Теми статей
Обрати теми

Припинення ФОП: чому не знімають з ЄСВ-обліку?

Клец Віталіна, податковий експерт
ФОП на ЄП зареєстрував припинення через «Дію». В Електронному кабінеті дату зняття з обліку платника єдиного податку вказано, а дати зняття з обліку платника ЄСВ немає. У чому може бути проблема?

Одразу зазначимо, що приводу хвилюватися немає. Це типова ситуація. Зняття з ЄСВ-обліку відрізняється від зняття з податкового обліку. Деталі розкриємо далі.

Зняття з податкового обліку

З податкового обліку знімають дуже оперативнов день, коли податківці отримали від держреєстратора відомості про реєстрацію припинення ФОП (п.п. 1 п. 11.18 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Податковий (звітний) період, на який припадає цей день, вважається останнім для цілей єдиного податку (ЄП) (п. 294.6 ПКУ).

Втім таке зняття все одно є дещо умовним. Бо такий екс-ФОП:

— продовжує обліковуватись у податківців як фізособа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588);

— ще має подати у встановлений строк ліквідаційну звітність та забезпечити остаточні розрахунки з податків, зборів від провадження підприємницької діяльності.

І що важливо розуміти:

у податківців залишається право провести перевірку такого екс-ФОП — з урахуванням установлених ПКУ строків давності

Строк давності для перевірки складає 3 роки. Але тут є маса нюансів: починаючи з відправної точки для відліку цього строку, закінчуючи продовженням цього строку на період карантину, який триває вже фактично 3 роки. Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Перевірки ліквідованих ФОП» // «Податки & бухоблік», 2021, № 68.

До речі, воєнний стан не перешкоджає проведенню такої перевірки (п.п. «б» п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, п.п. 78.1.7 ПКУ). Втім все одно не факт, що податківці будуть із нею поспішати. Скажемо більше: вони взагалі можуть не виявити бажання перевіряти припиненого ФОП.

Зняття з ЄСВ-обліку

А тут все навпаки — спочатку перевірка, потім зняття з ЄСВ-обліку. Тому зняття з ЄСВ-обліку зазвичай розтягується у часі.

Тобто податківцям мало отримати інформацію від держреєстратора про припинення ФОП. Їм треба ще провести перевірку і переконатися, що ФОП розрахувався за усіма ЄСВ-зобов’язаннями/боргами, а також закрити інтегровані картки (ст. 5 Закону № 2464*, п. 8 розд. IV Порядку № 1162**).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

** Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.11.2014 № 1162.

А коли податківці прийдуть на перевірку? Ніхто не знає, бо законодавство не встановлює жорстких строків на проведення перевірки у випадку знаття ФОП з держреєстрації. Тому теоретично вони можуть прийти коли завгодно, бо строків давності для ЄСВ-перевірок не встановлено.

До речі, якщо ФОП був зареєстрований до 01.01.2011 і раніше перевірки не проводилися, то податківці перевірятимуть його з 01.01.2011 (саме тоді адміністрування ЄСВ було передане фіскалам). А ось періоди до 01.01.2011 перевірятиме ПФУ. Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Перевірки ліквідованих ФОП» // «Податки & бухоблік», 2021, № 68.

Тільки після проведення перевірки ФОП знімуть з ЄСВ-обліку.

Але що принципово розуміти. Це не означає, що екс-ФОПу продовжуватимуть нараховувати ЄСВ — зовсім ні. У законодавстві (абз. 4 п. 8 розд. IV Інструкції № 449*)

чітко прописано, що останній раз ЄСВ «за себе» слід обчислити і сплатити за той місяць, в якому здійснено держреєстрацію припинення ФОП

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Наприклад, якщо запис про припинення ФОП внесено до ЄДР у лютому 2023, то останній раз ЄСВ слід обчисли і сплатити за лютий 2023. Саме лютий буде останнім місяцем у ліквідаційній звітності (у ЄСВ-додатку до ліквідаційної ЄП-декларації), по якому слід буде відобразити:

— чи то нульове нарахування, якщо ФОП вирішив скористатися можливістю не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану;

— чи то нарахування за звичайними правилами, якщо ФОП продовжував сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану.

За наступні місяці ЄСВ «за себе» вже не обчислюється і не сплачується у будь-якому разі.

Висновки

  • У разі реєстрації припинення ФОП зняття з податкового обліку відбувається майже миттєво. А от із зняттям з ЄСВ-обліку доведеться зачекати.
  • Це не означає, що екс-ФОПу продовжуватимуть нараховувати ЄСВ — зовсім ні. У законодавстві чітко прописано, що останній раз ЄСВ «за себе» слід обчислити і сплатити за той місяць, в якому здійснено держреєстрацію припинення ФОП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі