Теми статей
Обрати теми

СпецЄП як можливість для ФОП здавати нерухомість в оренду без обмежень за площею

Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) здає в оренду нежитлові приміщення. Хоче розширити таку діяльність, однак через відомі обмеження щодо загальної площі об’єктів оренди не має права цього зробити. Чи може такий ФОП перейти на спецЄП за ставкою 2 %, аби здавати в оренду нежитлову нерухомість без таких обмежень?

Так, може. Хоч відзавтра. ☺ Звісно, якщо встигне сьогодні подати заяву про перехід на спецЄП.

Нагадаємо стисло суть існуючих обмежень і пояснимо свій висновок.

Орендні обмеження для ФОП на ЄП. Аби здавати в оренду власну нерухомість, ФОП на ЄП повинен враховувати цілу низку правил та обмежень, які ПКУ встановлює залежно від групи ЄП:

— єдиноподатники групи 1 у принципі не можуть займатися орендною діяльністю;

— ФОП на ЄП групи 2 здавати нерухомість в оренду можуть, але тільки єдиноподатникам і населенню;

— ФОП групи 3 можуть здавати нерухомість будь-кому.

Разом з тим ФОП-єдиноподатникам, які мають право займатися орендою, тобто представникам груп 2 і 3, слід дотримуватися обмежень, установлених п.п. 291.5.3 ПКУ, щодо площі нерухомості*, що здається, а саме

житлових приміщень та/або їх частин — не більше 400 кв. м, нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин — не більше 900 кв. м

* Про обмеження щодо загальної площі земельних ділянок, які має право передати в оренду ФОП на ЄП, не говоритимемо, оскільки цей вид діяльності зазвичай з орендою нерухомості не пов’язаний.

Площу більшу, ніж дозволяє п.п. 291.5.3 ПКУ, можна використовувати виключно для себе або вона повинна простоювати.

У разі порушення цих орендних правил роботи на ЄП доведеться сплатити єдиний податок за підвищеною ставкою, а потім і зовсім попрощатися зі спрощенкою.

Тож не дивно, що у багатьох ФОП-єдиноподатників виникає запитання, чи можна законним шляхом подолати зазначені обмеження щодо площі? Відповідь на нього наразі ствердна — так, можна.

Вихід — перехід на спецЄП. Так званий спецЄП — це особливий різновид спрощеної системи оподаткування, правила роботи на якій регулює як розд. XIV ПКУ (загальні норми), так і п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (спеціальні норми).

При цьому якщо п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не визначає особливі правила, платник спецЄП повинен керуватися загальними правилами, встановленими для всіх єдиноподатників розд. XIV ПКУ. І навпаки, за наявності спеціальних правил загальні єдиноподаткові правила на платників спецЄП не поширюються.

За такого правового регулювання

замість переліку заборонених видів діяльності для звичайних платників ЄП із п. 291.5 ПКУ, платники спецЄП мають зважати на свій власний перелік заборонених видів діяльності

Такий перелік міститься в п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, і в ньому жодних застережень щодо площі нерухомості, аналогічних тим, про які йшлося вище, для платників спецЄП немає. Тож вони мають право здавати в оренду як житлову, так і нежитлову нерухомість у необмежених обсягах.

Насамкінець зауважимо, що перейти на спецЄП можна будь-коли, причому незважаючи на річний обсяг доходу та кількість найманих працівників. Для цього достатньо лише подати відповідну заяву — і з наступного робочого дня ви станете платником спецЄП.

Якщо вирішили зробити цей крок — не гайте часу, оскільки таке вікно можливостей може невдовзі закритися (про це — в статті «Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі