Теми статей
Обрати теми

Граничний ЄП-дохід після повернення зі спецЄП

Казанова Марина, податковий експерт
Як після відміни воєнного стану або самостійної відмови від спецЄП буде розраховуватись граничний обсяг доходу для юросіб групи 3 для можливості перебування на єдиному податку (ЄП)? Якщо юрособа перевищить на спецЄП обсяг доходу 7 млн грн, чи зможе після повернення залишитись на ЄП групи 3, чи автоматом буде переведена на загальну систему?

Насамперед звернемо увагу на питання «закінчення» спецЄП. Судячи з усього, протримається він лише до кінця першого півріччя цього року. До того все йде (див. статтю «Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4). У Раду вже подано відповідний законопроєкт (від 31.01.2023 № 8401).

Тепер, власне, щодо поставленого запитання.

«Класична» ситуація. Податківці у своїх роз’ясненнях (БЗ 108.01.01 та БЗ 108.01.02) наразі говорять, що:

дохід, отриманий на спецЄП, не враховується при розрахунку граничного обсягу доходу, який установлений ст. 291.4 ПКУ для кожної групи платників ЄП

Тобто якщо ви на момент переходу на спецЄП не перевищили обсяг доходу для перебування у своїй групі ЄП, то за ті доходи, які отримані на спецЄП, виходячи з роз’яснень податківців, хвилюватися не варто. Після повернення зі спецЄП у розрахунок граничного обсягу доходу, який дає право працювати на ЄП групи 3 (1167 МЗП), буде включатися лише дохід календарного року, отриманий після повернення зі спецЄП.

Отже, неважливо, скільки ви отримаєте доходу на спецЄП (до речі, граничного обсягу доходу для перебування на спецЄП не встановлено). Якщо ви не виявите власного бажання перейти зі спецЄП одразу на загальну систему, то автоматично повернетеся у свою групу 3 ЄП (на ту ж ставку), на якій працювали до переходу на спецЄП. І будете мати право працювати на ЄП «класичної» групи 3, поки не перевищите дохід, який «набіжить» у відповідному календарному році вже з моменту повернення зі спецЄП (або поки не буде порушено інші умови перебування на спрощеній системі).

Звісно, ми підтримуємо таку позицію податківців. Більш того, на користь такого підходу свідчить «автономність» ЄП-декларацій. Доходи, отримані на «класичному» ЄП, відображаються лише у Податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи). Доходи, отримані на спецЄП, — лише у Податковій декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні. Тож ніякого «змішування» доходів у ЄП-звітності немає.

Але зазначимо: в ПКУ немає прямої чіткої норми про те, що якщо платник повернувся в середині року зі спецЄП, то суми доходу, отримані протягом календарного року на спецЄП, не враховуються при визначенні граничного обсягу доходу, який дає право працювати на «класичному» ЄП. Тож тут можна лише сподіватися на те, що надалі податківці не змінять свою позицію щодо цього питання. Або обережніший варіант — отримати індивідуальну податкову консультацію на свою адресу.

Ситуація «з родзинкою». Можлива інша ситуація, коли платник перевищив граничний обсяг доходу для своєї групи ЄП (наприклад, групи 3 ЄП) ще до переходу на спецЄП. Що буде в цьому випадку після повернення зі спецЄП? Фактично, в цій ситуації платник порушив умови перебування на ЄП «класичної» групи 3 ще до переходу на спецЄП і мав би перейти з наступного кварталу на загальну систему. Але він перейшов на спецЄП.

У такому випадку, якщо ви плануєте працювати на спецЄП до моменту його скасування і не подасте до першого дня місяця, з якого буде скасовано спецЄП, заяву про відмову від спецЄП, вас

автоматично після скасування спецЄП повернуть в групу 3 платника ЄП (на якій ви працювали до переходу на спецЄП)

Зверніть увагу: якщо платник до переходу на спецЄП працював на єдиному податку, то без заяви платника перевести зі спецЄП на загальну систему податківці не можуть.

Але в такому випадку, раз ще до переходу на спецЄП були порушені умови перебування в групі 3 ЄП, то фактично після повернення зі спецЄП платник буде працювати в групі 3 ЄП з порушенням умов перебування на ЄП. А отже, зі всього доходу, отриманого після повернення зі спецЄП на «класичну» групу 3 ЄП, доведеться платити ЄП за підвищеною (подвійною) ставкою. Крім того, в будь-якому разі потрібно буде перейти на загальну систему оподаткування. Квартал повернення зі спецЄП буде останнім кварталом перебування на ЄП. Надалі такий суб’єкт опиниться на загальній системі.

Щоб не потрапити в таку ситуацію, краще, як підійдуть строки скасування спецЄП (або якщо ви захочете відмовитися від нього добровільно раніше),

подати самостійно заяву про відмову від спецЄП з позначкою «відмова»

Мова йде про Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308 (J 0102003). Заяву необхідно буде подати до першого числа місяця, з якого буде скасовано спецЄП або ви плануєте добровільно припинити роботу на спецЄП. Про техніку заповнення Заяви податківці казали в БЗ 108.01.06 (наразі втратила чинність, втім логіка та сама).

У такому разі ви будете одразу переведені на загальну систему оподаткування. Нагадаємо, що наразі ПКУ дозволяє колишньому платнику «звичайного» ЄП після відмови від спецЄП за заявою одразу перейти на загальну систему оподаткування (п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Але в такому разі, якщо ви працювали на безПДВшній ставці ЄП (5 %), не слід забувати також про необхідність реєстрації платником ПДВ. А такий обов’язок виникне, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які відповідно до розд. V ПКУ підлягають оподаткуванню ПДВ, за останні 12 календарних місяців перевищила 1 млн грн. Заяву про ПДВ-реєстрацію необхідно подати не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування (п. 183.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі