Теми статей
Обрати теми

Облік операційної оренди в орендаря

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо у підприємства не вистачає своїх основних засобів для здійснення діяльності, то він їх без проблем може взяти в оперативну оренду у інших. Про те, на що слід звернути увагу, беручи основні засоби в оренду, поговоримо далі.

Бухгалтерський облік

Предмет оренди. Отримані в оперативну оренду необоротні активи зараховуються орендарем на позабалансовий рахунок 01 за вартістю, зазначеною в договорі оренди (п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 14).

Оскільки отриманий орендарем в оренду ОЗ не є для нього активом підприємства, то амортизацію орендар нараховувати не буде. Цю місію виконуватиме орендодавець.

Орендна плата. За користування отриманим в оренду активом орендар має сплатити орендарю плату. Зазвичай її нараховують і сплачують щомісячно.

Нарахована орендна плата визнається витратами орендаря на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних із використанням об’єкта операційної оренди (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 14).

Що це будуть за витрати, залежить від того, в якій діяльності орендар використовуватиме орендоване майно. Так, якщо орендоване майно він використовує:

— у процесі виробництва одного виду продукції і витрати на оренду можна прямо віднести на собівартість продукції, робіт, послуг, то вони осядуть на Дт рахунка 23;

— у процесі виробництва декількох видів продукції, а отже, не можна прямо їх віднести на собівартість продукції, робіт, послуг, то такі витрати включають до Дт рахунка 91;

— у загальногосподарських цілях, то орендну плату слід визнавати адмінвитратами і відносити на Дт рахунка 92;

— при збуті продукції, то тут мова йде про витрати на збут, а тому орендна плата осяде на Дт рахунка 93;

— в інших випадках, наприклад при оренді об’єктів житлово-комунального і соціально-культурного призначення, тоді орендну плату слід закинути на Дт рахунка 94.

Також можливі випадки, коли орендоване майно буде використовуватися для створення (будівництва) власних об’єктів необоротних активів. Тоді нарахована орендна плата братиме участь у капіталізації. Тобто вона має потрапити до первісної вартості об’єкта, для створення якого було використане орендоване майно (Дт рахунка 15).

Крім того, можливі випадки, коли орендар авансом сплачує орендну плату за декілька наступних періодів.

Авансову сплату відразу до витрат відносити не потрібно. Її орендар спочатку обліковує у витратах майбутніх періодів за дебетом рахунка 39.

А потім у тих періодах, за які орендна плата була перерахована, списує із витрат майбутніх періодів (Кт 39) до витрат звітного періоду (Дт 23, 91, 92, 93, 94, 15).

Супутні витрати. Крім сплати орендної плати, орендар також може нести витрати, пов’язані з утриманням об’єкта оренди (на оплату комунальних послуг, страхування об’єкта оренди, технічне обслуговування тощо).

Такі супутні витрати він може сплачувати безпосередньо постачальникам послуг або шляхом відшкодування їх орендодавцю. Такі витрати орендар буде в обліку відображати за тим принципом, що і сплачену орендну плату, тобто виходячи з того, в якій діяльності орендар використовуватиме взяте в оренду майно (Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94).

Податковий облік

Податок на прибуток. Усі операції, які пов’язані з отриманням в оренду об’єкта, у малодохідників будуть відображатися виключно за правилами бухобліку. Адже в ПКУ специфічних різниць для цих операцій не передбачено.

Для високодохідників загалом спеціальних орендних різниць ПКУ не передбачено. Проте можуть виникати нерезидентські збільшуючі різниці:

— на 30 % вартості послуг оренди — якщо орендну плату платимо особливим нерезидентам: з низькоподаткових країн — за п.п. 39.2.1.2 ПКУ або з особливою організаційно-правовою формою — за п.п. 39.2.1.1 ПКУ (п.п. 140.5.4 ПКУ). Деталі шукайте у «Придбання в нерезидентів: коли з 30 % різницею?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 13 (ср. );

— на суму перевищення договірної (контрактної) суми орендної плати над ціною, визначеною за правилами «витягнутої руки», — якщо оренда потрапляє в контрольовані операції (п.п. 140.5.2 ПКУ).

Крім того, якщо орендар буде сплачувати орендну плату нерезиденту-юрособі, то він має утримати з неї податок на репатріацію за ставкою 15 %, якщо інше не передбачає міжнародний договір (п.п. 141.4.2 ПКУ).

Різниця буде й у випадку, якщо орендодавцем буде неприбутківець, включений до Реєстру неприбуткових установ і організацій на дату такого придбання (крім бюджетників).

Відповідно до цієї норми якщо вартість товарів*, робіт і послуг, придбаних у згаданих осіб, сукупно протягом звітного (податкового) року перевищує 25 розмірів мінзарплати на 1 січня звітного (податкового) року, то фінрезультат необхідно збільшити на 30 % вартості таких товарів, робіт і послуг.

* У тому числі необоротних активів, крім активів з права користування за договорами оренди (приписка щодо «активів з права користування» має значення для тих орендарів, хто працює за МСФЗ, а якщо ви працюєте за НП(С)БО, то такий актив не створюється).

Нагадаємо, що такі різниці розраховують виключно за підсумками року і внутрішньоквартально не розраховують.

ПДВ. Отримання в оперативну оренду чи повернення з такої оренди активу жодним чином не вплине на ПДВ-облік орендаря. Адже така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ. На це вказує той факт, що, по-перше, передача об’єкта оренди в користування не є постачанням товару (п.п. 14.1.191 ПКУ), а по-друге, необ’єктний статус цієї операції встановлений п.п. 196.1.2 ПКУ.

Що стосується орендної плати, а також витрат, які компенсує орендар орендодавцю, а саме витрат, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), то такі операції виходячи з п.п. 14.1.185 ПКУ для цілей оподаткування є постачанням послуг.

Тому якщо у орендаря буде на руках належним чином оформлена і зареєстрована у ЄРПН податкова накладна, то він матиме право включити її до свого податкового кредиту.

Компенсувати отриманий податковий кредит орендарю доведеться тільки в тому випадку, коли орендоване майно він використовує в необ’єктній, негосподарській або звільненій від оподаткування діяльності. Тоді отриманий податковий кредит він має компенсувати згідно з п. 198.5 чи п. 199 ПКУ.

Приклад. У лютому 2023 року підприємство отримало в оренду магазин. Первісна вартість приміщення складає 1 млн грн. Згідно з договором розмір орендної плати становить 24000 грн (у тому числі ПДВ — 4000 грн) на місяць.

За лютий 2023 орендар спожив комунальних платежів на суму 4800 грн (у тому числі ПДВ — 800 грн). Комунальні послуги відшкодовуються орендодавцю окремо від орендної плати.

Облік орендних операцій у орендаря

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Отримано в оренду магазин

01

1000000,00

2

Перераховано авансом орендну плату за лютий

371

311

24000,00

3

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

644/ПДВ

4000,00

641/ПДВ

644/1

4000,00

4

Нараховано орендну плату за лютий

93

685

20000,00

5

Списано суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

685

4000,00

6

Здійснено залік заборгованостей

685

371

24000,00

7

Відображено суму витрат на утримання й експлуатацію об’єкта оренди, що відшкодовується орендодавцю

93

685

4000,00

8

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

641/ПДВ

685

800,00

9

Перераховано суму відшкодування витрат на утримання й експлуатацію об’єкта оренди орендодавцю

685

311

4800,00

Висновки

  • Отриманий об’єкт орендар зараховує на позабалансовий рахунок 01.
  • Нараховану орендну плату і супутні витрати на утримання об’єкта оренди, в тому числі й компенсацію орендодавцю комунальних платежів, орендар відносить до витрат виходячи з того, в якій діяльності він використовує взяте в оренду майно (Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94).
  • У податковоприбутковому обліку у всіх платників орендні операції будуть відображені за правилами бухобліку. Виняток становить тільки оренда активів у нерезидентів та неприбутківців.
  • Якщо орендодавець складе і зареєструє в ЄРПН на орендаря належним чином оформлену податкову накладну, то той зможе її включити до свого податкового кредиту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі