Теми статей
Обрати теми

Чи надають зараз податківці індивідуальні податкові консультації?

Казанова Марина, податковий експерт
Яка зараз ситуація з отриманням індивідуальних податкових консультацій від податківців? Чи реально під час воєнного стану отримати від податківців індивідуальну податкову консультацію?

Якщо коротко, то податківці зараз надають письмові індивідуальні податкові консультації (ІПК). Але оскільки діє «воєнне» призупинення податкових строків, то податківці можуть не поспішати. Бо фактично в них є можливість не укладатися у 25-денний строк на надання ІПК, який визначений п. 52.1 ПКУ. Тобто її може бути надано і пізніше цього строку.

Тепер — детальніше.

ПКУ не обмежує на час воєнного стану (ВС) право платника звернутися до податківців із запитом на отримання ІПК. Тобто маємо право і зараз звертатися до податківців за її отриманням.

Але! Проблема в зупиненні деяких податкових строків. Як для платників, так і для податківців. Як під час карантину (528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), так і під час ВС (п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Причому строки надання податківцями ІПК підпадають під обидві зупинки (і під карантинну, і під «воєнну»)

У той же «воєнний» п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ вже неодноразово вносились зміни/винятки. Але строків надання ІПК вони не зачепили. Більше деталей щодо строків знайдете у статті «Поновлені та зупинені строки: метаморфози-2022» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98.

Чи це означає, що ІПК ми отримати зараз не зможемо, годі навіть звертатися?

Ні. Зупинка строків лише означає, що податківці мають право не вкладатися в «стандартний» строк надання ІПК, який установлений п. 52.1 ПКУ (25 календарних днів, що настають за днем отримання звернення).

Так, вони можуть «тягнути» аж до скасування ВС. Але це не обов’язково.

Збити з пантелику тут міг наступний факт. Свого часу у повідомленні від 15.03.2022 податківці, посилаючись на норму про призупинення податкових строків на час ВС, говорили, що надання ІПК тимчасово призупинено до кінця ВС. І радили платникам з питаннями, що у них виникають, звертатися на «гарячі лінії» органів ДПС. Хоча Реєстр ІПК свідчив про те, що все ж податківці продовжили надавати ІПК.

Втім нинішні роз’яснення податківців вже не містять згадок про те, що надання ІПК під час воєнного стану призупинено (див., зокрема, роз’яснення). Податківці лише нагадують про те, що продовжує діяти «воєнне» призупинення строків для надання ІПК.

А це потрібно розуміти так, що надання платникам ІПК зараз податківцями здійснюється. Тобто

платник може звертатися за ІПК до податківців і, як підтверджує Реєстр ІПК, податківці їх надають. Але ІПК може бути надана податківцями і пізніше ніж у відведений п. 52.1 ПКУ 25-денний строк

Отже, якщо ви зараз (під час ВС) бажаєте звернутися до податківців за роз’ясненням щодо практичного застосування норм законодавства, то можна не тягнути зі зверненням за ІПК. Скоріш за все, суттєвих затримок в отримані ІПК не буде.

Наостанок звернемо увагу на те, що:

1. Отримана письмова (у паперовій або електронній формі) ІПК захищає платника від відповідальності за порушення, вчинене на підставі ІПК. Норма про таке «звільнення» наразі міститься в п.п. 112.8.2 ПКУ.

2. З 01.07.2020 платник має право подавати звернення на отримання ІПК через Електронний кабінет (меню «Листування з ДПС приватної частини Електронного кабінету). Детальні роз’яснення від податківців, як формувати запит на отримання ІПК через Електронний кабінет, наведені в 135.03 БЗ.

3. У зверненні на отримання ІПК не треба ставити загальні питання про тлумачення вимог законодавства. Треба максимально детально описати конкретно свою фактичну ситуацію і запитати роз’яснення щодо виконання вимог законодавства саме в такій (у вашій) ситуації. Нагадаємо, що одним з обов’язкових елементів запиту на отримання ІПК є: «зазначення, у чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації (наведення фактичних обставин)».

4. Обов’язкові «атрибути» звернення на отримання ІПК наведені в п. 52.1 ПКУ.

5. Платник податків може оскаржити до суду надану йому в паперовій або електронній формі ІПК як правовий акт індивідуальної дії, який, на думку такого платника, суперечить нормам або змісту відповідного податку або збору. Скасування судом ІПК є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду (п. 53.2 ПКУ).

Висновки

  • Зараз можна звертатися за ІПК до податківців, і податківці їх надають. Але ІПК може бути надана пізніше ніж у відведений п. 52.1 ПКУ 25-денний строк.
  • Платник має право подавати звернення на отримання ІПК через Електронний кабінет.
  • Отримана письмова (у паперовій або електронній формі) ІПК захищає платника від відповідальності за порушення, вчинене на підставі ІПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі