№38

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Уточнюємо плату за землю з урахуванням воєнних пільг Мета цієї статті — поставити хоча б проміжну крапку в митарствах платників, які два роки поспіль не могли належним чином відзвітувати з плати за землю через неврегульованість воєнних пільг. На сьогодні така можливість з’явилася. Чи справедливі нові звільнюючі норми — то вже інше питання, його тут не торкатимемося. Підійдемо до справи стриманіше: що написано в законі, те й робитимемо.
  • ФОП на єдиному — нерезидент: заборонено?! Податківці читали-читали Податковий кодекс і знайшли заборону для нерезидентів бути на єдиному податку. Тому якщо ФОП довго перебуває за кордоном, то поки м’яко підштовхують «роботодавців» зарплатних ФОП переоформляти договори на трудові. Інакше обіцяють скинути ФОП заднім числом на загальну систему (після 01.07.2023). Зрозуміло, потенційно заборона стосується взагалі всіх ФОП на єдиному податку, які виїхали за кордон. Розбираємося. Справа непроста, буде багато букв, але сподіваємося, результат вас задовольнить.
  • Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись! Закон № 3050*, яким унесено відповідні зміни до ПКУ, набрав чинності з 06.05.2023 (дня, наступного за днем його опублікування). Тож уже можна потихеньку уточнювати раніше подану нерухому звітність за 2022 і 2023 роки. Щодо яких об’єктів це можна зробити, а щодо яких — ні? В які строки? І головне — кому і як? Відповіді — у цій статті.
  • Нерухому і земельну звітність уточнили? Відкоригуйте податок на прибуток!! Податок на нерухомість і плата за землю безпосередньо впливають на фінансовий результат до оподаткування — об’єкт оподаткування податком на прибуток. Тож після уточнення раніше поданих земельних та нерухомих декларацій за 2022 і 2023 роки внаслідок застосування воєнного звільнення не зволікаючи треба виправити прибуткові декларації, аби зняти відображені витрати з цих податків. Про це й поговоримо.
  • Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю Кожного разу, отримуючи від законодавців якісь покращення, починаєш шукати, де «підступ» та звідки може «прилетіти»? Ні, це не психічний прояв тривоги, це — досвід. Ось і відміну звітування про виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю більшість роботодавців сприйняли насторожено. І воно зрозуміло. Норматив-то залишився. Як воно десь там за спиною рахуватися? А як показала практика, рахується не завжди добре.
  • Дитячі відпустки Якщо у працівника є діти, він може претендувати на додаткову оплачувану відпустку. Про яку відпустку йдеться та які умови її надання передбачені чинним законодавством, ви дізнаєтеся із цієї статті.
  • Сумісник і допомога по вагітності та пологах Лист ПФУ від 04.05.2023 № 17595-20802/У-03/8-2800/23
  • Резидент Дія Сіті та декретні: роз’яснює ПФУ Зі статті «Дія Сіті та лікарняні» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36 ви дізналися про порядок застосування резидентами Дія Сіті обмеження щодо максимальної суми лікарняних у розрахунку на місяць, призначених працівникам та гіг-спеціалістам. Сьогодні пропонуємо продовжити цю тему. Говоримо про допомогу по вагітності та пологах, чи як її ще називають у повсякденному житті — декретні.
  • Придбання та продаж автомобіля ФОП на ЄП 3 %: що з ПДВ? ФОП на єдиному податку групи 3 ставка 3 % придбав автомобіль. Деякий час використовував його у власній діяльності, а тепер хоче продати. Які ПДВ-наслідки?
  • Як списати непридатну комп’ютерну та офісну техніку: найважливіші моменти На підприємстві є значна кількість комп’ютерної та офісної техніки (обліковується на рахунках 10; 11) в непридатному стані, яка вже досить тривалий час не використовується, але не була списана. Плануємо провести її списання. Як це правильно зробити? Чи можна все списати одним документом? Які є нюанси/ризики, пов’язані з процедурою списання?
  • Інвентаризація на вимогу податкової Читачі повідомляють, що зараз на практиці усе частіше податківці вимагають від платників проведення інвентаризації. І бажають бути присутніми при проведенні. Найбільше випадків пов’язані з відшкодуванням ПДВ, сплатою акцизного податку, але це далеко не всі ситуації. Читачів цікавлять права податківців щодо цього, нюанси таких інвентаризацій «на вимогу», наслідки відмови від проведення тощо. Тому сьогодні знов повертаємось до цієї теми і з урахуванням специфіки воєнного часу.
  • Щомісячна премія в розрахунку відпускних На підприємстві положенням про преміювання передбачена виплата щомісячних премій. Чи треба під час обчислення відпускної середньої зарплати перераховувати суму таких премій пропорційно відпрацьованим дням?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі