Теми статей
Обрати теми

Відображаємо у ф. № 20-ОПП викуп орендованої нерухомості

Децюра Сергій, податковий експерт
Орендар вирішив викупити у орендодавця приміщення, яке він орендує. Чи слід у такому випадку подавати ф. № 20-ОПП і якщо так, то як її заповнити?

Загальні вимоги. За загальним правилом всі платники податків зобов’язані повідомляти податківців про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Щоб це зробити, вони мають подати фіскалам Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588).

До об’єктів оподаткування відносять майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів (п. 63.3 ПКУ, п. 8.2 Порядку № 1588). Тобто подавати ф. № 20-ОПП слід з інформацією про все рухоме та нерухоме майно, яке отримано в оренду чи повернуто із оренди суб’єктом господарювання, а також про все набуте у власність майно.

Тому

якщо суб’єкт господарювання викуповує у свого орендодавця раніше орендоване у нього майно, то йому потрібно повідомити про цей факт податківців шляхом подання ф. № 20-ОПП

Подавати ф. № 20-ОПП суб’єкти господарювання (як юрособи, так і ФОП) мають за основним місцем обліку платника протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Отже, коли мова йде про викуп приміщення, що взяте в оренду, то ф. № 20-ОПП про цей факт слід подавати протягом 10 робочих днів після того, як до орендаря перейде право власності на викуплене приміщення.

Вплив ВС. На час дії ВС суб’єктів господарювання не звільнено від подання ф. № 20-ОПП. Водночас якщо суб’єкт господарювання подасть ф. № 20-ОПП пізніше ніж у відведений йому 10-денний строк, то покарати його за це не зможуть.

Причина криється тут у п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У ньому говориться про те, що для платників податків та контролюючих органів зупинений перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи за винятком певних випадків. Серед цих винятків є, зокрема, дотримання строків подання звітності та/або документів (повідомлень), у тому числі передбачених ст. 39 та 392, п. 46.2 ст. 46 ПКУ. Втім, податківці вважають, що ці винятки не поширюються на ф. № 20-ОПП. Вони переконані (БЗ 116.12), що

на період воєнного стану відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення за ф. № 20-ОПП) не застосовується

Детально про це читайте у «Чи ще діє воєнне продовження строків для ф. № 20-ОПП та ф. № 1-ОПП: роз’яснення податківців» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99.

Отже, якщо орендар прострочив подання ф. № 20-ОПП щодо викупленого майна, яке перебувало в нього в оренді, то нічого страшного не сталося. Просто подайте ф. № 20-ОПП з потрібною інформацією і працюйте далі.

Оренда. Загальні правила заповнення ф. № 20-ОПП сьогодні нагадувати не будемо. Їх здебільшого всі пам’ятають, та й не змінювалися вони вже дуже давно. Якщо хочете пригадати — відкрийте «Податки & бухоблік», 2020, № 75.

Сьогодні ж детально поговоримо саме про подання ф. № 20-ОПП у випадку тільки викупу раніше орендованого об’єкта. У момент отримання нерухомості в оренду орендар мав подати ф. № 20-ОПП і відобразити в ній факт отримання нерухомості в оренду.

Тобто орендар мав подати ф. № 20-ОПП, в якій дані про взятий в оренду об’єкт слід показати з ознакою подання «1» — «Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування». Заповнювати дані про об’єкт він буде в загальному порядку. Причому оскільки він подає ф. № 20-ОПП при отриманні об’єкта в оренду, то в гр. 9 він має вказати код «8» (орендується), а у гр. 10 код — «7» (право довгострокового користування або оренди) або «8» (право короткострокового користування, оренди або найму), а не «1» (право власності).

Викуп майна. Потім після домовленості, що об’єкт нерухомості орендар купує, у нього відбувається дві операції:

1) орендар повертає об’єкт оренди орендодавцеві;

2) орендар набуває право власності на нерухомість.

Враховуючи це, ексорендар має подати ф. № 20-ОПП і в ній відобразити ці дві події. Втім такий підхід може здаватися зайвим витрачанням часу, принаймні коли ці дві події відбуваються одночасно. Тоді не буде помилкою обидві операції відобразити шляхом заповнення у ф. № 20-ОПП одного рядка.

На це, зокрема, вказує п. 8.5 Порядку № 1588, в якому говориться, що у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. При цьому зробити він це має в такому самому порядку та у строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування, тобто протягом 10 робочих дні після зміни права власності на об’єкт.

При заповненні ф. № 20-ОПП у випадку зміни виду права на об’єкт новий власник має у ф. № 20-ОПП показати дані про нерухомість з ознакою подання «3 — Зміна відомостей про об’єкт оподаткування» у гр. 2. З цим погоджуються і податківці у БЗ 116.11.

Далі новий власник нерухомості має вказати, по суті, ті ж дані, що він вказував і у випадку оренди приміщення, окрім того що в:

гр. 9 він має вказати код «2 — експлуатується»;

гр. 10 зазначити код «1 — право власності»;

гр. 11 вказати позначку «+», якщо орендарю слід стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням об’єкта нерухомості. Якщо за місцезнаходженням новопридбаного об’єкта суб’єкт уже стоїть, то цю графу заповнювати не потрібно.

Заповнення ф. № 20-ОПП при викупленні магазину, що був раніше в оренді

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі