Теми статей
Обрати теми

Компенсації за працевлаштування безробітних

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні запрошуємо вас до розмови про порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних. Він передбачає декілька видів компенсацій. Тож, цілком можливо, ви знайдете серед них і варіант, який підійде саме вашому підприємству (ФОП). Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та корисно.

Наш герой — Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затверджений постановою КМУ від 10.02.2023 № 124 (далі — Порядок № 124). Більшість його норм набрала чинності з 16.02.2023. Проте в ньому є окремі норми, що наберуть чинності з 29.04.2023, які також розглянемо.

Порядок № 124 передбачає 3 види компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних.

1 вид. Компенсація фактичних витрат на сплату ЄСВ з доходу працевлаштованого безробітного.

2 вид. Компенсація 50 % фактичних витрат на оплату праці працевлаштованого безробітного.

3 вид. Компенсація 50 % мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) за працевлаштованого безробітного. Скористатися нею можна буде з 29.04.2023.

Непогано? Авжеж! Проте чи всі роботодавці можуть отримати компенсацію?

Хто може отримати?

Дія Порядку № 124 поширюється на роботодавців:

— юросіб, окрім тих, які є бюджетними установами або фондами загальнообов’язкового державного соцстрахування;

— ФОП.

Проте навіть якщо ви звичайний роботодавець, компенсацію отримати не вийде за наявності одного з таких випадків (п. 11 Порядку № 124):

1) ви маєте заборгованість:

— із сплати ЄСВ;

— із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

— з виплати заробітної плати;

— перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців;

2) до вас застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності), передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, або ви перебуваєте на стадії ліквідації.

Ви належите до тих, хто може отримати компенсації? Тоді давайте розглянемо, кого ж для цього треба працевлаштувати та за яких умов. А почнемо з компенсації ЄСВ.

Компенсація ЄСВ

Можливість виплати роботодавцям компенсації ЄСВ передбачена п. 4 Порядку № 124 на виконання ч. 1 ст. 26 та ч. 1 ст. 261 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Що компенсують? Фактичну суму ЄСВ, сплачену за відповідну працевлаштовану особу за місяць, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску (у 2023 році — не більше 2948 грн (1474 грн х 2) на місяць за кожну таку працевлаштовану особу).

Зверніть увагу! Для отримання компенсації недостатньо працевлаштувати будь-якого безробітного за направленням центру зайнятості (далі — ЦЗ). Працевлаштувати слід особу, яка належить до певної категорії.

Кого працевлаштовуємо. Це особи, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць та належать до таких категорій:

1) один з батьків або особа, яка їх замінює і:

— має на утриманні дитину (дітей) віком до 6 років;

— виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;

— утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);

2) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

4) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058) залишилося 10 і менше років;

5) особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

6) особи, стосовно яких згідно із Законом України від 26.01.2022 № 2010-ІХ встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Увага! Починаючи з 29.04.2023 отримати компенсацію ЄСВ можна буде також у випадку працевлаштування за направленням ЦЗ громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців.

Важливий момент! Всі перелічені категорії громадян лише один раз на 5 років можуть скористатися правом на працевлаштування з компенсацією роботодавцю. Тобто ЦЗ погодить компенсацію ЄСВ за умови, що працевлаштований зареєстрований безробітний у відповідному п’ятирічному періоді не був працевлаштований будь-яким роботодавцем з наданням йому компенсацій, передбачених Законом № 5067 (крім професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітної особи) (див. абзац третій п. 6 Порядку № 124).

Строк збереження гарантій зайнятості. Компенсування ЄСВ можливе у разі працевлаштування вказаних вище категорій зареєстрованих безробітних осіб строком не менше ніж на 2 роки. Про те, чого чекати, якщо працівник звільняється раніше, поговоримо наприкінці статті.

Тривалість виплати та розмір компенсації. Під тривалістю виплати компенсації розуміємо сумарну кількість місяців (незалежно від календарної черговості), за які компенсуються витрати роботодавця за працевлаштування зареєстрованих безробітних.

Так, виплату компенсації ЄСВ здійснюють кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.

Загальна тривалість виплати компенсації ЄСВ становить 12 місяців протягом 2 років

Розмір компенсації ЄСВ визначають на підставі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру соцстрахування (далі — Реєстр). Враховуючи, що постачальником відомостей до цього Реєстру є квартальний Об’єднаний звіт, оперативно отримувати інформацію ЦЗ не зможе. Тож, скоріш за все, доведеться подавати довідкові Об’єднані звіти для розрахунку суми компенсації.

Цікавий момент, який стосується надання компенсації ЄСВ за неповний місяць. В такому випадку розмір компенсації знаходять так: суму сплаченого роботодавцем за працівника ЄСВ за місяць ділять на кількість календарних днів місяця та множать на кількість календарних днів, за які надається компенсація (див. п. 20 Порядку № 124).

Компенсація 50 % зарплати

Тут головують п. 5 Порядку № 124 та ч. 2 ст. 26 Закону № 5067. Що обіцяють компенсувати роботодавцям? 50 % фактичних витрат на оплату праці працевлаштованого за направленням ЦЗ безробітного, який належить до певних категорій, але не більше розміру МЗП, встановленого на момент виплати (у 2023 році — не більше 6700 грн на місяць).

Кого працевлаштовуємо. Для отримання компенсації треба працевлаштувати за направленням ЦЗ осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць та:

1) яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років;

2) належать до таких категорій:

— особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058;

— учасники бойових дій, зазначені у пп. 19 — 21 ч. 1 ст. 6 Закону України від 22.10.93 № 3551-XII (ср. ).

Як і у випадку з компенсацією ЄСВ (див. вище), всі перелічені категорії громадян можуть лише один раз на 5 років скористатися правом на працевлаштування з компенсацією роботодавцю.

Строк збереження гарантій зайнятості. Компенсація передбачена у разі працевлаштування зазначених категорій безробітних осіб строком не менше ніж на 1 рік.

Тривалість виплати та розмір компенсації. Виплату компенсації здійснюють кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного. Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців.

Розмір компенсації визначають на підставі даних Реєстру.

Окремо зупинимося на ситуації, коли компенсація надається за неповний місяць. У такому випадку розмір компенсації обчислюємо таким чином: суму нарахованої роботодавцем працівнику зарплати за місяць ділимо на кількість календарних днів місяця та множимо на кількість календарних днів, за які надається компенсація (див. п. 21 Порядку № 124).

Компенсація 50 % МЗП

Ще раз звертаємо вашу увагу, що компенсацію у розмірі 50 % МЗП (у 2023 році — 3350 грн) за працевлаштування за направленням ЦЗ певних категорій безробітних роботодавці зможуть отримувати з 29.04.2023. Саме з цієї дати наберуть чинності норми п. 6 Порядку № 124 та ч. 4 ст. 29 Закону № 5067, якими встановлена виплата цієї компенсації.

Кого працевлаштовуємо. Ця компенсація надаватиметься за працевлаштування за направленням ЦЗ зареєстрованих безробітних із числа осіб:

— віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;

— віком до 35 років — на перше робоче місце;

— звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби — на перше робоче місце після такого звільнення.

Увага! Вказані особи зможуть одноразово скористатися правом на працевлаштування у роботодавця з компенсацією за них частини витрат на оплату праці.

Строк збереження гарантій зайнятості. Він повинен перевищувати в два рази тривалість виплати компенсації.

Тривалість виплати та розмір компенсації. Загальна тривалість виплати компенсації становить не більше 6 місяців за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази.

Виплату компенсації здійснюватимуть кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного. Якщо компенсація надається за неповний місяць, розмір компенсації визначається як різниця між сумою компенсації витрат (50 % МЗП) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць, за який надається компенсація (див. п. 22 Порядку № 124).

Як отримати компенсацію?

Щоб отримати компенсацію, роботодавець подає до ЦЗ заяву. Її форма залежить від виду компенсації. Так, подавайте заяву за формою згідно з додатком:

— 1 до Порядку № 124для отримання компенсації ЄСВ;

2 до Порядку № 124 — для отримання компенсації 50 % витрат на оплату праці;

3 до Порядку № 124 —для отримання компенсації у розмірі 50 % МЗП.

Подавайте заяву протягом 2 місяців з дня працевлаштування особи до центру зайнятості за місцем провадження роботодавцем своєї діяльності

Щодо способу подання, то заяву можна подавати особисто до ЦЗ або через електронний кабінет роботодавця Єдиної інформаційно-аналітичної системи державної служби зайнятості з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису (п. 16 Порядку № 124).

Якщо працівника звільнено

Кожен вид компенсації вимагає від роботодавця забезпечити на певний строк працевлаштування особи, за яку цю компенсацію виплачують (див. вище). Проте що буде, якщо особа звільняється до закінчення цього строку? Хвилюватися треба лише у разі звільнення працівника до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості за такими підставами:

— угода сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП);

— у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, банкрутством або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

У таких випадках, за загальним правилом, суму компенсації в повному обсязі треба буде повернути Фонду соціального страхування на випадок безробіття або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (залежно від джерела фінансування компенсації) (п. 8 Порядку № 124).

Виняток із цього правила — ситуація, за якої ви працевлаштуєте на робоче місце звільненого працівника іншого зареєстрованого безробітного з числа осіб тієї ж категорії безробітних за направленням ЦЗ. У такому випадку виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості (п. 9 Порядку № 124).

Виплата компенсації зберігається, коли строк працевлаштування іншого зареєстрованого безробітного на місце звільненого не перевищує 60 календарних днів

Тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються сумарно з дати працевлаштування першого працівника, враховуючи строки виплаченої компенсації та перерви між працевлаштуванням безробітних.

У разі досягнення працівником, за якого виплачувалася компенсація, пенсійного віку та призначення пенсії відповідно до ст. 26 Закону № 1058, призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугою років, встановлення йому інвалідності або зняття інвалідності та продовження ним роботи, виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку отримання компенсації.

Увага! Незалежно від підстави звільнення працівника, за якого виплачується компенсація, роботодавець зобов’язаний протягом 5 робочих днів з дня звільнення повідомити про це ЦЗ (п. 25 Порядку № 124).

Висновки

  • Порядок № 124 визначає умови надання 3 видів компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних: (1) компенсацію ЄСВ, (2) компенсацію 50 % зарплати та (3) з 29.04.2023 — компенсацію 50 % МЗП.
  • Вид компенсації залежить від категорій зареєстрованих безробітних, яких приймає на роботу суб’єкт господарювання за направленням центру зайнятості.
  • Загальна тривалість виплати компенсації ЄСВ становитиме 12 місяців; компенсації 50 % зарплати — 6 місяців; компенсації 50 % МЗП — не більше 6 місяців.
  • Для отримання компенсації подавайте до ЦЗ за місцем провадження своєї діяльності заяву за формою, наведеною в Порядку № 124. Встигнути подати заяву слід до завершення 2 місяців з дня працевлаштування безробітного.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі