Теми статей
Обрати теми

Помилкові податкові накладні і ліміт постачальника

Солошенко Людмила, податковий експерт
ЄРПН, на жаль, не розпізнає, яка податкова накладна (ПН) реєструється: помилкова чи ні. А тому на реєстрацію будь-яких ПН (у тому числі помилкових) витрачається ліміт. У якому випадку помилкова ПН буде безповоротно відбирати ліміт, а коли ліміт вийде відновити? Розбираємося.

Тут багато що залежить від того, яка помилкова ПН була зареєстрована: поодинока, повторна чи із сумовою помилкою. Тому розглянемо ситуації.

Помилкова поодинока ПН

Припустимо, що ПН помилково зареєстрували не на того покупця або взагалі без факту операції. Тоді таку поодиноку ПН обнуляємо через РК-103. А ось чи вийде після обнулення ПН повернути ліміт — залежить від того, як швидко виявили і виправили помилку.

Якщо ПН обнулена в тому ж періоді. Якщо помилку виявили «по-гарячому» і помилкову поодиноку ПН обнулили в тому ж періоді (тобто РК-103 складений у тому ж періоді і зареєстрований своєчасно*), то помилка і виправлення в межах періоду згорнуться, ліміт у результаті відновиться і жодного ΣПеревищ не виникне.

* При цьому, як пояснюють податківці, під своєчасними строками реєстрації для зменшуючих РК треба розуміти загальні строки реєстрації — дивлячись у якій половині місяця (першій/другій) складені РК. Оскільки під спеціальний строк реєстрації (залежний від дати отримання зменшуючого РК покупцем — платником ПДВ) СЕА не переналаштовували (БЗ 101.15, лист ДПСУ від 28.09.2020 № 4039/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Приклад 1. У березні зареєстрували помилкову поодиноку ПН (без факту операції) на 100 грн. І в березні «по-гарячому» виправили помилку: склали і зареєстрували зменшуючий РК-103 (на «-100 грн»). У такому разі ліміт спершу зменшиться (при реєстрації ПН), але відновиться (після реєстрації РК). І оскільки помилка буде усунена до подання декларації, то ΣПеревищ не виникне.

Таблиця 1. Якщо помилкова поодинока ПН обнулена в тому ж періоді

Період

Подія

Вплив на:

ΣНаклВид

ліміт (ΣНакл)

березень

помилка:

100

0

(0 - 100 - (-100))*

зареєстрована

помилкова ПН

виправлення помилки:

-100

складений і зареєстрований (своєчасно)

зменшуючий РК

* Ліміт спершу зменшиться (при реєстрації ПН), але відновиться (після реєстрації РК).

Якщо ПН обнулена в наступних періодах. А ось якщо помилку виявили з часом (і РК-103 складений в іншому періоді або зареєстрований несвоєчасно), то навіть після виправлення помилки й обнулення ПН ліміт не відновиться. Адже ні помилкові ПН, ні виправляючі РК до них у декларації з ПДВ не відображаються (тоді як дані про них у будь-якому разі врахуються в ЄРПН у ΣНаклВид). У зв’язку із цим у періоді складання РК (чи в періоді його несвоєчасної реєстрації) в продавця виникне незникаюче ΣПеревищ (оскільки зменшуючий РК врахується в продавця у формулі ліміту, але не врахується в декларації). Тому через ΣПеревищ не відновиться ліміт.

Приклад 2. У березні зареєстрували помилкову ПН на 100 грн. У декларації за березень її не показали. У кінці квітня її обнулили: склали і зареєстрували зменшуючий РК-103 (на «-100 грн»). Тоді навіть після обнулення ПН ліміт не відновиться, оскільки за квітень виникне Еперевищ.

Таблиця 2. Якщо помилкова поодинока ПН обнулена в іншому періоді

Період

Подія

Вплив на:

ΣНаклВид

ΣПеревищ

ліміт (ΣНакл)

березень

помилка:

100

0*

-100

зареєстрована помилкова ПН

(без відображення в декларації березня)

квітень

виправлення помилки:

-100**

100**

(0 - (-100))

-100**

(-100 - (-100) - 100)

зареєстрований зменшуючий РК

(без відображення в декларації квітня)

* Після подання декларації за березень ΣПеревищ не виникне (оскільки помилкову ПН у декларації не відображали і за березень ПЗ за декларацією < ПЗ за даними ЄРПН, тобто перевищення немає).

** Після подання декларації за квітень виникне ΣПеревищ за квітень (100 грн), оскільки РК-103 у квітневій декларації не відображали. Тому ліміт не відновиться (так і залишиться «-100»).

Причому врахуйте: варіант, скажімо, «підігнати» ПДВ-звітність під ліміт і показати помилкову ПН зі зменшуючим РК у деклараціях (для усунення ΣПеревищ, що виник) — не вихід, оскільки такий варіант свідомо веде до викривлення ПДВ-звітності. До того ж податківці в такому разі можуть вказати на заниження ПЗ квітня через включення в декларацію зменшуючого РК. Хоча іноді місцеві податківці рекомендують саме так і робити. Тому, незважаючи на ризик, багато платників ідуть на цей варіант, аби скасувати ΣПеревищ і вирівняти показники.

Помилкова повторна ПН

А ось якщо на одну операцію постачання (з одним і тим же покупцем) виявилося дві ПН — наприклад, після авансової ПН помилково зареєстрували повторну ПН (ще й за відвантаженням) — то для повторної (зайвої) ПН передбачений свій порядок обнулення, завдяки якому можна відновити ліміт.

У такому разі повторну зайву ПН можна обнулити за допомогою РК з типом причини «20» у шапці (п. 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307). У табличній частині такого РК зазначають спеціальну причину 301 «Виправлення помилки». А в першому інформаційному полі нижньої частини РК наводять реквізити правильної ПН.

Тоді такий зареєстрований РК-20 усуне всі наслідки помилки: не лише обнулить зайву (повторну) ПН, але й допоможе відновити ліміт. Причому момент виправлення помилки через РК-20 (одразу або в наступних періодах) ролі не відіграє. Ліміт усе одно після виправлення повинен відновитися.

Щоправда, врахуйте: через РК-20 можна обнуляти тільки повторні (тобто задвоєні) ПН, а не всі підряд помилкові ПН. Тому для обнулення помилкової поодинокої ПН (складеної не на того платника, з помилкою в ІПН або виписаною помилково, коли постачання не було) доведеться складати звичайний РК-103. І якщо таким РК-103 помилкову ПН обнуляти в наступних періодах, то ліміт, як ми з’ясували вище, не відновиться.

Сумові помилки в ПН

А що коли в ПН помилилися в сумі? На жаль, при виправленні в ПН сумових помилок також може виникати ΣПеревищ і відбирати ліміт. Адже більшість сумових помилок податківці вимагають виправляти перевиписуванням ПН (через зменшуючий РК-103 і нову ПН). А оскільки виправляючий РК не відображають у декларації, то якщо помилку виправляти в наступних періодах, може виникати незникаюче ΣПеревищ. А отже, навіть після виправлення помилки ліміт не відновиться.

Хоча, на наш погляд, для виправлення сумової помилки достатньо до ПН скласти один виправляючий РК (збільшуючий або зменшуючий — залежно від ситуації). Детальніше про це див. «Сумові помилки в ПН» у «Податки & бухоблік», 2022, № 56 (ср. ).

Ще можлива ситуація, коли ПЗ задекларували привильно, а сумову помилку допустили саме в ПН. Тоді також виникатиме ΣПеревищ і зменшуватиме ліміт.

Причому:

1) якщо ПН занижена (складена на суму, меншу задекларованих ПЗ), то ΣПеревищ виникне в періоді складання ПН.

Таблиця 3. Занижена ПН, ΣПеревищ і ліміт (якщо ПН < ПЗ)

Період

Подія

Правильна

сума ПДВ

Вплив на:

ΣНаклВид

ΣПеревищ

ліміт (ΣНакл)

березень

помилка:

100

70

30*

(100 - 70)

-100

(0 - 70 - 30)

зареєстрована ПН із сумою ПДВ «70 грн»

(у декларації відображені правильні ПЗ «100 грн»)

квітень

виправлення помилки:

+30**

-130

(-100 - 30)

зареєстрований виправляючий РК

(ПЗ у ЄРПН збільшені на «+30 грн»)

* Після подання декларації за березень виникне ΣПеревищ за березень, оскільки ПЗ за декларацією за березень (100 грн) > ПЗ за березень за даними ЄРПН (70 грн).

** При реєстрації квітневого РК, на жаль, березневе ΣПеревищ (30 грн) не зникне — його не перерахують (оскільки збільшуючий РК датований квітнем, а не березнем, і врахується в квітневих даних, а не березневих). Тому березневе ΣПеревищ зменшуватиме ліміт і сума ліміту стане «-130».

Порівняйте: ΣПеревищ за березень зникне, якщо збільшуючий виправляючий РК (на «+30 грн») датувати не квітнем, а березневою датою (тобто березнем) — тоді в ЄРПН такий зареєстрований РК врахується березнем (ΣПеревищ за березень скасується і відновиться ліміт). Щоправда, тоді замаячить штраф за запізнілу реєстрацію РК. Тому платникові доведеться вибирати, який з варіантів йому важливіший: повернути ліміт (але розплатитися штрафом) або уникнути штрафу і втратити ліміт;

2) якщо ПН завищена (складена на суму, більшу задекларованих ПЗ), то ΣПеревищ виникне в періоді її виправлення.

Таблиця 4. Завищена ПН, ΣПеревищ і ліміт (якщо ПН > ПЗ)

Період

Подія

Правильна

сума ПДВ

Вплив на:

ΣНаклВид

ΣПеревищ

ліміт (ΣНакл)

березень

помилка:

100

130

0*

-130

(0 - 130)

зареєстрована ПН із сумою ПДВ «130 грн»

(у декларації відображені правильні ПЗ «100 грн»)

квітень

виправлення помилки:

-30

30**

(0 - (-30))

-130**

(-130 - (-30) - 30)

зареєстрований виправляючий РК

(ПЗ у ЄРПН зменшені на «-30 грн»)

* Після подання декларації за березень ΣПеревищ не виникне, оскільки ПЗ за декларацією за березень (100 грн) < ПЗ за березень за даними ЄРПН (130 грн), тобто «перевищення» немає.

** Після подання декларації за квітень виникне ΣПеревищ за квітень (30 грн), оскільки зменшуючий РК прив’язаний до квітня, а не до березня (і раз у квітневій декларації його не відображаємо, ПЗ у квітневій декларації перевищать дані ЄРПН). Тому навіть після виправлення помилки ліміт не відновиться (так і залишиться «-130»).

Висновки

  • Помилкові поодинокі ПН обнуляють через РК-103. Проте якщо РК-103 складений в іншому періоді або зареєстрований несвоєчасно, то після виправлення помилки ліміт не відновиться (через виникнення ΣПеревищ).
  • Помилкові повторні ПН обнуляють через РК-20. Причому не має значення, коли такий РК складений і зареєстрований, — ліміт після реєстрації РК-20 повинен відновитися.
  • Якщо сумову помилку в ПН виправляти в іншому періоді, то через ΣПеревищ не відновиться ліміт.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі