№26

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 26 Інші номери журналу ›
  • ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»: що з лікарняними/декретними З 01.03.2022 будь-який ФОП має право не сплачувати ЄСВ «за себе». Але ж коли справа доходить до лікарняного чи декретного, то отримати виплати хотіли б, вочевидь, усі. Та воно так не працює. А як же воно працює?
  • Отримання/надання в позичку майна та єдиний податок Позичка за своєю суттю є безоплатною орендою майна. Розглянемо, які наслідки буде мати отримання або надання в позичку майна для платників єдиного податку.
  • Таблиця даних урахована, але не на всі коди: як «поділити» податкові накладні? Податківці радять за можливості складати окремі ПН на коди, які є у врахованій Таблиці даних, і окремо — на інші коди. Чи можна так робити, враховуючи, наприклад, що податкова проти «дроблення» ПН на аванс? Чи може, на аванс ставити один код, а при відвантаженні коригувати? Зараз розберемося.
  • Лікарняні: враховуємо роз’яснення ПФУ Тема лікарняних не дає спокою бухгалтерам. Тож сьогодні пропонуємо вам розглянути декілька цікавих ситуацій, що пов’язані з призначенням та розрахунком непрацездатних виплат. При розгляді враховуватимемо роз’яснення Пенсійного фонду. Тож якщо ви також працюєте з лікарняними листами, приєднуйтесь до розмови. Буде багато цікавого.
  • Допомога по частковому безробіттю: зміни На початку березня 2023 року набули чинності зміни до порядку надання допомоги по частковому безробіттю. Поговоримо про те, що змінилося та хто тепер має право отримати таку допомогу. Якщо це ваша тема, приєднуйтесь до розмови.
  • «Орендний» ФОП групи 2 ЄП: якщо орендар — фізособа ФОП на ЄП групи 2 хоче здати в оренду нежитлове приміщення фізособі. На момент укладення договору така фізособа не зареєстрована як ФОП. Чи слід орендодавцю надалі самостійно відслідковувати зміни у статусі орендаря (ФОП-реєстрація / система оподаткування) та якось реагувати на ці зміни?
  • Немає доходу: чи відображати податковий кредит та витрати? Підприємство тимчасово не веде діяльність. Є тільки деякі поточні витрати (зокрема, оренда, комунальні витрати) і податковий кредит з них. Чи потрібно показувати такий податковий кредит та витрати? Чи коли з’явиться діяльність (доходи) — тоді їх і відображати?
  • Навчальна відпустка, якщо сесія дистанційна Спочатку карантин, потім війна призвели до активного застосування методів дистанційного навчання у закладах вищої освіти України. А чи мають право працівники, які навчаються таким чином, на навчальні відпустки на період сесій, підготовки та захисту дипломних проєктів тощо? Бажаєте дізнатися? Тоді приєднуйтеся до нашої розмови.
  • Недопуск до податкової перевірки та адмінарешт майна: Верховний Суд змінив свою думку Незаконний недопуск до податкової перевірки є підставою для адмінарешту майна платника. Ключове слово — незаконний. Та буває так, що платник вважає перевірку незаконною і за допомогою недопуску (цілком законного) намагається захиститися, а податківці розцінюють це як незаконні дії. Результат — той же адмінарешт. Більш-менш оперативний спосіб боротьби з фіскалами у цьому випадку, звісно, є. А точніше, судячи з нової позиції Верховного Суду*, був. Деталі у цій статті.
  • Списання зіпсованого алкоголю: наслідки До нас звернувся читач із ситуацією, викликаною війною: коли з причини зупинки роботи кафе зіпсувалися залишки алкогольних напоїв. Його цікавить, як можна списати непридатні для споживання залишки, в яких межах і на якій підставі? Які податкові наслідки? Детальніше про ситуацію і наші відповіді читайте нижче.
  • Календар бухгалтера на квітень 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі