Теми статей
Обрати теми

Сумові помилки в ПН

Солошенко Людмила, податковий експерт
А що якщо допустили сумову помилку в податковій накладній — помилилися в її кількісних або вартісних показниках? Розглянемо порядок виправлень.

Як виправити?

На наш погляд, для виправлення сумових помилок, допущених у ПН, можна б було обійтися одним виправляючим РК з рядками «-»/«+». Мінусовим рядком обнуляти дані помилкового рядка ПН, а плюсовим рядком вносити правильні дані, тобто змінювати помилкові дані на правильні. Адже п. 192.1 ПКУ передбачено, що РК складають у тому числі й при виправленні помилок, допущених у ПН. Тож РК-варіант насправді є єдино законним.

Фіскали — за перевиписування ПН. Проте оскільки про правила виправлення сумових помилок у п. 23 Порядку № 1307 нічого не говориться і не пояснюється, як складати РК, фіскали просувають свою версію їх виправлення. І

більшість сумових помилок податківці вимагають виправляти шляхом перевиписування ПН

Для цього фіскали пропонують скласти:

зменшуючий РК-103 (датою виявлення помилки, тобто поточною датою, коли помилка виявлена) і

нову ПН (датою першої події) (листи ДПСУ від 28.01.2022 № 242/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 26.08.2021 № 3134/ІПК/99-00-21-03-02-06).

У такий спосіб (тобто повним обнуленням ПН (усіх її позицій) за допомогою РК і складанням новою правильної ПН, що відповідає первинці) податківці рекомендують виправляти помилки, зокрема:

— у ціні/кількості (БЗ 101.15; лист ДПСУ від 08.05.2020 № 1924/6/99-00-07-03-02-06/ІПК);

— у обсягах (БЗ 101.15);

— якщо в ПН забули зазначити якусь товарну позицію (БЗ 101.15; тому, можливо, щоб не возитися з виправленням ПН, тут буде простіше подробити-переписати первинку).

А ось варіант виправлення сумової помилки в ПН одним РК не визнають. Оскільки в цьому випадку — пояснюють контролери — ПН і РК до неї складені з порушенням норм ПКУ і не відповідають первинним документам. Тому не можуть бути підставою для віднесення покупцем сум, зазначених у них, до складу ПК.

Помилки у зведених компенсуючих/розподільчих ПН. Що примітно, якщо помилилися в сумах, то сумові помилки в обсягах зведеної компенсуючої ПН за п. 198.5 ПКУ (зведеної розподільчої ПН за п. 199.1 ПКУ) податківці якраз радять виправляти одним РК з рядками «-»/«+» (БЗ 101.15, БЗ 101.15).

А ось якщо зі зведеної компенсуючої (розподільчої) ПН треба одночасно прибрати помилкові зайві ПН і додати нові невраховані ПН, то податківці радять виключати зайві ПН зменшуючим РК, а на невраховані ПН складати окрему компенсуючу (розподільчу) ПН (БЗ 101.15). Тим паче, що складати протягом місяця декілька зведених компенсуючих (розподільчих) ПН за пп. 198.5, 199.1 ПКУ Порядок № 1307 не забороняє (БЗ 101.16).

Що ж, схоже, зі способом виправлення сумових помилок фіскали до кінця не визначилися.

Перевиписування ПН = штрафи + ∑Перевищ. Які неприємності несе підхід податківців? Якщо помилку виявили і виправляємо в наступних періодах, платникові загрожують:

штрафи за несвоєчасну реєстрацію нової ПН — адже якщо граничні строки реєстрації пройшли, то нова ПН буде зареєстрована з простроченням*;

— виникнення ∑Перевищ (втрата регліміту) — оскільки виправляючий зменшуючий РК враховується у формулі ліміту в СЕА, але не показується в декларації. Тому навіть після виправлення помилки ліміт не відновиться. Причому варіант «підігнати» ПДВ-звітність під ліміт і показати помилкову ПН зі зменшуючим РК у деклараціях (для усунення ∑Перевищ, що виник) — не вихід, оскільки такий варіант свідомо веде до викривлення ПДВ-звітності. Детальніше див. «Помилкова податкова накладна і регліміт» // «Податки & бухоблік», 2021, № 90 (ср. ).

* Детальніше про штрафи див. «Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49 та «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53

Що в декларації?

При виправленні сумових (як і будь-яких інших) помилок слід врахувати, що ні помилкові ПН, ні виправляючі РК до них у декларації не відображаються (ні в продавця, ні в покупця) (БЗ 101.24; БЗ 101.24; лист ГУ ДПС у м. Києві від 19.01.2022 № 20/ІПК/26-15-04-02-16).

У продавця. Продавцеві важливо задекларувати правильну суму податкових зобов’язань (періодом першої події). Тому якщо сумова ПН-помилка пройшла і в декларацію (і в декларації помилково завищені/занижені ПЗ), то продавцеві треба виправити декларацію — подати до неї уточнюючий розрахунок (УР). Причому для виправлення помилки в декларації продавцеві зовсім не обов’язково чекати реєстрації покупцем зменшуючого РК до помилкової ПН. Про те, що в декларації періодом першої події платник повинен показати правильні ПЗ (навіть якщо ПН складена з помилками і потребує виправлення), незалежно від того, виправлена помилкова ПН чи ні, говорили й податківці (лист ДПСУ від 28.01.2022 № 242/ІПК/99-00-21-03-02-06).

У покупця. Покупець не може відображати ПК за помилковою ПН. Тому момент відображення ПК у покупця відкладається аж до виправлення ПН. А ось після того як ПН виправлена, покупець має право показати ПК (з урахуванням строку в 365 днів, п. 198.6 ПКУ, який на період воєнного стану продовжується, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.13).

Якщо ж покупець за помилковою ПН задекларував ПК, доведеться уточнитися і ПК відкоригувати. А після виправлення ПН — відобразити ПК.

Приклад. При складанні ПН помилилися в ціні: зазначили ціну (без ПДВ) у розмірі 3500,00 грн замість правильної 3050,00 грн.

Як виправити сумову помилку в ПН:

— на наш погляд, для виправлення помилки достатньо скласти до ПН один виправляючий РК з причиною 101 «Зміна ціни» (див. нижче);

— позиція податківців — для виправлення сумової помилки скласти зменшуючий РК-103 (тобто обнулити неправильну ПН) і скласти нову ПН з правильною ціною (датою першої події). Через очевидність заповнення РК і нової ПН, не наводимо приклад цього варіанта.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі