Теми статей
Обрати теми

Немає документів — немає добових

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник після повернення з відрядження Україною не зміг надати жодних підтвердних документів. Так буває. До місця відрядження і назад підвіз друг, переночував у родичів чи повернувся до місця постійної роботи того ж дня… Чи можна з 01.04.2023 у цих випадках виплатити працівнику добові? Давайте розберемося.

Сума добових при відрядженнях у межах України визначається згідно з наказом та відповідними первинними документами. Про які документи йдеться?

З 1 квітня 2023 року до підтвердних документів ПКУ відносить:

— транспортні квитки або транспортні рахунки та багажні квитанції (у тому числі електронні квитки);

— документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи;

— страхові поліси;

— документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовані платіжні інструменти;

— документи, що підтверджують виконання операцій з використанням платіжних інструментів;

— інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Припустимо, жодного з перерахованих документів працівник не надав, оскільки не ніс ніяких витрат у відрядженні. Чи можна виплатити неоподатковувані добові на підставі лише одного наказу? З 01.04.2023 відповідь на це питання однозначна — ні. Річ у тім, що згідно з новим абзацом третім п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ

фактична кількість днів відрядження визначається згідно з наказом про відрядження за наявності одного чи декількох документальних доказів перебування особи у відрядженні

Серед таких документальних доказів названо відмітки прикордонних служб (для закордонних поїздок), проїзні документи, рахунки на проживання та/або будь-які інші документи, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні.

Отже, необхідно, щоб працівник надав бодай якісь документи, які б підтверджували факт його знаходження в населеному пункті, в який він був направлений у відрядження. Тут доведеться проявити креативність. Безперечно, найкращим варіантом будуть документи, які дозволяють чітко пов’язати працівника з місцем відрядження.

Для водія, який на вантажному автомобілі перевозить товар до іншого міста, чудовим підтвердженням є ТТН. Адже у ній зазначені і автомобіль, і водій, і населений пункт. Є дані про приймання-передачу вантажу, зокрема, стоять підписи та П. І. Б. уповноважених осіб відправника та одержувача товару.

Директор поїхав на переговори службовим легковим автомобілем? Подорожній лист не зможе підтвердити перебування керівника у відрядженні, оскільки на ньому немає жодних відміток сторони, що приймає. Але якщо директор привіз договір, підписаний власноруч і датований правильною датою, хто засумнівається, що зустріч відбулася? Не змогли домовитися? Тоді непогано мати підписаний протокол про наміри продовжити переговори та укласти договір. До речі, такі документи чудово підтвердять і господарську направленість службової поїздки.

Нагадаємо:

витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу працівника за наявності документів, що підтверджують зв’язок відрядження з госпдіяльністю його роботодавця

До таких документів належать:

— запрошення сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю роботодавця;

— укладені договори/контракти;

— інші документи, що свідчать про бажання встановити цивільно-правові відносини;

— документи, що підтверджують участь відрядженого у переговорах, конференціях чи симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця.

Які документи з цього списку, крім договору та протоколу про наміри, про які ми вже згадали, можуть підтвердити перебування працівника у відрядженні? Запрошення сторони, що приймає, явно недостатньо. Адже не факт, що підприємство на це запрошення відгукнулося. А ось документи, що підтверджують участь відрядженого у переговорах, конференціях, симпозіумах тощо, цілком підійдуть.

Наприклад, керівник підприємства, яке є акціонером (учасником) іншого суб’єкта господарювання, направляється у відрядження для участі у загальних зборах акціонерів (учасників). Протокол зборів (або його копія, завірена приймаючою стороною), де згадано керівника підприємства, яке відрядило, підтвердить, що відрядження відбулося.

Чеки РРО про придбання продуктів харчування або ПММ для автомобіля по дорозі — не найкращий варіант підтвердження факту перебування працівника у відрядженні. Адже вони не свідчать, що працівник доїхав до місця відрядження.

А якщо є чеки РРО із кафе безпосередньо у населеному пункті відрядження? Зрозуміло, що відшкодувати такі витрати без оподаткування не можна, але ж вони говорять про те, що працівник у місце призначення таки потрапив. Хоча є побоювання, що податківцям такі чеки теж можуть не сподобатися, оскільки вони не мають персоніфікації.

Нарешті, можна відродити практику застосування посвідчень про відрядження. Відмітка приймаючої сторони підтвердить, що працівник фактично був у відрядженні.

Таким чином, законодавець вкотре не дає бухгалтерам занудьгувати. Без творчого підходу у нашій професії не обійтися. Тож будемо проявляти креативність!

Висновки

  • Для виплати добових без оподаткування, крім наказу, необхідні документальні докази фактичного перебування працівника у відрядженні.
  • Факт перебування керівника у відрядженні може підтвердити підписаний ним договір чи протокол про наміри.
  • Для водія підтвердженням його перебування у відрядженні може бути ТТН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі