Теми статей
Обрати теми

Компенсуючі ПЗ і розподіл ПДВ при застосуванні генераторної пільги

Вишневський Михайло, податковий експерт
Чи повинен платник, який користується генераторною пільгою, нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ та здійснювати розподіл ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ? З’ясуємо це прямо зараз.

Компенсуючі ПЗ з ПДВ

ПДВ-пільгу на генератори та інші електротовари встановлено тим самим п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що й коронавірусну ПДВ-пільгу.

У зазначеному п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ є така пряма специфічна умова:

у разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення п. 198.5 і ст. 199 ПКУ не застосовуються щодо таких операцій

А це, зокрема, означає, що за залишками генераторів та електротоварів, придбаних або імпортованих свого часу з ПДВ, який був уключений до податкового кредиту (ПК), нараховувати компенсуючі ПЗ не треба. При цьому сам ПК зберігається незважаючи на використання товарів у пільгових операціях. Ба більше, у ПКУ немає норми, яка б забороняла заявляти цей ПК до бюджетного відшкодування.

Розподільчі ПЗ з ПДВ

Якщо товари/послуги придбані для часткового використання в операціях, передбачених п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, і в оподатковуваних операціях (оренда, комуналка, послуги зв’язку тощо), то розподільчі ПЗ з ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ теж не нараховуються (див. БЗ 101.24, діяла до 01.04.2023).

Отже, якщо ви здійснюєте тільки цю пільгову ПДВ-операцію, то не треба:

— нараховувати компенсуючі ПЗ;

— нараховувати розподільчі ПЗ;

— розраховувати коефіцієнт ЧВ.

Якщо ж ви маєте справу ще і з якимись іншими пільговими операціями, то

обсяги постачання ПДВ-пільгованих генераторів та інших електротоварів не повинні впливати на розрахунок ЧВ

Тобто такі операції хоч і потрапляють до пільгового рядка 5 декларації, але все ж таки вони не повинні враховуватися при заповненні графи 4 таблиці 1 додатка Д6 (нагадаємо, у ньому розраховують коефіцієнт ЧВ). Тобто такі ПДВ-пільговані обсяги не мають впливати на розподіл ПДВ. Адже якщо норми ст. 199 ПКУ не застосовуються, обсяг постачання ПДВ-пільгованих товарів не повинен впливати як на суми розподільчого ПДВ, так і на річний ПДВ-перерахунок. Тобто не застосовуємо, як правило, первинного розподілу ПК (п. 199.1 ПКУ), так і підсумкового річного перерахунку (п. 199.4 ПКУ).

Натомість податківці наполягають, що обсяги ПДВ-пільгованих постачань генераторів та електротоварів слід ураховувати при розрахунку коефіцієнта ЧВ. Так, фіскали стверджують, що операції, визначені п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, враховуються при заповненні графи 4 рядка 3.1 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ (нагадаємо, у цьому рядку розраховується коефіцієнт ЧВ для річного перерахунку). Тобто ці обсяги здійснених ПДВ-пільгованих операцій уключаються до загального обсягу здійснених постачальником протягом року операцій (див. БЗ 101.24, діяла до 01.04.2023). Принаймні тоді, коли, крім пільги з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, платник застосовує ще й інші.

Тож рекомендацію фіскалів можна зрозуміти так:

— якщо з пільгових операцій є тільки передбачені п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, то жодного розподілу ПДВ не буде;

— якщо, окрім цієї пільги, є ще якісь інші, то операції з постачання ПДВ-пільгованих генераторів та електротоварів мають брати участь у розрахунку коефіцієнта ЧВ. Таким чином, вони впливатимуть на розподільчі ПЗ, що нараховуються.

Втілення позиції податківців на практиці призводить до того, що частка використання в ПДВ-оподатковуваних операціях суб’єктивно знижується. Адже при однаковому обсязі ПДВ-оподатковуваних операцій загальний обсяг здійснених операцій, зокрема, протягом року буде більшим. Відповідно частка в ньому оподатковуваних операцій (ЧВ) буде нижчою, а значення так званого коефіцієнта антиЧВ, навпаки, — вищим. Тому версія податківців вигідна для бюджету: сума розподільчих ПЗ буде більшою (див. статтю «Генераторна пільга та ПДВ-перерахунок» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3). Докладно про заповнення додатка Д6 див. у статті «Додаток Д6 до декларації з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 37.

Приклад. Загальний обсяг постачання товарів/послуг протягом травня 2023 року складає 300000 грн. З нього обсяг першого постачання ПДВ-пільгованих генераторів — 50000 грн). Обсяг ПДВ-оподаткованих постачань складає 200000 грн.

За таких обставин таблицю 1 додатка Д6 до ПДВ-декларації заповнюємо так (див. таблицю).

Розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних/неоподатковуваних операціях

№ з/п

Платник

Податковий період, за який здійснюється розрахунок

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

Частка* використання товарів/послуг, необоротних активів в:

загальний обсяг постачання (сума значень рядків 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3, 5 та 7 колонки А декларації та всіх уточнюючих розрахунків), грн**

оподатковувані операції (сума значень рядків 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 3 та 7 колонки А декларації та всіх уточнюючих розрахунків), грн**

оподатковуваних операціях (колонка 5 х 100 % : колонка 4)

неоподатковуваних операціях (100 - (колонка 5 х 100 % : колонка 4))

1

2

3

4

5

6

7

<…>

2

Який здійснює розрахунок відповідно до пункту 199.3 статті 199 розділу V Кодексу

Перший звітний податковий період, у якому задекларовані такі операції

300000

200000

66,67

33,33

А от якби ПДВ-пільговані постачання генераторів (на суму 50000 грн) не були враховані у загальному обсязі постачання, тоді коефіцієнт ЧВ становив би 80,00 % (замість 66,67 %) і, відповідно, антиЧВ — 20,00 % (замість 33,33 %). Тобто застосування підходу податківців означає більший коефіцієнт антиЧВ і, потенційно, більшу суму розподільчих ПЗ з ПДВ.

Який же вихід? Вважаємо, якщо:

— ви користуєтеся тільки генераторною пільгою, то додаток Д6 до ПДВ-декларації узагалі не потрібно заповнювати;

— окрім пільги з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, є ще й інші, то при розрахунку коефіцієнта ЧВ ПДВ-пільговані постачання генераторів та інших електротоварів не слід ураховувати ні в чисельнику, ні в знаменнику формули (тобто ні в графі 4, ні в графі 5 таблиці 1 додатка Д6). Але тоді готуйтеся до спорів з податківцями. Тож вирішувати вам!

Висновки

  • Якщо ви здійснюєте тільки ПДВ-пільговані постачання генераторів та інших електротоварів, то не треба нараховувати ні компенсуючі, ні розподільчі ПЗ, а також розраховувати коефіцієнт ЧВ.
  • За версією податківців обсяги здійснених ПДВ-пільгованих постачань генераторів враховуються при заповненні графи 4 таблиці 1 додатка Д6. Відтак, отримаємо завищений коефіцієнт антиЧВ і більшу суму розподільчих ПЗ з ПДВ. Із цим потрібно сперечатися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі