Теми статей
Обрати теми

Допомога по частковому безробіттю: зміни

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
На початку березня 2023 року набули чинності зміни до порядку надання допомоги по частковому безробіттю. Поговоримо про те, що змінилося та хто тепер має право отримати таку допомогу. Якщо це ваша тема, приєднуйтесь до розмови.

Про що говоримо?

Допомога по частковому безробіттю — це вид державної підтримки певних категорій застрахованих осіб. Отримати таку допомогу можна у разі втрати цими особами частини зарплати (доходу). Причому така втрата повинна бути наслідком зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Наразі триває воєнний стан, тож наявні шанси отримати цю допомогу.

Якщо говорити про документальне підґрунтя, то тут керуємося:

1) ст. 47 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067);

2) Порядком № 702*. Саме в ньому визначено механізм виплати допомоги по частковому безробіттю, строки, розмір та критерії її надання. Саме до цього Порядку постановою КМУ від 03.03.2023 № 188 були внесені зміни, що запрацювали з 09.03.2023.

* Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, затверджений постановою КМУ від 21.06.2022 № 702.

Проте вам не знадобиться штудіювати цей Закон та Порядок. Відповіді на запитання щодо отримання допомоги по частковому безробіттю (з урахуванням змін!) ви знайдете в цій статті. Тож поїхали!

Право та умови надання

Допомога по частковому безробіттю надається:

роботодавцям для виплати працівникам;

ФОП.

ФОП сьогодні залишимо в стороні, а зосередимося на зв’язці «роботодавець — найманий працівник».

Допомога по частковому безробіттю надається регіональним центром зайнятості за зверненням роботодавця

При цьому Порядок № 702 висуває низку вимог як до роботодавця, так і до працівника. Почнемо з роботодавця.

У роботодавця є шанси отримати допомогу по частковому безробіттю, якщо виконуються шість критеріїв, що названі у таблиці нижче.

Шість критеріїв надання допомоги

№ з/п

Критерій

1

Зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг)* охопило не менш як 20 % чисельності працівників роботодавця

* Увага! Під зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) розуміється тимчасове зупинення (скорочення) господарської діяльності роботодавця з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину, яке призвело до часткового скорочення тривалості робочого часу працівників та втрати ними частини зарплати (абзац п’ятий п. 2 Порядку № 702)

2

Тривалість робочого часу працівників та їх зарплати скоротилася* не менше 30 % на місяць

* Зауважимо, що, на нашу думку, під частковим скороченням тривалості робочого часу слід розуміти встановлення працівникам неповного робочого часу з ініціативи роботодавця

3

Протягом 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) у роботодавця відсутня заборгованість:

— із виплати зарплати та/або

— зі сплати ЄСВ та/або зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

4

Протягом останніх 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), роботодавцем сплачувався ЄСВ за кожного працівника, на якого планується отримання допомоги*

* Якщо ж протягом таких 6 місяців роботодавець не нараховував/не сплачував ЄСВ згідно з законом, то дивимося сплату ЄСВ за 180 календарних днів, що передують такому періоду

5

Нова вимога! У роботодавця відсутня заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг)

6

Роботодавець не є:

— органом державної влади, органом місцевого самоврядування або закладом, установою, організацією, утвореною ними в установленому порядку, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету;

— фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування

Увага! Навіть якщо роботодавець повністю відповідає наведеним критеріям, п. 7 Порядку № 702 встановлює обставини, за наявності яких в отриманні допомоги буде відмовлено. Їх перелік також було доповнено з 09.03.2023. Отже, допомога по частковому безробіттю не надається, коли:

— зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) має сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин. До таких причин віднесені: перепрофілювання, технічне переоснащення, зміна технології виробництва, перехід на інші види сировини з метою подолання причин, що призвели до зупинення (скорочення) виробництва (виконання робіт, надання послуг) роботодавця та, зокрема, не пов’язані із припиненням трудових відносин із працівниками;

— сума допомоги по частковому безробіттю та допомоги за будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно перевищує суму незначної державної допомоги. Це нова умова. Проте під час дії воєнного стану таке обмеження не застосовується (див. п. 271 Порядку № 702);

— роботодавець перебуває у процесі припинення юридичної особи (підприємницької діяльності), визнаний в установленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство, перебуває у процесі санації;

— стосовно роботодавця відкрито ліквідаційну процедуру (нова умова!);

— роботодавець визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності (нова умова!).

З роботодавцями розібралися. Далі говоримо про працівників.

Для кого допомога?

Допомогу по частковому безробіттю, як і раніше, можуть отримати роботодавці для виплати застрахованим особам — найманим працівникам, що працевлаштовані у них за основним місцем роботи.

Допомога по частковому безробіттю не світить (див. пп. 4, 6 — 8 Порядку № 702):

сумісникам;

— працівникам, які відмовилися від тимчасового переведення на підходящу роботу в роботодавця з повним робочим днем (тижнем).

Крім того, виплата допомоги працівникам не здійснюється за період:

— простою;

— проходження альтернативної (невійськової) служби;

— відпустки без збереження заробітної плати;

— призупинення дії трудових договорів.

Ну а далі поговоримо про ціну питання — розмір допомоги.

Розмір допомоги та тривалість виплати

Допомогу по частковому безробіттю надають на строк зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) (п. 10 Порядку № 702).

Розрахунок допомоги за відповідний місяць проводимо окремо за кожним працівником, який має право на отримання такої допомоги, в 2 кроки.

Крок 1 — формульний. Для розрахунку допомоги по частковому безробіттю (ДЧБ) використовуємо формулу:

ДЧБ = Д : НРЧ х СРЧ,

де Д — тарифна ставка (оклад), встановлена працівникові у відповідному місяці, або ж середня зарплата, якщо у працівника нетарифна система оплати праці;

НРЧ — кількість годин нормальної тривалості робочого часу за відповідний місяць;

СРЧ — кількість годин, які після скорочення робочого часу у відповідному місяці повинен відпрацювати працівник (тобто після запровадження неповного робочого часу у розумінні КЗпП).

Крок 2 — порівняльний.

Максимальний розмір допомоги по частковому безробіттю за відповідний місяць на одного працівника не може перевищувати у 2023 році 3350 грн

Тож якщо розрахункова сума більша за обмежувач, обрізаємо її до рівня обмежувача.

Зауважимо, що після оновлення Порядку № 702 в ньому з’явився ще один обмежувач за сумою допомоги (див. абзац одинадцятий п. 9 цього Порядку). Сума допомоги по частковому безробіттю та допомоги за будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно не може перевищувати суму незначної державної допомоги. Проте таке обмеження не застосовується під час дії воєнного стану (п. 271 Порядку № 702).

Приклад. Підприємство розраховує працівнику суму допомоги по частковому безробіттю. Нормальна тривалість робочого часу в березні 2023 року — 184 години на місяць. Після запровадження з ініціативи роботодавця неповного робочого часу тривалість робочого часу в березні складає 92 години на місяць. Оклад працівника — 10000 грн.

Крок 1. Сума допомоги, розрахована з окладу працівника, дорівнює:

10000 : 184 х 92 = 5000 (грн).

Крок 2. Розрахована сума допомоги (5000 грн) вища за обмежувач (3350 грн). Тож фактична допомога по частковому безробіттю для працівника складе 3350 грн.

Переходимо до процедури отримання допомоги.

Процедура отримання допомоги

Які документи подаємо. Для отримання допомоги подаємо до центру зайнятості:

1) заяву;

2) відомості про працівників-отримувачів за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 702. Зверніть увагу, що форму цього додатка оновлено.

І бланк заяви, і відомості (додаток 1) можна скачати на офіційному сайті Державного центру зайнятості.

Подати їх можна до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності роботодавця (п. 13 Порядку № 702):

в електронній формі з накладенням електронного підпису, — на адресу офіційної електронної пошти цього центру зайнятості;

у паперовій формі — особисто до центру зайнятості.

Увага! Крім заяви та відомостей про працівників, оновлені п. 14 та п. 20 Порядку № 702 передбачають подання відомостей про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману роботодавцем протягом останніх 3 років, її форму та мету. Проте такі відомості не треба подавати під час воєнного стану (див. п. 271 Порядку № 702).

Підтвердження відомостей. Чи треба безпосередньо роботодавцеві підтверджувати свою відповідність критеріям (див. вище)? Ні. Підтвердження повинно здійснюватися без участі роботодавця — в порядку обміну інформацією між відповідними органами.

Однак роботодавця можуть попросити надати витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з державним (місцевим) бюджетом та цільовими фондами (щодо сплати ЄСВ), якщо необхідна інформація в центрі зайнятості буде відсутня.

Строки подання документів. Роботодавець може звернутися із заявою на отримання допомоги протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Перерахування коштів роботодавцю. Роботодавець щомісяця до 10-го числа подає до центру зайнятості відомості про працівників за попередній місяць з розрахунком суми допомоги за формою згідно з додатком 3 до Порядку № 702 (викладений у новій редакції). Регіональний центр зайнятості перераховує кошти на поточний рахунок роботодавця.

Виплата допомоги працівникам та збереження гарантій

Виплата допомоги. Допомогу слід виплатити протягом 3 робочих днів після надходження коштів на рахунок роботодавця (п. 21 Порядку № 702).

Виплату проводимо в безготівковій формі за окремою платіжною відомістю або готівкою (за окремою відомістю на виплату готівки). Зауважимо, що варіант з готівкою зв’явився після оновлення Порядку № 702 (ср. ).

Копію такої відомості з підтвердженням перерахування коштів на рахунок працівника в безготівковій формі (відомості на виплату готівки) подаємо до центру зайнятості протягом 5 календарних днів після виплати працівникам допомоги.

Збереження гарантій зайнятості. Роботодавцю доведеться повернути допомогу в повному обсязі, якщо протягом 180 календарних днів з дня закінчення виплати допомоги (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів — протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги) працівника, якому виплачувалась допомога, буде звільнено:

— за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП);

— за власним бажанням у зв’язку з тим, що роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, яке набрало законної сили (ч. 3 ст. 38 КЗпП);

— з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Тобто протягом строку, зазначеного вище, працівника, на якого отримувалась допомога, краще не звільняти за наведеними нормами КЗпП.

Контроль. Центр зайнятості контролює (перевіряє) цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати допомоги працівникам. Остаточна перевірка проводиться протягом 180 календарних днів після останньої виплати допомоги.

Щодо місця проведення перевірки, то вона може здійснюватися не тільки за місцезнаходженням роботодавця, у приміщенні центру зайнятості або дистанційно з використанням будь-яких засобів комунікації, а також за оновленими нормами й за місцем провадження господарської діяльності роботодавця (див. п. 27 Порядку № 702).

Висновки

  • Допомога по частковому безробіттю — це вид держпідтримки працівників, які втратили частину заробітної плати (доходу) через зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).
  • Допомога по частковому безробіттю надається регіональним центром зайнятості роботодавцю за його зверненням для виплати працівникам.
  • Щоб отримати допомогу, роботодавець повинен відповідати низці критеріїв. Одним з них після впровадження змін є відсутність заборгованості перед бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).
  • Роботодавець може виплачувати працівникам допомогу по частковому безробіттю як в безготівковій, так і в готівковій формі.
  • Згідно зі змінами до Порядку № 702 перевірка центром зайнятості цільового використання коштів для виплати допомоги працівникам може здійснюватися, зокрема, за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі