Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка, якщо сесія дистанційна

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Спочатку карантин, потім війна призвели до активного застосування методів дистанційного навчання у закладах вищої освіти України. А чи мають право працівники, які навчаються таким чином, на навчальні відпустки на період сесій, підготовки та захисту дипломних проєктів тощо? Бажаєте дізнатися? Тоді приєднуйтеся до нашої розмови.

Хто має право на відпустку

Насамперед нагадаємо, в яких випадках студентам вишів належать оплачувані навчальні відпустки. Їх надання передбачено ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та ст. 216 КЗпП. Відповідно до цих норм додаткові оплачувані відпустки надають працівникам, які успішно навчаються у вишах без відриву від виробництва за вечірньою та заочною формами навчання.

Інформацію про тривалість навчальної відпустки, встановлену ст. 216 КЗпП для студентів та аспірантів закладів вищої освіти, наведемо у таблиці нижче.

Тривалість навчальної відпустки для студентів та аспірантів вишів

№ з/п

Підстави надання навчальної відпустки

Курс навчання

Форма навчання

Тривалість навчальної відпустки

1

Настановні заняття, виконання лабораторних робіт, складання атестацій, оцінювань, заліків та іспитів (екзаменів)

I та II

Вечірня

20 календарних днів

Заочна

30 календарних днів

III та наступні

Вечірня

30 календарних днів

Заочна

40 календарних днів

2

Складання державної підсумкової атестації, державного кваліфікаційного іспиту

Не має значення

Вечірня та заочна

30 календарних днів

3

Підготовка та захист дипломного проєкту, дипломної чи творчої роботи

Вечірня та заочна

4 місяці

4

Підготовка та складання вступних іспитів до аспірантури

10 календарних днів на кожний іспит (один раз на рік)

5

Успішне виконання індивідуального плану підготовки у разі навчання в аспірантурі без відриву від виробництва

30 календарних днів

Якщо працівник отримує другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання, то тривалість відпустки для нього визначається як для осіб, які навчаються на третьому та наступних курсах вишу (ч. 2 ст. 15 Закону про відпустки).

Зауважте: оплачувана навчальна відпустка надається працівнику за основним місцем роботи* (див. ст. 217 КЗпП) на підставі його заяви та довідки-виклику з вишу. При цьому, оскільки планування навчального процесу належить до компетенції навчальних закладів, у довідці-виклику може бути зазначена тривалість відпустки менше за гарантовану законодавством для відповідного року навчання.

* Сумісники на цей період можуть оформити неоплачувану відпустку на підставі п. 14 ст. 25 Закону про відпустки (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 № 1294/13/84-16).

Важливо! Як ми вже зазначили вище, оплачувана навчальна відпустка надається лише тим студентам, які навчаються у закладах вищої освіти за вечірньою та заочною формами навчання. А ось при дистанційній формі навчання така відпустка не надається. На це свого часу звертало увагу Мінпраці.

А якщо у довідці-виклику з вишу зазначено, що у зв’язку з воєнним станом сесія проводитиметься з використанням технологій дистанційного навчання? Чи надавати працівнику оплачувану навчальну відпустку в такій ситуації? Давайте розберемося.

Дистанційна сесія

Спочатку з’ясуємо, які форми здобуття вищої освіти передбачені чинним законодавством. Для цього звернемося до ст. 49 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VIII (ср. ).

Основними формами здобуття вищої освіти є:

1) інституційна, яка включає:

— очну (денну, вечірню);

— заочну;

— дистанційну;

— мережеву;

2) дуальна.

Нас цікавлять вечірня, заочна та дистанційна форми навчання. Поговоримо про них докладніше.

Вечірня форма є різновидом очної форми здобуття вищої освіти, яка, у свою чергу, є способом організації навчання, що передбачає проведення навчальних занять та практичної підготовки не менше 30 тижнів протягом навчального року.

Заочна форма — це спосіб організації навчання шляхом об’єднання навчальних занять і контрольних заходів під час короткочасних сесій та самостійного оволодіння освітньою програмою в період між ними.

Дистанційна форма являє собою індивідуалізований процес здобуття освіти, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу в спеціалізованому середовищі, що функціонує на основі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.

Докладніше особливості дистанційного навчання розкриває Положення про дистанційне навчання, затверджене наказом МОН від 25.04.2013 № 466. З його п. 2.1 ми дізнаємося, що дистанційне навчання реалізується шляхом:

— застосування дистанційної форми як окремої форми навчання;

— використання технологій дистанційного навчання для забезпечення навчання в різних формах.

Тобто

дистанційна форма здобуття вищої освіти та застосування технологій дистанційного навчання — це не одне й те саме

Застосування дистанційних технологій не робить автоматично форму навчання дистанційною. Дистанційні технології можуть застосовуватися і за заочної, і за вечірньої, і навіть за денної форми навчання.

Тому немає підстав відмовляти у наданні оплачуваної навчальної відпустки студенту вечірньої чи заочної форми здобуття вищої освіти через те, що сесія проводитиметься із застосуванням технологій дистанційного навчання.

Неприпустимо ненадання навчальної відпустки й у зв’язку з виробничою необхідністю. Про це свого часу говорило Мінпраці (див. лист від 06.09.2005 № 09-402). Але є одне виключення щодо працівників, залучених до роботи на об’єктах критичної інфраструктури! Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити їм у наданні будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до 3 років). Тобто працівникам, залученим до роботи на об’єктах критичної інфраструктури, може бути відмовлено у наданні навчальної відпустки під час війни.

Висновки

  • Оплачувана навчальна відпустка надається працівникам-студентам, які успішно навчаються у вишах за вечірньою та заочною формами здобуття вищої освіти.
  • Застосування дистанційних технологій не робить автоматично форму навчання дистанційною.
  • Немає підстав відмовляти у наданні оплачуваної навчальної відпустки студенту вишу з вечірньою чи заочною формою здобуття вищої освіти через те, що сесія проводитиметься із застосуванням технологій дистанційного навчання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі