Теми статей
Обрати теми

Відмовили у бюджетному відшкодуванні, але від’ємне значення залишилось: повернення регліміту

Павленко Олексій, податковий експерт
Розглянемо ситуацію щодо повернення суми регліміту у тих випадках, коли податківці перевіркою зменшили суму, заявлену платником до бюджетного відшкодування, але при цьому загальна сума від’ємного значення з ПДВ не змінилася.

Про БВ-перевірочну ситуацію та ППР

Часто-густо на практиці трапляється, що платник ПДВ заявив суму ПДВ до відшкодування, але перевіркою податківців у частині (чи повністю) у бюджетному відшкодуванні (БВ) було відмовлено. При цьому право на ПК з ПДВ, з сум якого платником було сформоване БВ, податківці не заперечували. Тобто загальний розмір від’ємного значення (ВЗ) за такий звітний період у платника залишився без змін.

ППР форми «В3». У викладених вище ситуаціях перевіркою податківців визначено, що платником неправомірно (безпідставно) було заявлено БВ у ряд. 20.2 декларації з ПДВ. У такому випадку завищення БВ фіскали надсилають платнику «відмовне» податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «В3» (див. п. 2 розд. II Порядку № 1204 та п.п. «в» п. 200.14 ПКУ).

У таких випадках норми зі ст. 197 — 199 ПКУ платником не порушувалися, просто платник (з позиції податківців) неправильно розподілив суми ВЗ між рядками 20.2 та 20.3 декларації з ПДВ. Наприклад, було неправомірно включено до суми БВ неоплачені, або оплачені не у грошовій формі суми ПК з ПДВ, що відбулося в порушення норми п.п. «б» п. 200.4 ПКУ.

Про наслідки в декларації

Звісно, цей ПК, на який платник має повне право (!), хоч і був неправомірно уключений до БВ, загубитися не повинен, а має бути «реінкарнований» у ПДВ-обліку/звітності. Тобто його треба повернути до ПДВ-декларації.

У тексті самого ППР форми «В3» зазначено: за умови відсутності порушень норм ст. 197 — 199 ПКУ сума, у якій відмовлено при наданні БВ, може бути врахована у збільшення значення рядків «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення (від’ємного значення попередніх звітних податкових періодів) за результатами перевірки контролюючого органу» декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження ППР.

Тут мається на увазі саме для цього і передбачений в декларації рядок 16.3. Тобто

суму податку з ППР «В3», за якою фіскали виявили відсутнє право на БВ, платник має відобразити у рядку 16.3 зі знаком «+» декларації за звітний місяць, в якому було узгоджено це ППР

Саме про такий спосіб (через ряд. 16.3) «реінкарнації» у декларації податкового кредиту, «анігільованого» ППР «В3», пишуть і податківці (БЗ 101.24; лист ДПСУ від 17.02.2020 № 645/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Дата узгодження ППР. Таким чином, відповідну суму «неБВшного» ПДВ буде повернуто до складу ПК за декларацією місяця, у якому було узгоджено ППР «В3». Щодо узгодження: нагадаємо, що на подання скарги відводиться 10 робочих днів за днем отримання ППР (п. 56.3 ПКУ). Тому в загальному випадку — якщо протягом 10 робочих днів після отримання ППР платником не буде розпочато його оскарження, ППР стане узгодженим на 11-й день, який буде наступним за останнім 10-м робочим днем. Причому вважаємо, що ППР має вважатись узгодженим на будь-який 11-й день, наступний за 10-м робочим. Тобто не має значення, буде цей 11-й день робочим чи вихідним! Цей момент може бути важливим для того, щоб правильно визначити, до декларації якого періоду заносити відновлену суму ПК/ВЗ.

Якщо «впаде» у 21 рядок. Якщо така «реінкарнована» (через ряд. 16.3) сума ПК (або її частина) «перекочує» до ряд. 21 такої декларації, то цю суму доведеться розшифрувати у додатку Д2. Тоді майте на увазі, що періодом виникнення такого ВЗ податківці вважають період, у якому в складі ПК на підставі відповідної ПН було відображено ВЗ, у відшкодуванні якого було відмовлено платникові: див. щодо цього БЗ 101.24. І хоча з 1 квітня 2023 ця консультація переведена до недіючих, але це відбулося з технічних причин (змін формулювання в п. 198.2 ПКУ). Тож, вважаємо, підхід фіскалів до цього питання залишається таким самим.

Без штрафу. За таку помилку платника в розмірі суми БВ, коли ПК і ВЗ врешті-решт залишились незмінними, штраф не застосовується. Адже платник у цьому випадку не порушив жодних норм ст. 197 — 199 ПКУ, та й він усе також має право на ПК, який має бути повернуто до ПДВ-декларації. До речі, й штрафних санкцій у самій ППР форми «В3» для таких випадків не передбачено.

Повернення «БВ-зменшеного» регліміту

На суму з ППР «В3», за якою відмовлено в БВ, платникові повинні повернути ліміт. Показник ЕВідшкод підлягає коригуванню за результатами перевірок (п. 2001.3 ПКУ).

Таке повернення регліміту здійснюється шляхом зменшення на відмовлену суму того ж показника формули — ЕВідшкод

Оскільки цей показник «зменшуючий», то сума регліміту збільшиться. Збільшення регліміту у цьому випадку підтверджують і податківці (див. БЗ 101.17).

Як зазначають у цій консультації фіскали, ліміт у цьому випадку має бути відновлений (шляхом зменшення показника ЕВідшкод) на дату узгодження ППР. Тобто це має буде здійснено у згаданий вище — 11-й день. Детальніше про цей та низку інших випадків/результатів перевірки БВ читайте «Наслідки перевірки від’ємного значення та бюджетного відшкодування» // «Податки & бухоблік», 2021, № 54.

Висновки

  • Якщо перевіркою податківців у частині (чи повністю) у БВ було відмовлено, але при цьому право платника на ПК з ПДВ, з сум якого було сформоване БВ, не заперечується, податківці надсилають ППР за формою «В3».
  • Платник має в ПДВ-декларації (у рядку 16.3) за період, на який припадає дата узгодження такого ППР «В3», відновити суму ПК на відмовлену в БВ суму ПДВ. А податківці повинні на цю суму відновити платнику регліміт (шляхом зменшення показника ЕВідшкод) на дату узгодження ППР «В3».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі