Теми статей
Обрати теми

Резидентський статус фізособи

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Для декларування доходів важливим є статус фізичної особи — резидент чи нерезидент. У яких випадках особа є резидентом/нерезидентом і як це впливає на складання нею декларації про майновий стан і доходи, ви дізнаєтеся зі статті.

Насамперед пояснимо, чому кожному платнику податків, який зобов’язаний декларувати доходи, важливо визначити свій резидентський статус.

Справа у тому, що фізособа-резидент зазначає у річній Податковій декларації про майновий стан і доходи всі свої отримані доходи: як українські*, так й іноземні.

* Винятком є випадки, прямо визначені ПКУ (про них див. у статті «Декларування доходів — 2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19).

У свою чергу,

нерезиденти, для яких ПКУ встановлює обов’язок подавати в Україні Податкову декларацію, доходи, одержані за кордоном, не декларують

Це підтверджує п. 4 Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859.

У зв’язку з воєнними діями мільйони наших співгромадян виїхали за межі України. І деякі з них могли хоч-не-хоч змінити свій резидентський статус. Алгоритм визначення такого статусу встановлено п.п. 14.1.213 ПКУ.

Відповідно до згаданої норми фізособа-резидент — це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Якщо особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має місце постійного проживання в Україні.

Фізособа має місце постійного проживання також в іншій країні? Тоді вона вважається податковим резидентом України, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. При цьому достатньою (але не виключною) умовою визначення місцезнаходження центру життєвих інтересів фізособи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрація як суб’єкта підприємницької діяльності.

Якщо особа не має місця постійного проживання в жодній державі або не можна визначити, в якій країні вона має центр життєвих інтересів, то вона вважатиметься резидентом за умови перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду чи періодів податкового року.

У разі коли неможливо визначити резидентство, використовуючи перелічені вище правила, особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України. При цьому якщо особа — громадянин України всупереч закону має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування вона вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном.

Достатньою підставою для визнання особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України

Таким чином, навіть якщо протягом 2022 року громадянин України перебував за кордоном довше 183 днів, часто він залишається резидентом з метою оподаткування. Отже, у разі отримання іноземних доходів їх обов’язково слід задекларувати нарівні з українськими. Про те, як це правильно зробити, див. у статті «Декларуємо іноземні доходи» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19 (ср. ).

Зауважимо також, що окремі особи могли потрапити в ситуацію, коли вони одночасно є резидентами як України, так й іноземної держави (згідно із законодавством такої держави). Як їм бути? Тоді необхідно звертатися до відповідних положень Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та конкретною іноземною державою. І вирішувати питання резидентства на підставі норм міжнародного законодавства.

Висновки

  • Фізособа-резидент у річній Податковій декларації про майновий стан і доходи зазначає як українські, так й іноземні доходи.
  • У загальному випадку резидентом вважається фізична особа, яка має місце проживання в Україні.
  • Достатньою умовою визначення місцезнаходження центру життєвих інтересів фізособи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрація підприємцем.
  • Якщо особа не має місця постійного проживання в жодній державі або не можна визначити, в якій країні вона має центр життєвих інтересів, то вона вважається резидентом за умови перебування в Україні не менше 183 днів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі