№24

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 24 Інші номери журналу ›
  • Зберігаєте пальне? Отримайте дозвіл на викиди і сплатіть екоподаток! Саме такого висновку дійшли нещодавно фіскали. Причому поширили його не тільки на тих госпсуб’єктів, хто має ліцензію на зберігання пального, а взагалі на всіх. Тож він, напевно, зачепить і власників електрогенераторів. Як із цим бути, розповімо просто зараз.
  • Дивіденди в запитаннях і відповідях Оскільки рік залишився позаду, то може виникнути питання про дивіденди. Чи можна виплатити дивіденди при збитках? Коли авансовий внесок з дивідендів можна сплатити із суми перевищення? Чи повинні сплачувати дивідендний авансовий внесок ексспецЄПешники? Відповіді на ці та інші запитання зберемо в статті.
  • Дружина замість ФОП (який пішов воювати) Не всі ФОП, які пішли на фронт, воліють зупиняти свій бізнес. Тим більше, якщо у них є родичі, яким можна доручити «керувати справами». Припустимо, родич не проти. Як тоді все оформити? Зараз і з’ясуємо.
  • Задекларували податок, але не сплатили: що загрожує, чи можна уникнути відповідальності? У деклараціях з ПДВ та податку на прибуток «воєнних» періодів задекларовані суми до сплати. Але через відсутність коштів — податкові зобов’язання не були сплачені? Чи діють під час воєнного стану звільнення від відповідальності, якщо несвоєчасна сплата податків зумовлена відсутністю коштів на рахунку з не залежних від платника причин? Чи можна уникнути відповідальності? Чи може податковий борг під час воєнного стану бути стягнений у примусовому порядку?
  • Неперсоніфіковані роздачі та ПДФО Неперсоніфіковані роздачі — поширена практика серед представників бізнесу. Практикують їх не тільки під час рекламних акцій. До неперсоніфікованих роздач вдаються й роботодавці, наприклад, якщо бажають забезпечити працівників на робочому місці кавою, чаєм чи навіть безкоштовним харчуванням, використовуючи принцип «шведського столу». Та що про неперсоніфіковані роздачі говорять податківці? Розглянемо це питання.
  • РРО-відповідальність: нова позиція Верховного Суду щодо повторності порушень, штрафи за воєнні порушення Обговоримо зараз нову позицію ВС щодо того, як визначається повторність порушення для застосування «основного» РРО-штрафу (100 % та 150 %). Крім того, ще раз обговоримо «ретроштрафування» після закінчення воєнного стану (чи після 01.07.2023). Та додамо цікавий факт щодо адмінштрафів.
  • Компенсації за працевлаштування безробітних Сьогодні запрошуємо вас до розмови про порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних. Він передбачає декілька видів компенсацій. Тож, цілком можливо, ви знайдете серед них і варіант, який підійде саме вашому підприємству (ФОП). Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та корисно.
  • Пеня за підсумками старих податкових перевірок — ВС фіскалить! Зазвичай податківці після перевірок, окрім донарахування податків-зборів, нараховують пеню за усі минулі періоди, у яких висіла недоїмка. Але оскільки норми «пеневої» статті 129 ПКУ у певні періоди відрізнялись, то у низці випадків (якщо перевірка була завершена у 2017 — 2020 рр.) нарахування пені за минулі періоди вважалось незаконним. Але все тече, все змінюється. У цьому матеріалі — про те, як Верховний Суд (ВС) хитнуло щодо пені за минулі періоди у фіскальний бік.
  • Призначаємо лікарняні: чи можна оформити рішення протоколом? Лист Пенсійного фонду від 16.03.2023 № 9562-11050/У-03/8-2800/23
  • Сумісник та відпустка по вагітності та пологах Ситуація. Працівниця прийнята на роботу за сумісництвом. Їй надано лікарняний листок у зв’язку з вагітністю та пологами, який буде оплачений за основним місцем роботи. А що роботи роботодавцю за сумісництвом? Чи надавати таку відпустку, якщо оплати не буде? Що в табелі обліку робочого часу? Як відображати цей безоплатний період в Об’єднаній звітності? Вам також цікаві відповіді на ці запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови.
  • Електронна взаємодія з податківцями при зміні посадових осіб на підприємстві Бувають ситуації, коли на підприємстві змінюється особа, уповноважена на підписання податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК), або змінюється головний бухгалтер, або навіть директор підприємства. Обговоримо, які в цьому випадку дії підприємства в частині подання електронних документів (звітності, ПН/РК) податківцям.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі