Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет: більше інформації про контрагента

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 27.02.2023 № 110

Висновок документа

Мінфін значно розширив перелік інформації про свого контрагента, яку можна дізнатися через Електронний кабінет (зокрема, про наявність його в переліку ризикових платників тощо)

Нова опція. Нагадаємо, що у минулому році наказом від 26.08.2022 № 261 Мінфін уніс зміни до Порядку № 637*, якими доповнив Електронний кабінет (ЕК) новою опцією**. Платникам була надана можливість отримувати деяку інформацію щодо інших платників податків (можливих чи фактичних контрагентів). Ця нова опція ЕК також дозволяє платнику отримати електронний документ з податковою інформацією стосовно іншого платника податку, завірений електронною печаткою податківців.

* Порядок функціонування Електронного кабінету, затверджений наказом Мінфіну від 14.07.2017 № 637.

** Читайте про це в нашому коментарі: «Дані контрагентів через електронний кабінет» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

Нагадаємо, така можливість була введена Мінфіном відповідно до п. 421.2 ПКУ.

Але згідно з цим пунктом, а також із Порядком № 637

надання відповідної інформації через ЕК можливе лише за попередньо наданою згодою інших платників податків і в самостійно визначеному ними обсязі інформації

Нові види інформації. Початково форма, за якою надається така податкова інформація про платника — «Податкова інформація за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі» (наведена у додатку 5 до Порядку № 637) — містила не надто великий перелік можливої інформації. А от змінами, внесеними до цієї форми наказом Мінфіну № 110, до тих «первозданних» видів інформації було додано ще цілу низку нових видів інформації про «досліджуваного» платника. Див. нижче.

Види податкової інформації

Було у формі (початково)

— заборгованість (податковий борг)*;

— нараховані грошові зобов’язання*;

— суми сплачених податків, зборів, платежів*;

— зупинення реєстрації ПН/РК (кількість та сума);

— наявність ліцензій;

— наявність об’єктів оподаткування

Доповнено наказом Мінфіну № 110

— податкова адреса;

— інформація про місце обліку;

— відомості про посадових осіб (П. І. Б., посада, дата призначення);

— наявність відокремлених підрозділів;

— види економічної діяльності;

— несвоєчасно зареєстровані ПН/РК** (період, кількість, сума);

— перелік товарів згідно з УКТ ЗЕД (придбання та продаж);

інформація щодо включення до/виключення з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку (дата включення, дата виключення, критерії ризиковості);

— звітність з ТЦО;

фінансовий результат до оподаткування;

— залишкова вартість основних засобів та нематеріальних активів;

— наявність експортних/імпортних операцій**

* У розрізі кодів відповідних платежів.

** За попередні звітні 12 місяців.

Отже, тепер є можливість через ЕК отримати майже повне «досьє» на контрагента. Але чи забажає він відкрити вам усю цю інформацію про себе? Чи, може, хоча б якусь із переліченої?

Згода. До речі, що стосується надання згоди, то податківці прояснили цей момент в БЗ 135.03. Там вони зазначають, що у розділі «Згода» меню «Налаштування» приватної частини ЕК потрібно додати «Згоду/припинення згоди на передачу установі інформації про грошові зобов’язання платника податків та його заборгованість з платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС». У цій формі треба заповнити необхідні поля: вказати податковий номер платника, якому надається згода на отримання податкової інформації, та із зазначеного переліку обрати вид інформації, яка буде доступна для перегляду іншому платнику, зберегти та підписати заповнену Згоду.

Згода та відповідний перелік (повний чи неповний) інформації має надаватись окремо для кожного платника, який її (інформації) зажадає. На це вказує вимога зазначення в Згоді податкового номера отримувача. Таким чином, запросивши інформацію на якогось потенційного контрагента, вже навіть відповідно до його «згодної» реакції та обсягу інформації, до якої він вас допускає, можна дещо оцінити. Наприклад, наскільки він зацікавлений у співпраці з вами та/або наскільки «стрьомно» може бути мати з ним справи...

Зазначимо, що таким же способом можна і припинити Згоду на передачу інформації, коли якийсь суб’єкт стане вам небажаним.

Про доступ. У цій же консультації податківці повідомили, що платник податків (контрагент) може переглянути інформацію про інших платників податків за попередньо наданою згодою таких осіб у меню «Інформація про бізнес-партнера» приватної частини ЕК, вказавши податковий номер платника, який надав згоду на отримання інформації. А щоб отримати витяг «Податкова інформація за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі», необхідно натиснути кнопку «Сформувати витяг» (інформація формується у режимі реального часу).

Наказ № 110, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент написання ще не опублікований). А наскільки швидко в ЕК запрацює розширений ним варіант опції, поживемо-побачимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі