Теми статей
Обрати теми

Виручка через ПРРО: чи може підприємство працювати без касової книги, ліміту каси?

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство здійснює розрахунки з покупцями із застосуванням програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО). Інші готівкові розрахунки (зарплата і т. п.) у підприємства відсутні. Виручка в день її отримання одразу інкасується і зараховується на рахунок у банку. Чи може підприємство працювати без касової книги та ліміту каси?

Чи обов’язкова касова книга?

Виходячи з логіки Положення № 148*, визначень, які в ньому наведені, каса і касова книга підприємству потрібні, тільки якщо воно має справу з готівкою (є готівкові операції, розрахунки готівкою).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Нацбанку від 29.12.2017 № 148.

Щоправда, в п. 38 розд. IV Положення № 148 сказано, що підприємства зобов’язані мати касу. Проте вже в п. 39 цього ж розділу є фраза «кожна/кожне установа/підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу…». Виходить все ж, що не всі абсолютно юридичні особи повинні мати касу. Вважаємо, що ці норми потрібно розуміти так:

якщо у підприємства є операції з готівкою, то мати касу і, відповідно, касову книгу обов’язково. Якщо немає готівкових операцій, то й каса з касовою книгою не потрібні

Власне, податківці теж погоджуються з цим. Так, у категорії 109.15 БЗ податківці говорять про те, що:

«торгові об’єкти, які не є відокремленими підрозділами підприємства та не проводять операції з приймання готівки за касовими ордерами, касові книги не ведуть».

Які операції є готівковими?

Тепер нам потрібно розібратися, які операції є готівковими, для того щоб зрозуміти, чи є вони в нас і чи потрібна нам касова книга.

Положення № 148 дає такі визначення:

« — готівкові розрахунки/розрахунки готівкою — платежі готівкою суб’єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна»;

— касові операції — операції суб’єктів господарювання між собою та з фізичними особами, пов’язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку».

Тобто підприємство має справу з готівкою, якщо воно (1) за готівку реалізує товари/роботи/послуги (2) або приймає чи видає готівку за операціями, які не пов’язані з реалізацією товарів/робіт/послуг (видача готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції).

Є розрахунки тільки через ПРРО: чи потрібна касова книга?

Припустимо, підприємство має тільки розрахунки через ПРРО і інших готівкових розрахунків не має (причому виручка в той же день інкасується). Чи потрібна в цьому випадку касова книга?

Якщо при розрахунках через ПРРО покупці розраховуються виключно електронними платіжними засобами (картками), то хоча це буде розрахункова операція в розумінні Закону про РРО*, виручка буде безготівковою. Тобто в такому випадку готівкових розрахунків у підприємства не буде і, відповідно, касова книга йому не потрібна.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Якщо ж при розрахунках через ПРРО буде прийматися готівка, то це вже готівкова операція. І тут ситуація така.

При готівкових розрахунках через РРО/ПРРО не мати касову книгу дозволяється лише відокремленим підрозділам (за умови, що в них немає інших готівкових операцій, крім розрахунків через РРО/ПРРО) (п. 11 розд. II, п. 39 розд. IV Положення № 148). Про ФОП тут не говоримо, оскільки ФОП касової книги взагалі не ведуть (п. 39 розд. IV Положення № 148).

Якщо б розрахунки через ПРРО здійснював відокремлений підрозділ підприємства, який працює без касової книги, то для нього оприбуткуванням готівки вважалося б «забезпечення щоденного створення засобами програмних РРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених програмними РРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера» (абз. 4 п. 11 розд. II Положення № 148).

І якщо б такий відокремлений підрозділ безпосередньо інкасував виручку (не здаючи її до каси головного підприємства (а це дозволяє п. 15 розд. II Положення), то виручка б надійшла головному підприємству вже в безготівковій формі. І тут уже в головного підприємства готівкової операції не було б і відображати в касовій книзі головному підприємству було б нічого. А отже, в цьому випадку касова книга головному підприємству (якщо немає інших готівкових розрахунків) не потрібна. Важливо тільки для такого відокремленого підрозділу розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки (п. 12 розд. II Положення № 148), в якому буде прописано, що це відокремлений підрозділ, що він не веде касову книгу та самостійно інкасує готівку.

Якщо ж

розрахунки через ПРРО з прийманням готівки здійснюються безпосередньо головним підприємством (не відокремленим підрозділом), то тут без касової книги не обійтись!

Адже оприбуткуванням готівкової виручки, отриманої при застосуванні РРО/ПРРО, для юридичної особи вважається її облік у повній сумі фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів (п. 11 розд. II Положення № 148). Причому готівка має бути відображена в касовій книзі в день її отримання. І те що виручка буде одразу інкасуватися, ситуації не змінює. Отриманий готівковий виторг все одно має пройти через касову книгу.

У принципі, місце, де здійснюються розрахунки із застосуванням ПРРО, може бути визнано відокремленим підрозділом підприємства (якщо це буде передбачено структурою підприємства). Адже фактично Положення № 148 визнає як відокремлений підрозділ не тільки філії, представництва, відділення, а й структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції. У такому випадку, як ми вже говорили вище, якщо відокремлений підрозділ буде самостійно інкасувати готівку, то вона фактично для головного підприємства надійде в безготівковій формі (і в касовій книзі головному підприємству відображати нічого).

Щоправда,

є консультації податківців, в яких вони говорять, що не може вважатися відокремленим підрозділом торговельний зал, який знаходиться в одній будівлі з бухгалтерією та адміністрацією товариства, тобто за адресою фактичного місцезнаходження суб’єкта господарювання (лист ДПСУ від 15.06.2021 № 2423/ІПК/99-00-07-05-01-06)

Якщо дотримуватися такої позиції податківців, то виручка обов’язково має бути оприбуткована в касі головного підприємства саме в день її отримання торговою точкою. Адже фактично раз торгова точка не є відокремленим підрозділом, то виходить, що виручка отримана самим підприємством. Але з такими висновками податківців (що торгова точка в цьому випадку не може вважатися відокремленим підрозділом) можна і посперечатися. Все має вирішувати структура підприємства, а не місцезнаходження підрозділу (за адресою підприємства чи ні).

Що з лімітом каси?

Що стосується ліміту каси, якщо розрахунки здійснюються готівкою через ПРРО, то якщо ви його не встановите (внутрішніми документами), то він буде вважатися нульовим. Уся готівка, що перебуває в касі на кінець робочого дня і не здана відповідно до вимог Положення № 148, буде вважатися понадлімітною (п. 53 розд. V Положення № 148).

Висновки

  • Якщо у підприємства немає готівкових операцій (воно не приймає готівкову оплату за товари/роботи/послуги та не здійснює інші операції з готівкою (пов’язані з оплатою праці, виробничими/господарськими потребами)), то воно може працювати без касової книги.
  • Якщо підприємство здійснює розрахункові операції через ПРРО, то не мати касову книгу воно може:
  • — або якщо покупці будуть розраховуватися виключно електронними платіжними засобами (картками);
  • — або якщо розрахунки через ПРРО будуть здійснюватися у відокремленому підрозділі (без касової книги), який самостійно інкасуватиме виручку.
  • Якщо ж розрахунки через ПРРО будуть проводитися безпосередньо головним підприємством, то готівкова виручка обов’язково має бути відображена в касовій книзі підприємства в день її отримання, навіть якщо вона в цей же день буде інкасована.
  • Якщо ви не встановите (внутрішніми документами) ліміт каси, то він вважатиметься нульовим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі