Теми статей
Обрати теми

Якщо не подали останню ПДВ-декларацію при анулюванні ПДВ-реєстрації

Казанова Марина, податковий експерт
Податківці анулювали ПДВ-реєстрацію. Остання декларація у встановлений строк не подавалась. Податківці оштрафували за її неподання. Чи обов’язково подавати тепер цю декларацію? Чи приймуть її?

Так, декларацію потрібно подати. Але почнемо з усього по порядку.

При анулюванні ПДВ-реєстрації останнім звітним періодом є період, який (п. 184.6 ПКУ): (1) розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього звітного періоду, (2) закінчується днем анулювання реєстрації.

При цьому останню декларацію слід подавати в «загальні» строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому відбулося анулювання ПДВ-реєстрації. Це підтверджують і податківці в категорії 101.23 БЗ.

Наприклад, якщо ПДВ-реєстрацію анульовано 05.05.2023, то остання декларація за період (з 01.05.2023 по 05.05.2023 включно) має бути подана до 20.06.2023 включно. Сплатити зобов’язання за цією декларацією потрібно теж у «стандартні» строки, — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання декларації. Тобто не пізніше 30.06.2023.

Але що тут важливо!

Платник зобов’язаний здійснити розрахунок з бюджетом за останньою звітною декларацією. Причому, виходячи з положень Порядку № 569*

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

зобов’язання з ПДВ за останньою ПДВ-декларацією сплачуються з електронного ПДВ-рахунку

Так, у п. 27 Порядку № 569 сказано, що

«якщо після анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на електронному рахунку недостатній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на підставі поданих контролюючому органу податкових декларацій з податку, остаточний розрахунок з бюджетом таким платником здійснюється з поточного рахунка на електронний рахунок.

А з цього випливає, що

електронний ПДВ-рахунок платнику не закриють до тих пір, поки платник не розрахується з бюджетом за останньою ПДВ-декларацією

А без подання декларації за останній звітний період такий розрахунок неможливий. Адже реєстр на списання коштів з ПДВ-рахунку (у т. ч. і за останній звітний період) формується на підставі даних декларацій.

Тобто доти, поки ви не подасте декларацію за останній період, — не можна вважати, що вами здійснений повний розрахунок з бюджетом за останній звітний період. Навіть якщо в останній ПДВ-декларації будуть «нульові» показники. При цьому треба врахувати, що в останній ПДВ-декларації мають бути відображені «умовні» зобов’язання за п. 184.7 ПКУ — за ПДВ-придбаннями, що залишилися невикористаними на момент анулювання ПДВ-реєстрації.

А звідси робимо висновок, що

декларацію за останній звітний період навіть із запізненням потрібно подати

Чи приймуть її податківці?

У п. 7 розд. I Порядку № 21* сказано, що декларація платника ПДВ може подаватися виключно платником ПДВ, за винятком, зокрема, випадку анулювання ПДВ-реєстрації.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Тобто те, що платник вже втратив статус ПДВ-платника на момент подання декларації, не має бути перешкодою для приймання декларації за останній період. Головне, в такій декларації не забувати поставити відмітку про те, що подається ПДВ-декларація за останній звітний період (поле — «Відмітка про подання за останній звітний (податковий) період у разі анулювання реєстрації платником податку»).

Отже, при анулюванні ПДВ-реєстрації декларацію за останній звітний період потрібно подати, навіть якщо вже пройшли «стандартні» строки її подання і платника вже оштрафували за їх порушення.

Бо:

— притягнення особи до фінансової відповідальності за вчинення податкового правопорушення не звільняє її від виконання податкового обов’язку, а також іншого обов’язку, передбаченого ПКУ, порушення якого стало підставою для притягнення до відповідальності (п. 112.6 ПКУ);

— без подання декларації розрахунки з бюджетом з ПДВ не будуть вважатися закритими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі