Теми статей
Обрати теми

Щомісячна премія в розрахунку відпускних

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві положенням про преміювання передбачена виплата щомісячних премій. Чи треба під час обчислення відпускної середньої зарплати перераховувати суму таких премій пропорційно відпрацьованим дням?

Це запитання надійшло до «Податки & бухоблік» від нашого читача. Давайте розбиратися разом.

Премії (у тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати (далі — премії) за підсумками роботи за певний період включаємо до відпускної середньої зарплати за правилами, визначеними в абзаці третьому п. 3 Порядку № 100*. Розберемо ці правила для випадку, коли в розрахунковому періоді маємо щомісячні премії.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Правило 1. Премії враховуємо в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Таким чином,

премію за місяць ураховуємо у складі заробітку місяця її нарахування

Наприклад, премію, нараховану у квітні, включаємо до заробітку квітня. При цьому не має значення, за який місяць вона нарахована, — за попередній (у квітні за березень тощо) або ж за поточний (у квітні за квітень).

Правило 2. До заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додаємо частину премії, яку визначаємо діленням суми премії на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вона нарахована, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Застосуємо це правило до премії за місяць. Суму премії ділимо на кількість відпрацьованих робочих днів місяця, за який вона нарахована, та множимо на кількість відпрацьованих робочих днів місяця, в якому вона нарахована.

Приклад 1. Працівник йде у щорічну відпустку з 1 травня 2023 року. Розрахунковий період: травень 2022 року — квітень 2023 року. У квітні 2023 року йому нарахована премія за березень 2023 року в сумі 4500 грн. У зв’язку з відпусткою за свій рахунок у березні відпрацьовано 18 робочих днів, у квітні — 15.

Премію за березень, що нарахована у квітні, враховуємо до заробітку квітня. Розраховуємо її суму, використовуючи правило 2:

4500 грн : 18 роб. дн. х 15 роб. дн. = 3750 грн.

Приклад 2. Працівник йде у щорічну відпустку з 3 травня 2023 року. Розрахунковий період: травень 2022 року — квітень 2023 року. У квітні 2023 року йому нарахована премія за квітень 2023 року в сумі 5100 грн. У квітні працівником відпрацьовано 17 робочих днів.

Премію за квітень, що нарахована у квітні, враховуємо у складі заробітку квітня. Розрахункова сума премії складе:

5100 грн : 17 роб. дн. х 17 роб. дн. = 5100 грн.

Як бачите, якщо премію нараховують у поточному місяці за поточний, то кількість відпрацьованих робочих днів місяця, за який вона нарахована, та місяця, в якому вона нарахована, збігаються. Саме тому

якщо премію за місяць нараховуєте в поточному місяці за поточний місяць, то переобчислювати її суму для цілей Порядку № 100 не має сенсу

Якщо ж премію нараховуєте в поточному місяці за попередній, то доведеться морочитися з розрахунками, щоб виконати приписи правила 2 (див. приклад 1).

Йдемо далі.

Правило 3. Якщо період, за який нарахована премія, відпрацьований працівником не повністю, до середнього заробітку враховуємо суму премії у розмірі, що не більше фактично нарахованої суми премії.

Це правило працює за преміями, що нараховані в поточному місяці за попередній. Адже ми з вами вже з’ясували, що перерахунок премії за місяць, яка нараховується місяць у місяць, не змінює її суму.

Відразу переходимо до прикладів.

Приклад 3. Працівник іде в щорічну відпустку з 02.05.2023. Розрахунковий період: травень 2022 року — квітень 2023 року. У березні 2023 року працівнику нарахована премія за лютий 2023 року у сумі 4750 грн. У лютому працівник відпрацював 19 з 20 робочих днів у зв’язку з відпусткою за свій рахунок. Березень відпрацьовано повністю (23 робочих дні).

Премію за лютий включаємо в заробіток березня (місяця нарахування) пропорційно відпрацьованим дням:

4750 грн : 19 роб. дн. х 23 роб. дн. = 5750 грн.

Місяць, за який нарахована премія (лютий), відпрацьований не повністю. Застосовуємо правило 3, проводимо порівняльні розрахунки.

Розподілена сума премії (5750 грн) вища за фактично нараховану в березні (4750 грн). У розрахунку середньої зарплати враховуємо премію в розмірі не більше фактично нарахованої премії, тобто 4750 грн.

Приклад 4. Працівник йде в щорічну відпустку з 01.05.2023. Розрахунковий період: травень 2022 року — квітень 2023 року. У березні 2023 року працівнику нарахована премія за лютий у сумі 5000 грн. Лютий та березень працівник відпрацював повністю (20 та 23 робочих дні відповідно).

Премію за лютий включаємо в заробіток березня (місяця нарахування) пропорційно відпрацьованим дням у сумі:

5000 грн : 20 роб. дн. х 23 роб. дн. = 5750 грн.

Цікавий момент. Сума премії, що отримана розрахунково (5750 грн), вища за фактично нараховану в березні (5000 грн). Проте порівняльні розрахунки не проводимо. Чому? Бо місяць, за який вона нарахована (лютий) відпрацьований повністю. Правило 3 не працює.

До заробітку березня додаємо премію в сумі 5750 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі