Теми статей
Обрати теми

Декларуємо спадщину та подарунки

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ви протягом 2022 року отримували спадщину чи подарунки, можливо, вам необхідно задекларувати свої доходи. Але законодавство не вимагає цього від усіх спадкоємців та одержувачів дарунків. У яких випадках такий обов’язок з’являється і як правильно внести до податкової декларації згадані доходи, розкажемо далі.

Як оподатковувати

Для початку згадаємо, як оподатковуються доходи фізосіб у вигляді спадщини та дарунків.

Порядок оподаткування спадщини встановлено ст. 174 ПКУ. Відповідно до цієї статті розмір ставки ПДФО залежить, зокрема, від:

— виду успадкованого майна;

— ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця;

— резидентського статусу спадкоємця та спадкодавця.

Наведемо ставки ПДФО, передбачені п. 174.2 ПКУ для оподаткування доходів у вигляді спадщини, одержаної спадкоємцем-резидентом від спадкодавця-резидента, у таблиці нижче.

Оподаткування спадщини, одержаної резидентом від резидента

Спадкоємець

Об’єкти спадщини

Нерухоме/

рухоме

майно1

(пп. «а» і «б» п. 174.1 ПКУ)

Грошові

кошти2

(п.п. «ґ» п. 174.1 ПКУ)

Страхове відшкодування3

(п.п. «г» п. 174.1 ПКУ)

Комерційна власність4

(п.п. «в» п. 174.1 ПКУ)

Заощадження, перераховані у п.п. «в» п.п. 174.2.1 ПКУ5

Член сім’ї першого та другого ступенів споріднення6

0 %

(п.п. «а» п.п. 174.2.1 ПКУ)

Інші спадкоємці, які мають статус особи з інвалідністю І групи, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування

0 %

(п.п. «б» п.п. 174.2.1 ПКУ)

5 %

(п.п. 174.2.2 ПКУ)

0 %

(п.п. «в» п.п. 174.2.1 ПКУ)

Інші спадкоємці, які мають статус дитини з інвалідністю

0 %

(п.п. «б» п.п. 174.2.1 ПКУ)

5 %

(п.п. 174.2.2 ПКУ)

Інші особи

5 %

(п.п. 174.2.2 ПКУ)

1 До рухомого майна належать предмети антикваріату або витвори мистецтва, природне дорогоцінне каміння та дорогоцінні метали, прикраси з них, транспортні засоби та приладдя до них, інші види рухомого майна.

2 Йдеться про готівку та кошти на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських та небанківських фінустановах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

3 Суми страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також суми, що зберігаються на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця.

4 До комерційної власності належать цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об’єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права.

5 Грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також державні цінні папери та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 років, погашення яких не відбулося.

6 Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї другого ступеня споріднення вважаються рідні брати та сестри спадкодавця, його дід та баба з боку матері та з боку батька, онуки (п.п. 14.1.263 ПКУ).

Важливо! Якщо спадкодавцем є нерезидент України, то ставка ПДФО становить 18 % незалежно від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також виду спадкового майна (п.п. 174.2.3 ПКУ). Так само оподатковують будь-який об’єкт спадщини, успадкований нерезидентом від резидента.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) ПДФО до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (п. 174.3 ПКУ).

Дарунки від фізичних осіб оподатковують за тими самими правилами, що й спадщина

А от доходи у вигляді дарунків від юридичних чи самозайнятих осіб оподатковуються як додаткове благо (абзац другий п. 174.6 ПКУ). При цьому дарувальник виступає податковим агентом, тобто саме він є відповідальним за нарахування та сплату ПДФО до бюджету. Ставка податку у цьому разі — 18 %.

Проте є винятки. Не включається до оподатковуваного доходу вартість дарунків (крім грошових виплат) у частині, що не перевищує 25 % мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2022 році — 1625 грн). Це передбачено п.п. 165.1.39 ПКУ.

Якщо доходи у вигляді спадщини та дарунків обкладаються ПДФО за ставкою, відмінною від нуля, з них необхідно сплатити й ВЗ. Ставка — 1,5 %. А от доходи, що оподатковуються за нульовою ставкою, від ВЗ звільнено (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Як визначити суму оподатковуваного доходу у вигляді спадщини чи дарунків?

Вартість легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі (зокрема, у договорі дарування), але не нижче середньоринкової вартості транспортного засобу або його ринкової вартості (за вибором платника податку). В інших випадках отримання доходів у вигляді спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна чи ринкова вартість, а якщо дарунок від податкового агента — звичайна ціна отриманих об’єктів. Коли об’єкти спадщини чи дарунки оподатковуються за нульовою ставкою, їх ринкову вартість визначати не потрібно (п. 174.8 ПКУ).

Як декларувати

Зауважимо, що далеко не завжди доходи, одержані у вигляді спадщини та/або дарунків, підлягають декларуванню.

Так, згідно з п. 179.2 ПКУ податкова декларація не подається, якщо фізособа отримала доходи:

— від операцій дарування, які оподатковуються за нульовою ставкою або з яких при нотаріальному посвідченні договорів було сплачено ПДФО та ВЗ;

— у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою або з яких сплачено ПДФО та ВЗ відповідно до п. 174.3 ПКУ (тобто до оформлення об’єктів спадщини нотаріусом або уповноваженою особою органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини).

Але ці звільнення працюють лише в тому випадку, якщо у фізособи немає інших підстав для обов’язкового подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи.

Не подають декларацію під час отримання спадщини нерезиденти (абзац другий п. 174.3 ПКУ). При цьому нотаріус чи уповноважена посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування (у сільських населених пунктах) видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину лише за наявності документа про сплату податку від вартості об’єкта спадкування.

Важливо!

Отримання доходів у вигляді дарунків від податкових агентів не завжди звільняє фізособу від їх декларування

Як сказано раніше, у 2022 році не включається до оподатковуваного доходу вартість негрошових дарунків у розмірі 1625 грн на місяць. Суму перевищення обкладають ПДФО як додаткове благо за ставкою 18 %.

Якщо дарунок надав один податковий агент, саме він утримає ПДФО та ВЗ із суми перевищення. А якщо у якомусь місяці року фізособа отримала дарунки від кількох податкових агентів? Може виникнути ситуація, коли кожен із податкових агентів вручив дарунок на суму, що не перевищує неоподатковувану межу, але загальна вартість дарунків у такому місяці виявилася вище 1625 грн. Тоді платник податків зобов’язаний самостійно включити суму перевищення до оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію (п.п. 168.1.3 ПКУ).

Де відображати доходи у вигляді дарунків та спадщини? Безпосередньо у самій декларації. Жодних окремих додатків заповнювати не потрібно.

Для таких доходів у розділі II податкової декларації передбачено рядок 10.9.

У графі 3 цього рядка показують суму доходу, включаючи оподатковуваний за ставкою 0 %.

У графі 4 наводять суму ПДФО, а у графі 5 — ВЗ, сплачені (утримані) з таких доходів податковим агентом або самим платником податків до нотаріального посвідчення договору.

У свою чергу, у графі 6 рядка 10.9 відображають ПДФО, а у графі 7 — ВЗ, які підлягають сплаті фізособою за результатами річного декларування.

Наостанок побажаємо вам частіше отримувати подарунки. А як їх задекларувати, ви тепер знаєте.

Висновки

  • Дарунки, отримані від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, обкладаються ПДФО за ставкою 0 %.
  • Дарунки та спадщину від нерезидентів обкладають ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 %.
  • Якщо немає інших підстав для декларування доходів, подавати податкову декларацію при отриманні доходів у вигляді дарунків/спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою, не потрібно.
  • Для відображення доходів у вигляді дарунків та/або спадщини у податковій декларації призначено рядок 10.9.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі