Теми статей
Обрати теми

Відрядження: перехідні моменти

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
З 1 квітня набудуть чинності нові правила підтвердження витрат на відрядження та повернення невикористаних у відрядженні коштів. А якщо службова поїздка почалася до цієї дати, а закінчилася після? Або відрядження завершилося у березні 2023 року, а відзвітувати за ним / повернути невикористані кошти потрібно у квітні. Які правила (нові чи старі) слід застосовувати у таких перехідних ситуаціях? Будемо розбиратися.

Зі статті «Звітуємо про відрядження по-новому» // «Податки & бухоблік», 2023, № 25 ви могли дізнатися про те, які вимоги пред’являє ПКУ з 01.04.2023 до підтвердження витрат на відрядження, подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), та повернення надміру витрачених сум. Якщо відрядження розпочалося і завершилося у квітні 2023 року, проблем немає — застосовуємо нові вимоги. Але як діяти у перехідних випадках?

Наприклад, працівник повернувся зі службової поїздки 30.03.2023. У відрядженні він здійснював безготівкові розрахунки із застосуванням корпоративної платіжної картки. Відповідно до п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПКУ у редакції, що діє до 01.04.2023, подати Звіт та повернути надміру витрачені кошти необхідно протягом 10 банківських днів, тобто вже у квітні 2023 року. У свою чергу, з 1 квітня 2023 року встановлено нові правила та строки. При цьому виникає питання: в які строки такому працівнику потрібно звітувати і повернути надміру витрачене?

Або інший випадок. Працівник вирушив у службову поїздку 28.03.2023, а повернувся з неї 04.04.2023. Чи потрібно йому подавати підтвердні документи, які були обов’язковими до 01.04.2023, але перестали бути такими після зазначеної дати (наприклад, посадковий талон до електронного квитка)?

На жаль, перехідних положень законодавці не передбачили. Немає поки що й якихось роз’яснень податківців із цього приводу. Тому викладемо свою думку.

Як зазначено у ст. 58 Конституції України,

закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи

Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

Але що ж є «точкою відліку» для нових правил про відрядження: дата направлення у відрядження, повернення з нього, подання Звіту та/або підтвердних документів?

На наш погляд, нею слід вважати дату повернення працівника зі службової поїздки до місця постійної роботи. Адже саме до цієї дати у п. 170.9 ПКУ прив’язані строки подання підтвердних документів та Звіту, а також повернення надміру витрачених коштів.

Тобто у разі коли працівник повернувся з відрядження після 01.04.2023, до строків та порядку документального підтвердження, подання Звіту, повернення коштів застосовуємо нові правила. А от якщо працівник повернувся з відрядження до зазначеної дати (у нашому першому прикладі — 30 березня 2023 року), безпечніше дотримуватися старих строків та правил подання Звіту і повернення коштів.

Такий же підхід, на наш погляд, повинен застосовуватися і до перехідних відряджень, що розпочалися до 1 квітня 2023 року і завершилися після цієї дати. Але, як ми згадували вище, думка податківців із цього питання невідома. І не факт, що вона збігатиметься з нашою. Тому якщо йдеться про додаткові підтвердні документи, які з 01.04.2023 не названі в ПКУ як обов’язкові (наприклад, про посадковий талон до електронного квитка), безпечніше їх мати, якщо не хочете вступати в суперечки з фіскалами.

Висновки

  • Нові строки подання підтвердних документів та Звіту про використання коштів, виданих на відрядження, а також повернення невикористаних сум застосовуються до відряджень, що закінчуються після 01.04.2023.
  • Якщо працівник повернувся з відрядження до 01.04.2023, дотримуйтеся старих строків та правил подання Звіту та повернення коштів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі