Теми статей
Обрати теми

ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»: що з лікарняними/декретними

Клец Віталіна, податковий експерт
З 01.03.2022 будь-який ФОП має право не сплачувати ЄСВ «за себе». Але ж коли справа доходить до лікарняного чи декретного, то отримати виплати хотіли б, вочевидь, усі. Та воно так не працює. А як же воно працює?

ФОП узагалі не сплачує ЄСВ «за себе»

За загальним правилом будь-яка застрахована особа має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологах (ст. 15 та 18 Закону № 1105*). А застрахованою є особа, яка:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

1) підлягає держстрахуванню;

2) сплачує (сплачувала) ЄСВ або за яку сплачується (сплачувався) ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Отже, все досить просто:

якщо ФОП користується правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану (не сплачує ЄСВ «за себе»), він не є застрахованою особою, тому й не має права на декретні або лікарняні від ПФУ

Тут є нюанс щодо ФОП, які ще працюють за трудовим договором, але про це окремо пізніше.

Також що стосується декретних, то їх таки можна отримати. Але не від ПФУ, а від соцзабезу. Для цього треба подати відповідну заяву та медичну довідку про вагітність ФОП. Проте сума допомоги буде мізерною — 25 % прожитмінімуму для працездатної особи (ПМПО) на місяць (п.п. 5 п. 7 Порядку № 1751*).

* Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 № 1751.

Для 2023 ПМПО дорівнює 2684 грн. Тож

без сплати ЄСВ «за себе» ФОП зможе отримати приблизно 2780 грн декретних від соцзабезу

А от щодо лікарняних, то, на жаль, тут потішити нічим. ФОП, який не сплачує ЄСВ «за себе», у разі хвороби не отримає нічого.

Хтось тут може пригадати тогорічні розмови про те, що проблему зі стажем таких ФОП (які не сплачують ЄСВ «за себе» під час воєнного стану) буде вирішено на законодавчому рівні. Тут слід звернути увагу, що, по-перше, вирішити хотіли проблему пенсійного стажу (для пенсійних цілей). Проблему страхового стажу для соцвиплат ніхто і не збирався вирішувати. То був законопроєкт від 03.06.2022 № 7433. По-друге, навіть для пенсійних цілей нічого не вирішили. У фінальному варіанті (Закон України від 18.10.2022 № 2682-ІХ) відповідних змін до пенсійного законодавства не було передбачено.

ФОП сплатив «трішки» ЄСВ «за себе»

І тут виникає логічне запитання: а якщо ФОП, скажімо, з 01.03.2022 по 31.12.2022 не сплачував ЄСВ «за себе», а за І квартал 2023 — сплатив і у березні вийшов у декрет або захворів, чи є він застрахованою особою у березні 2023? Виходить, що так. Держпраці зазначає, що ФОП не є застрахованою особою в місяцях несплати ЄСВ. А значить, у місяцях сплати він — застрахований.

То чи може він претендувати на декретні/лікарняні?

У нормативці для цього немає перешкод. Розрахунковим періодом для декретних/лікарняних є 12 календарних місяців, що передують декрету/хворобі. Але ніде не сказано, що ФОП зобов’язаний сплатити ЄСВ «за себе» за всі ці 12 місяців. У розрахунок можна включити дохід лише тих місяців з цих дванадцяти, за які ФОП фактично сплатив ЄСВ (п. 3 Порядку № 1266*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

І нехай цей доход ділять на всі 365 днів розрахункового періоду — для декретних, приміром, це взагалі не страшно, бо мінімальні декретні розраховують з мінзарплати, що діє на день виходу в декрет (п. 2 Порядку № 1266).

Але навряд чи з цим погодиться ПФУ. На практиці воно так здебільшого не працює.

Було таке, що соцстрахівці «за замовчуванням» вважали, що ЄСВ «за себе» повинен бути сплачений за всі 12 місяців перед декретом/хворобою (або за всі місяці від дати держреєстрації ФОП до декрету/хвороби, якщо їх менше 12). Інакше не бачити підприємцю виплат

Скоріш за все, й ПФУ буде йти тим же шляхом.

Тому на виході є ризик отримати майже ті ж гроші, що й від соцзабезу плюс хіба що місяці стажу. Тож треба дивитися, чи варта гра свічок.

Знову ж таки, ще треба враховувати, що

якщо ви зараз захочете сплатити ЄСВ за 2022 рік, доведеться подавати «уточнюючу» декларацію з «уточнюючим» ЄСВ-додатком

Чи не причепляться податківці тут з адмінштрафом за несвоєчасну сплату ЄСВ? Те ще питання. Щодо цього дивіться статтю «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

Тут «проситься» такий «викрутас»: за декілька місяців до декрету знятися з держреєстрації (не сплачуючи ЄСВ за воєнні місяці), а потім знову зареєструватися як ФОП. Після держреєстрації — сплачувати ЄСВ «за себе». У такому випадку є шанс, що ПФУ вважатиме новенького підприємця застрахованою особою зі стажем менше шести місяців (п. 29 постанови № 1266). А відтак — ПФУ, може, й нарахує йому мінімальні декретні, навіть якщо ФОП сплатив ЄСВ «за себе» всього за кілька місяців (з моменту держреєстрації і до місяця виходу в декрет).

Але враховуйте й ризики: якщо цей варіант не спрацює, а ФОП захоче йти «в лоб» і донарахувати собі ЄСВ за березень — грудень 2022, в нього можуть виникнути проблеми з поданням уточнюючої декларації через зняття з держреєстрації.

ФОП-працівник: чи отримає соцвиплати двічі?

Деякі ФОП, окрім бізнесу, працюють ще за наймом (за трудовим договором). Чи можна отримати соцвиплати двічі: і як ФОП, і як наймані працівники? Свого часу можна було, але не зараз.

Справа в тому, що ще з 01.01.2021 ФОП, які працюють за наймом за основним місцем роботи, звільнені від ЄСВ «за себе» (ч. 6 ст. 4 Закону № 2464). Причому звільнені радикально: якщо роботодавець платить за них мінімальний ЄСВ, то вони навіть добровільно не можуть сплатити підприємницький ЄСВ «за себе»! А отже, вони:

— є застрахованими особами тільки як працівники, тому мають отримувати декретні/лікарняні через роботодавця (як працівники);

— не є застрахованими особами як ФОП, а тому не можуть звернутися до ПФУ за декретними/лікарняними напряму (як ФОП) і отримати їх.

Отже,

ФОП — найманий працівник з основним місцем роботи може отримати декретні/лікарняні тільки один раз: як працівник, навіть якщо він якимось дивом ухитрився сплачувати ЄСВ «за себе» як ФОП попри звільнення (сплачені суми просто є переплатою, їх можна повернути)

Більше того, в новій ст. 22 Закону № 1105 сказано, що «допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Тож при будь-яких розкладах (навіть якщо, наприклад, має місце «дивна» комбінація ФОП + місце роботи за сумісництвом), отримати соцвиплати двічі (і як працівник, і як ФОП) не вдасться. Вдасться лише в якомусь одному статусі.

Висновки

  • Якщо ФОП не сплачує ЄСВ «за себе», то він і не має права на декретні або лікарняні від ПФУ.
  • Якщо ФОП сплатив ЄСВ «за себе» у місяці хвороби/виходу в декрет та за деякі місяці перед цим, теоретично він є застрахованою особою і може претендувати на отримання лікарняних/декретних. Але на практиці ПФУ, скоріш за все, вимагатиме сплати ЄСВ за всі 12 місяців, що передують хворобі/декрету.
  • Якщо ви хочете зараз сплатити ЄСВ за 2022 рік, не забудьте подати «уточнюючу» деку з ЄСВ-додатком і показати ЄСВ-нарахування за 2022 рік.
  • Мінімальна сума декретних, яку можна отримати від соцзабезу без сплати ЄСВ, — 2780 грн, а від ПФУ зі сплатою ЄСВ ≈ 27700 грн (але більшу частину «з’їсть» сплата ЄСВ «за себе»)!
  • ФОП, який одночасно є найманим працівником (оформлений за основним місцем роботи), може отримати лікарняні/декретні тільки як найманий працівник.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі