Теми статей
Обрати теми

Додаток Д5 до декларації з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Додаток Д5 заповнюють платники податків, у яких у декларації заповнений безПДВешний рядок 5, — зокрема, пільговики, що заповнили рядок 5.1 (п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21).

Додаток Д5 складається з чотирьох таблиць.

Таблиця 1 (необ’єктні постачання). У таблиці 1 додатка Д5 частково розкривають показник рядка 5 декларації та (із зазначенням назви операції / відповідного пункту ПКУ / обсягів) розшифровують:

— постачання, яке не є об’єктом ПДВ, і

постачання неоподатковуваних «позамежних» послуг (місце постачання яких, визначене за правилами пп. 186.2, 186.3 ПКУ, розташоване за межами митної території України).

Причому врахуйте, що податківці говорять показувати в безПДВешному ряд. 5 декларації (із заповненням таблиці 1 додатка Д5) і неоподатковуваний дешевий експорт товарів вартістю до 150 євро (не об’єкт за п.п. 196.1.16 ПКУ). Тоді як дешевий імпорт товарів вартістю до 150 євро — пояснюють контролери — у декларації з ПДВ узагалі не відображається (БЗ 101.24).

При цьому обсяги постачань у гр. 4 зазначають загальною сумою без розшифровування за контрагентами (БЗ 101.24).

Зверніть увагу, що йдеться саме про необ’єктні постачання (а не про придбання) і про «позамежні» послуги, надані платником (а не отримані). Тим паче, що операції з отримання платником від нерезидента неоподатковуваних послуг (з місцем постачання за межами митної території України) у декларації з ПДВ узагалі не відображаються (БЗ 101.24).

Таблиця 2 (пільгові постачання і розрахунок пільг). Таблицю 2 додатка Д5 заповнюють платники-пільговики. У ній розшифровують пільгові постачання на митній території України — тобто показник пільгового ряд. 5.1 (за видами пільг) і розраховують суму пільг з ПДВ.

Правила розрахунку пільг з ПДВ установлені розділом V1 «Порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг» Порядку № 21.

Суму ПДВ-пільг розраховує щомісячно (без наростаючого підсумку) за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21. Причому якщо в якомусь місяці пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то таблицю 2 додатка Д5 не заповнюють (п. 2 розд. V1 Порядку № 21).

Також врахуйте, що не розраховують суму ПДВ-пільг і, відповідно, не відображають у додатку Д5 операції:

(1) зі зниженими ставками 0 %, 7 %, 14 % (зокрема, з експорту, міжнародних перевезень, з ліками/медвиробами, вибірково із сільгосппродукцією) — оскільки в пільговому ряд. 5.1 такі операції не відображаються;

(2) з пільгового експорту (оскільки для нього є окремий ряд. 2.2 і до ряд. 5.1 він не потрапляє);

(3) з пільгового імпорту (оскільки пільги розраховують за операціями постачання, а імпорт — не постачання). До того ж пільгове ввезення в декларації взагалі не відображається (БЗ 101.24).

Пільгові постачання на території України і розрахунок пільг з ПДВ (таблиця 2 Д5)

Графа

Опис

гр. 2

Найменування податкової пільги

гр. 3

Код податкової пільги (згідно з довідником пільг)

Графи 2 і 3 заповнюють на підставі Довідників пільг. При цьому зазначають найменування пільги і код пільги з ПДВ. За відсутності коду пільги в Довіднику в гр. 3 проставляють умовний код пільги «99999999». Дані заносять у розрізі пільг — щодо кожної ПДВ-пільги, що виникла в платника у звітному періоді, окремим рядком

гр. 4

Сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

У гр. 4 показують пораховану загальну суму ПДВ-пільг (ΣПП). Її розраховують за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21:

гр. 4 = ΣПП = гр. 5 х 20 % - (гр. 6 + гр. 7 + гр. 8 + гр. 9) х 20 %.

Увага: значення гр. 4 табл. 2 додатка Д5 нікуди в декларацію переносити не треба! А це інформація про суму ПДВ-пільг (загальну і в розрізі пільг), що виникли в платника.

Врахуйте: при правильному розрахунку сума пільги (втрат бюджету) не може вийти від’ємною. Тому навіть якщо придбання перевищили постачання, то в гр. 4 зазначають суму пільги в розмірі, що дорівнює «0» (детальніше див. «Придбання > постачань: рахуємо пільгу в Д6?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 80).

Виняток — коли в таблиці 2 додатка Д5 можуть вискочити від’ємні значення (БЗ 101.24):

— якщо у звітному періоді було повернення пільгових товарів (яке перевищило пільгові постачання) або

— якщо виправляємо ПДВ-помилки і знімаємо зайві пільгові обсяги в пільговому ряд. 5.1. Детальніше про це див. «Від’ємна ПДВ-пільга в додатку Д5: коли це можливо?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 77 (ср. )

гр. 5

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

У гр. 5 розшифровують (за видами пільг) обсяги пільгових постачань на митній території України з ряд. 5.1 декларації. Тобто гр. 5 ряд. «Усього» табл. 2 Д5 = ряд. 5.1 декларації

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

гр. 6

20 %

У гр. 6 — 9 відображають придбання (окрім придбань на території України в неплатників) поточного і попередніх звітних періодів (відповідно з вхідним 20 %, 14 %, 7 %, 0 % ПДВ і пільгові), використані для пільгових операцій поточного періоду. Тобто придбання, які як повністю, так і частково взяли участь у пільгових операціях (і за якими, зокрема, розподілявся ПДВ зв ст. 199 ПКУ)

гр. 7

7 %

гр. 8

0 % / звільнені

гр. 9

14

При заповненні гр. 6 — 9 врахуйте, що

— до гр. 6, 7, 9 заносять обсяги без ПДВ;

придбання на митній території України в неплатників (без вхідного ПДВ) не враховують (п. 3 розд. V1 Порядку № 21);

якщо у звітному місяці були здійснені якісь придбання для пільгових операцій, але пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то заповнювати таблицю 2 додатка Д5 (і відображати самі по собі придбання в гр. 6 — 9 таблиці 2) не треба. А такі придбання будуть враховані при розрахунку ПДВ-пільг у майбутньому — у тому періоді, у якому виникне пільгове постачання в ряд. 5.1 декларації з ПДВ;

у передоплатному випадку (тобто якщо під майбутнє пільгове постачання спочатку надходить передоплата, тоді як потрібні придбання, припустимо, ще не здійснені), гр. 6 — 9 табл. 2 додатка Д 5 залишають порожніми — не заповнюють (БЗ 101.24)

Причому за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д5 відповідальності (штрафів) бути не повинно (навіть якщо помилки виправляти через УР з уточнюючим Д5). Адже на суму задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ розрахунок ПДВ-пільг ніяк не впливає.

Таблиця 3 (критерії підприємств осіб з інвалідністю). Таблицю 3 заповнюють підприємства, засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю (п. 14 розд. III Порядку № 21).

Нагадаємо, що такі підприємства на власний розсуд можуть обрати будь-який режим оподаткування і застосовувати (лист ДПСУ від 28.11.2019 № 1630/6/99-00-07-03-02-15/ІПК):

— або ПДВ-пільгу (за п. 197.6 ПКУ), а отже, також заповнювати і таблицю 2 додатка Д5

або нульову ставку ПДВ (за п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), яка діє до 01.01.2025.

При виборі ПДВ-пільги такі підприємства відображають пільгові постачання в пільговому ряд. 5.1 декларації й таблиці 2 (де, як і інші пільговики, розраховують суму пільг).

Незалежно від вибраного режиму оподаткування (пільга чи нульова ставка) в таблиці 3 такі підприємства (кожен звітний період) повинні підтверджувати відповідність трьом критеріям, що надають їм право на застосування одного з режимів оподаткування.

Тому кожен звітний період у таблиці 3 вони розраховують показники:

— ЧПІ (має бути не менше 50 % від середньооблікової чисельності штатних працівників) ,

— ФОПІ (повинен становити не менше 25 % від суми загальних витрат на оплату праці, що включаються до складу податкових витрат),

— БВТ (повинен становити не менше 8 % від продажної ціни товарів, послуг).

Таблиця 4 (критерії переробників). Таблицю 4 додатка Д5 (починаючи з декларації за квітень 2023 року) заповнюють платники (переробні підприємства), які відповідають критеріям, визначеним п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, у разі здійснення:

— операцій з ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту обладнання і комплектуючих виключно для використання у власній виробничій діяльності та/або

— операцій з постачання товарів власного виробництва, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

У таблиці 4 додатка Д5 таким платникам треба підтверджувати відповідність критеріям, визначеним п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що дозволяють застосувати пільговий режим оподаткування (ПДВ-пільгу) до цих операцій (п. 14 розд. III Порядку № 21). І, зокрема, — зазначати питому вагу доходу, отриманого від реалізації продукції власного виробництва і продуктів її переробки в загальній сумі доходу протягом звітного періоду (повинна перевищувати 90 %). Значення цього показника зазначають з точністю до двох знаків після коми з округленням за загальновстановленими правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі