Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?

Клец Віталіна, податковий експерт
Всі ФОП з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) до закінчення війни + 12 місяців потому мають право не сплачувати ЄСВ «за себе». А якщо ФОП вирішив все одно його сплачувати. Чи обов’язково дотримуватись встановлених строків сплати? Зараз знайдемо відповідь!

«Темна сторона» несплати

Загальновідомо, що згідно з п. 919 розд. VIII Закону № 2464* всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Важливо розуміти, що це не відстрочка зі сплати ЄСВ «за себе». А саме можливість взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» за вказані періоди. І тут немає ніякої залежності від того, чи веде ФОП діяльність/отримує дохід, чи має він можливість виконувати податкові зобов’язання. Усе залежить лише від його бажання. Сплачує — отже, хоче платити. Не сплачує — отже, не хоче. Має таке право (більше деталей щодо ФОПівських звільнень знайдете у статті «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

«Темна сторона» такої несплати — місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу: ані для пенсії, ані для соцвиплат з ФСС (детальніше — у статті «Як отримати гроші, якщо ФОП захворів чи народжує під час війни…» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51). Поки що (див. нижче).

А якщо ФОП вирішив все ж таки продовжувати платити ЄСВ, але не може чи не хоче робити цього своєчасно (наприклад, через фінансові проблеми чи на фоні розмов про те, що врешті-решт всі «воєнні» місяці включать до пенсійного стажу навіть без ЄСВ-оплат). То чи не буде в нього проблем, якщо ЄСВ ним буде сплачено із запізненням?

Строки сплати

Якщо ФОП хоче платити ЄСВ «за себе», щоб стаж продовжувався, то ніяких нових правил сплати для нього немає. Сплата ЄСВ не (!) регулюється ПКУ, зокрема, п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, який встановив спеціальні строки для сплати податкових зобов’язань на час воєнного стану, у тому числі з оглядкою на можливість/неможливість виконувати окремі податкові зобов’язання.

Тож виходить, якщо ви вирішили не користуватися можливістю не нараховувати та не сплачувати ЄСВ «за себе», то, відповідно, маєте дотримуватися стандартних правил його сплати. Бо інших же немає.

Зокрема, слід дотримуватися стандартних строків сплати ЄСВ «за себе» (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464):

— за І квартал — 19.04.2022;

— за ІІ квартал — 19.07.2022;

— за ІІІ квартал — 19.10.2022;

— за ІV квартал — 19.01.2023.

Штрафи, якщо заплатити пізніше

І тут виникає питання: а якщо ФОП заплатить ЄСВ не в строк, а пізніше? Ну, наприклад, наприкінці цього року або навіть у наступному. Чи будуть податківці до цього чіплятися?

Давайте подивимось, які у податківців зараз є можливості щодо покарання за прострочення сплати ЄСВ «за себе».

Теоретично, за це порушення можуть накласти такі штрафи:

1) штраф за п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 у розмірі 20 % своєчасно несплачених сум.

Але

зараз цей 20%-й штраф, а також пеня нікому не загрожують!

Бо протягом воєнного, надзвичайного стану та протягом 3 місяців після його закінчення штрафи за ст. 25 Закону № 2464 взагалі не застосовуються, а пеня підлягає списанню (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464).

Тут є цікавий факт. При дуже схожому формулюванні штрафного РРО-звільнення податківці мають настрої штрафувати за «воєнні» порушення після закінчення війни. Чи не буде такого самого підходу і щодо ЄСВ?

Вважаємо, що якщо ЄСВ буде сплачено хоч і з запізненням, але у межах безштрафного періоду (див. вище), про застосування штрафу/пені говорити не можна;

2) адмінштраф за ч. 3, 4 ст. 1651 КУпАП у розмірі:

680 — 1360 грн (якщо сума несплаченого ЄСВ ≤ 372150 грн);

— 1360 — 2040 грн (якщо сума несплаченого ЄСВ > 372150 грн).

На час війни адмінштрафи ніхто не відміняв. А що ДПСУ?

Спочатку вона зайняла лояльну позицію та розмістила в категорії 201.09 БЗ роз’яснення, згідно з яким адмінштрафи за несплату / несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі до ФОП не повинні застосовуватися (під час війни).

Це також підтверджували й податківці на місцях: в Одесі, у Рівному, у Хмельницькому, фахівці ДПС у Кіровоградській області.

Проте 07.06.2022 ця консультація в категорії 201.09 БЗ втратила чинність «у зв’язку з уточненням редакції відповіді». А що ж з’явилося в уточненій редакції відповіді, — запитаєте ви. Розворот на 180 градусів. У тій-таки категорії 201.09 БЗ податківці пишуть, що «обмеження в частині незастосування до платників єдиного внеску адміністративної відповідальності на період дії воєнного стану не вносились.»

Тож

податківці вже бачать для себе можливість застосовувати зараз адміністративні штрафи за КУпАП, у тому числі за несплату/несвоєчасну сплату ЄСВ.

Але ж у нас дещо особливий випадок. ФОП цілком законно взагалі може ігнорувати сплату. Тож навіщо тут бути таким категоричним (наприклад, стверджувати, що можливість надана у частині повної несплати, а у частині несвоєчасної сплати можливість Законом № 2464 не надано) і карати того, хто ЄСВ сплатить, але з порушенням строку? Це ж є стимул до повної відмови від сплати. Та й у чому сенс такого «перевиховання»?

Питання дискусійне. Але це все — тонкі матерії. І чи будуть податківці шукати цей глибокий сенс, не відомо. Тож слід звернути увагу на такі моменти.

Строк давності

Коли йдеться про штрафи за Законом № 2464, то в них немає строку давності. Але вони нас уже не цікавлять.

А от у адмінштрафів строк давності є. У нашому випадку це 2 місяці після несвоєчасної сплати ЄСВ (ст. 38 КУпАП). Тобто якщо протягом 2 місяців після несвоєчасної сплати податківці вас не оштрафують, то потім у них такої можливості уже і не буде.

Втім оштрафувати зараз податківці не можуть, бо вони не бачать вашу звітність з ЄСВ-додатком. У більшості випадків побачать лише після закінчення року. І лише зі звітності вони зрозуміють, чи дійсно ви вирішили сплачувати ЄСВ за «воєнні» місяці. Бо норма Закону № 2464 звучить так:

«…розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався».

Тобто їм слід побачити нарахування у ЄСВ-додатку за відповідний місяць. Інакше ніяк. Бо без цього достеменно не відомо рішення платника. Може, то є взагалі помилкова сплата, що піде у переплату.

А на момент подання звітності 2-місячний строк давності вже напевно спливе!

Звісно, у податківців є своє бачення застосування цих строків давності. Але то вже інша справа. У нас тут є цілком законний аргумент.

Чи є шанс, що воєнні місяці зарахують у стаж?

Дивіться, ми вже неодноразово звертали увагу, що є законопроєкт від 03.06.2022 № 7433, яким пропонується включити «воєнні» місяці до пенсійного стажу ФОП без ЄСВ-оплати. Здавалося, що він «застряг». Але зненацька почав активно рухатися «до фінішу». Тож дуже скоро питання вже може бути вирішеним.

Втім, знову ж таки, то буде вирішенням проблеми саме пенсійного стажу. Для цілей виплат з ФСС (лікарняні, декретні) нічого не зміниться.

Що ж робити зараз?

Якщо ви вирішили заплатити ЄСВ за «воєнні» місяці, то, вважаємо, що можна це зробити навіть із запізненням. Проте на майбутнє квартальні строки сплати краще не порушувати.

Вважаємо, що ймовірність адмінштрафу мінімальна. Бо податківці до подання вами звітності не можуть накласти цей штраф через брак інформації. Невідомо, чи дійсно платник вирішив продовжувати сплачувати ЄСВ чи то є помилкова сплата. А на момент подання звітності строк давності для притягнення до відповідальності вже спливе.

Висновки

  • З 01.03.2022 ФОП може не платити ЄСВ «за себе».
  • Місяці, за які ЄСВ не сплачено, не йдуть у стаж. Поки що.
  • Законопроєкт, згідно з яким місяці без ЄСВ-оплати хотіли включати в пенсійний стаж, вже почав рухатися вперед. Втім він вирішить проблему саме пенсійного стажу.
  • Якщо заплатити ЄСВ пізніше (з порушенням строку) протягом воєнного стану, то ні штрафів, ні пені за Законом про ЄСВ не повинно бути. Є деяка ймовірність адмінштрафу за несвоєчасну сплату ЄСВ (680 — 1360 грн). Втім вважаємо, що і адмінштрафу бути не повинно через сплив строку давності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі