Теми статей
Обрати теми

Декларування: строки, склад, відповідальність

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ви серед тих громадян, хто має задекларувати свої доходи за 2022 рік, то вам необхідно знати, в які ж строки це треба зробити. Чи потрібно додавати до декларації якісь підтверджуючі документи? Коли сплачувати ПДФО та ВЗ із задекларованих доходів? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у нашій статті.

Загальні строки

Під час дії воєнного стану граничні строки подання декларації про майновий стан і доходи та сплати задекларованих зобов’язань залежать від того, чи є у фізособи можливість виконувати свої податкові обов’язки. Якщо особа має можливість звітувати та сплачувати податки, то працюють загальні строки, встановлені ПКУ. Розглянемо їх.

Строки декларування. Вони різняться для різних категорій платників податків залежно від причини подання декларації. Щоб не проґавити свою контрольну дату, ознайомтеся із загальними граничними строками подання у таблиці нижче.

Загальні граничні строки подання декларації про доходи за 2022 рік

Платники податків

Граничний строк

подання декларації

Норма ПКУ

Обов’язкове декларування

Звичайні фізособи-резиденти

01.05.2023*

п.п. 49.18.4

Іноземець, який набув статусу резидента України у 2022 році

01.05.2023*

пп. 49.18.4,

170.10.4

* За загальним правилом декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, тобто останній день подання декларації — 30.04.2023, неділя. Однак якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПКУ). Тому граничний строк декларування — 1 травня, понеділок. Цей день буде робочим, оскільки у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 73 КЗпП щодо святкових та неробочих днів.

Фізособи-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання

Не пізніше 60 календарних днів, що передують від’їзду

п. 179.3

Добровільне декларування

Фізособи-резиденти з метою отримання податкової знижки

31.12.2023

п.п. 166.1.2

Фізичні особи з метою повернення сум надміру сплачених у 2022 році ПДФО

01.05.2023

п.п. 49.18.4, ст. 179

Звертаємо увагу на важливий момент тих осіб, які отримували іноземні доходи у 2022 році та мають можливість подання декларації. Якщо ви сплачували за кордоном податок з доходів та хочете зарахувати його суму в рахунок сплати ПДФО, але не маєте документів, що підтверджують суму отриманого за кордоном доходу і суму сплаченого з нього податку, то можете подати податківцям заяву про перенесення терміну подання декларації про доходи до 31.12.2023 (п.п. 170.11.2 ПКУ).

Строки сплати зобов’язань. Для осіб, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки протягом дії воєнного стану,

граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і ВЗ за підсумками 2022 року — 31.07.2023

Проте якщо контролери донарахують суми податкових зобов’язань після перевірки достовірності даних, зазначених фізособою в декларації, термін їх сплати інший. У такому разі сплачуйте ПДФО і ВЗ на підставі податкового повідомлення-рішення, яке отримали від органів ДПС, протягом 10 робочих днів, що настають за днем його отримання (п. 57.3, абзац другий п. 179.7 ПКУ).

Вважаєте, що податківці неправильно визначили суму грошового зобов’язання за поданою вами декларацією? Тоді скористайтеся правом звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд такого рішення (п. 56.2 ПКУ).

Подавайте скаргу протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення. Це можливо зробити у письмовій формі або в електронній формі засобами електронного зв’язку. Подання скарги в електронній формі засобами електронного зв’язку здійснюється платниками податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті. За потреби додавайте до скарги належним чином засвідчені копії документів, розрахунки та докази, які вважаєте за потрібне надати (див. п. 56.3 ПКУ).

Фізособи, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, та фізособи, які отримували іноземні доходи та яким перенесено строк подання декларації, сплачують зобов’язання з ПДФО та ВЗ, зазначені у поданій ними податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку (див. таблицю вище, п. 57.1 ПКУ).

І самостійно визначені суми, і донараховані контролерами, можна сплатити через (п. 57.5 ПКУ):

— установу банку;

— поштове відділення;

— касу сільської (селищної) ради за квитанцією про прийняття податків і зборів — якщо проживаєте в сільській (селищній) місцевості.

Сплачуйте зобов’язання за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» — «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» — «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

А в які строки чекати повернення з бюджету суми ПДФО і ВЗ, що були надміру сплачені у 2022 році? Такі суми вам повинні повернути протягом 60 календарних днів після отримання річної декларації на ваш банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку (п. 179.8 ПКУ).

Воєнні особливості строків

Якщо у фізособи немає можливості протягом дії воєнного стану своєчасно виконувати податкові обов’язки, зокрема подавати звітність та сплачувати податки, то її захищає п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Ним установлено, що

у разі неможливості своєчасно подати звітність/сплатити податок, платник податків звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні

Наразі воєнний стан подовжено до 20.05.2023.

Проте якщо до завершення воєнного стану у фізособи з’явиться можливість звітувати/сплачувати податки, то подати декларацію слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості.

Як зрозуміти, має можливість особа чи не має? Тут треба керуватися Порядком підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затвердженим наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225 (далі — Порядок № 225).

У ньому встановлені підстави неможливості виконання фізособою податкових обов’язків. Це, зокрема, перебування на території населеного пункту, який є податковою адресою платника податків та в якому ведуться воєнні (бойові) дії, який оточено (заблоковано) або тимчасово окуповано збройними формуваннями рф; призов на військову службу під час загальної мобілізації або перебування в підрозділах територіальної оборони та інші підстави.

Порядком № 225 також затверджений перелік документів, що підтверджують неможливість фізособи своєчасно виконати свій податковий обов’язок. Підтверджуючі документи (копії документів) особа подає податківцям разом із заявою у довільній формі про неможливість виконання податкових обов’язків.

Якщо фізособа не подавала податківцям інформацію про відсутність можливості виконання податкових обов’язків, оскільки не мала такої можливості, то заяву і підтверджуючі документи треба подати одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових обов’язків (подання звітності, сплата невиконаного податкового зобов’язання тощо), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (абзац другий п. 4 розд. ІІ Порядку № 225).

Та повернемося до ситуації, коли фізособа подає податкову декларацію.

Які документи подавати разом із декларацією?

Зазвичай фізособи подають контролерам лише податкову декларацію. Проте в окремих випадках, прямо передбачених ПКУ, до декларації потрібно буде додати доповнення. Перелік таких випадків ви знайдете в заключній частині податкової декларації. Це, зокрема, доповнення до декларації довільної форми, що подаються відповідно до:

п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ у разі розстрочення суми податкового зобов’язання за прощеним іпотечним кредитом (заява у довільній формі, що містить фактичні дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту та/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання);

п.п. 166.2.2 ПКУ у разі декларування податкової знижки (копії відповідних платіжних та розрахункових документів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги));

п. 172.2 ПКУ у разі зменшення доходу від продажу нерухомості на документально підтверджені витрати на придбання такого об’єкта (копії документів, що підтверджують такі витрати);

п. 176.1 ПКУ. В зазначеній нормі вказано, що платники податків зобов’язані на вимогу контролюючого органу пред’явити документи, (1) пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням та сплатою податку; (2) підтверджують достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Проте фізособа може самостійно додати такі документи до декларації й не чекати такої вимоги.

Якщо фізособа отримувала доходи від податкового агента, то вона має право звернутися до нього за довідкою з відомостями про суму виплаченого на її користь доходу, суму застосованих податкових соціальних пільг та суму утриманих ПДФО та ВЗ (див. п.п. «в» п. 176.2 ПКУ).

Цікавий момент. Підпункт «а» п. 176.1 ПКУ зобов’язує всіх платників податків, які декларують доходи, вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.

Ведуть такий облік у Книзі обліку доходів і витрат (далі — Книга) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591 (ср. ).

Книга може мати вигляд зошита або блокнота. Реєструвати її в органах ДПС не потрібно. Тож навіть якщо ви не знали про такий обов’язок, нічого не заважає вам «повернути час назад», розлініяти зошит або блокнотик і, пригадавши все, вписати суми отриманих у 2022 році доходів, понесених витрат (якщо ви подаєте декларацію з метою реалізувати своє право на податкову знижку) і сплачених сум податку.

Ще один важливий момент. Якщо ви хочете отримати податкову знижку, то разом з Книгою можете, але не зобов’язані, окремо вести в довільній формі реєстр документів і відомостей, що підтверджують понесені витрати, які будуть уключені до складу податкової знижки.

І Книга, і реєстр (якщо він складений) зберігаються у вас і мають бути надані податківцям на їх вимогу в межах компетенції. Додавати до декларації їх не потрібно!

Майте на увазі: відсутність Книги загрожує вам притягненням до адмінвідповідальності за ст. 1641 КУпАП. Про міру такої відповідальності поговоримо нижче. А зараз розберемо, куди та яким способом можна подати податкову декларацію.

Куди та в який спосіб подаємо декларацію

Декларацію подаємо до контролюючого органу за своєю податковою адресою — місцем реєстрації згідно з паспортними даними (прописки), за яким вас взято на облік у контролюючому органі (див. п. 4 Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859, далі — Інструкція № 859).

Якщо ж ви зняті з реєстрації за однією податковою адресою та не встигли зареєструватися за іншою, то подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи слід до контролюючого органу за попередньою податковою адресою (див. 103.24 БЗ).

А ось якщо ви маєте статус внутрішньо переміщеної особи та подали до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву за формою № 5ДР та пред’явили при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то декларацію подаєте до цього контролюючого органу (див. 103.24 БЗ).

Способи подання декларації (п. 5 Інструкції № 859):

1) особисто або уповноваженою на це особою;

2) поштою (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну її подання) з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) в електронній формі (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання). Подати декларацію в електронній формі можна, якщо маєте особистий електронний підпис, наприклад, за допомогою Електронного кабінету платника, вхід до якого здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua.

Відповідальність

Немає Книги. Неведення Книги обліку доходів і витрат або неналежне її ведення тягне за собою попередження або накладення штрафу в загальному розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП).

Неподання декларації. Неподання, несвоєчасне подання фізичною особою податкової декларації про майновий стан і доходи тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн (п. 120.1 ПКУ).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП, роз’яснення ДПСУ в категорії 103.28 БЗ).

Заниження зобов’язань. При виявленні заниження податкового зобов’язання з ПДФО/ВЗ у річній декларації про майновий стан і доходи до фізичної особи застосовується відповідальність на підставі п. 123.1 ПКУ у вигляді штрафу в розмірі 10 % суми визначеного податкового зобов’язання.

Ті самі діяння, вчинені умисно, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % від суми визначеного податкового зобов’язання (п. 123.2 ПКУ).

Такі діяння, що вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 % суми визначеного податкового зобов’язання (п. 123.2 ПКУ).

Починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків цього зобов’язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) нараховується пеня (п.п. 129.1.2 ПКУ).

Крім того, до фізичної особи застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП, роз’яснення ДПСУ в категорії 103.28 БЗ).

Зверніть увагу! У разі неподання платником податків в установлений термін податкової декларації про майновий стан і доходи (якщо таке подання є обов’язковим), контролюючий орган на підставі наявної податкової інформації за результатами документальної позапланової перевірки має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податку. При цьому відповідно до пп. 123.1, 123.2, 123.3 ПКУ до платника податків застосовується фінансова відповідальність (штраф у розмірі 10 %, або 25 %, або 50 % суми донарахованого податкового зобов’язання, див. роз’яснення в категорії 103.24 БЗ).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП).

Несвоєчасна сплата. За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання за наслідками поданої податкової декларації у визначений строк фізособі загрожує штраф у таких розмірах (п. 124.1 ПКУ):

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу;

— при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу.

Ті самі дії, вчинені умисно, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.2 ПКУ).

Такі діяння, що вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, — загрожують штрафом у розмірі 50 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.3 ПКУ).

Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, нараховується пеня (п.п. 129.1.3 ПКУ, роз’яснення в категорії 103.24 БЗ).

Висновки

  • За загальним правилом фізособа, яка зобов’язана задекларувати доходи, подає податкову декларацію за 2022 рік не пізніше 01.05.2023 та сплачує суми узгоджених зобов’язань з ПДФО і ВЗ не пізніше 31.07.2023.
  • У разі подання разом з декларацією доповнень до неї (заяв, підтвердних документів тощо), їх перелік зазначається в заключній частині такої декларації.
  • Граничний строк подання декларації у випадку добровільного декларування доходів за 2022 рік з метою отримання податкової знижки — 31.12.2023.
  • Неподання, несвоєчасне подання податкової декларації, заниження податкових зобов’язань загрожує фізособі притягненням до фінансової та адміністративної відповідальності. Міра відповідальності залежить від виду порушення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі