Теми статей
Обрати теми

Блокування інтернет-магазинів — порушників, реєстр перевірених інтернет-продавців і не тільки: плани від нардепів

Амброзяк Наталя, юрист
Серед законопроєктів, на які варто звернути увагу тим, хто торгує/надає послуги/виконує роботи в інтернеті, є такий собі законопроєкт № 6134*. Він містить нову редакцію Закону про захист прав споживачів**. Наразі його вже прийнято за основу, але розгляд у другому читанні відкладено. Тим не менш законопроєкт має статус євроінтеграційного. Тож цілком можливо, що Верховна Рада рано чи пізно його таки прийме. Що у контексті цього документа очікує сферу інтернет-комерції? Давайте розберемося.

* Законопроєкт від 05.10.2021 № 6134.

** Наразі діє Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

На нашу думку, найбільш вагомими у законопроєкті № 6134 є три моменти:

1) введення Порталу е-покупець;

2) право Держпродспоживслужби звертатися до інтернет-провайдерів з вимогою щодо обмеження доступу до усього вебсайту інтернет-продавця/надавача послуг/виконавця робіт або його частини;

3) збільшена сума штрафу за нерозміщення інформації про інтернет-продавця/надавача послуг/виконавця робіт на своєму вебсайті.

Розглянемо трохи детальніше кожний з пунктів.

Портал е-покупець. Це спеціальна система, де накопичуватиметься інформація про інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт. Також її можна буде використовувати для того, щоб між собою спілкувалися споживачі, ці самі інтернет-продавці/надавачі послуг/виконавці робіт та держоргани, які контролюють дотримання законодавства в сфері захисту прав споживачів (наприклад, Держпродспоживслужба). Зокрема, споживачі зможуть подавати через Портал е-покупець скарги на недобросовісних суб’єктів господарювання.

Реєструючись на Порталі е-покупець, госпсуб’єкти отримуватимуть статус «перевірений продавець». Створення та функціонування порталу забезпечуватиме Мінцифри. Це ж міністерство призначатиме адміністратора. Сам же порядок функціонування порталу має прийняти Кабмін.

Судячи з усього, реєстрація інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт на порталі е-покупець буде обов’язковою

Доходимо такого висновку, бо, по-перше, визначено, що інтернет-продавці/надавачі послуг/виконавці робіт зобов’язані зареєструватися на порталі протягом 10 днів з дня початку провадження діяльності з реалізації продукції. Під продукцією розуміються не тільки товари, але і роботи та послуги. По-друге, незареєстрованих інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт не допускатимуть на маркетплейси (приклад: Rozetka), класифайди (приклад: OLX), прайсагрегатори (приклад: Hotline). Бо останні зобов’язані будуть обмежити їм доступ до своїх інформаційно-комунікаційних систем. А по-третє, передбачатиметься штраф за порушення вимог щодо реєстрації у розмірі 8500 грн.

Блокування вебсайту. Держпраці отримає право звертатися до інтернет-провайдера з вимогою щодо обмеження доступу до вебсайту (частини вебсайту, програмного забезпечення) госпсуб’єкта, який не надав достовірної інформації на вебсайті про його найменування та місцезнаходження. Це пов’язане з тим, що така ситуація унеможливлює проведення перевірки з метою поновлення порушених прав споживачів.

Блокування вебсайту або його частини буде зніматися, якщо госпсуб’єкт розмістить відповідну інформацію та звернеться із заявою про це до Держпродспоживслужби. А остання протягом 2 робочих днів має звернутися до провайдера з вимогою відновити доступ.

Порядок обмеження та відновлення доступу до вебсайту (його частини) має визначити Кабмін.

Штраф. На сьогодні штраф, зокрема за нерозміщення інформації про продавця/надавача послуг/виконавця* на своєму вебсайті, складає 30 % вартості одержаної для реалізації партії товару (виконаної роботи, наданої послуги), але не менше 85 грн. Якщо для госпсуб’єкта облік доходів і витрат не обов’язковий — просто 85 грн (п. 7 ч. 1 ст. 23 Закону про захист прав споживачів).

* Перелік необхідної інформації див. у ст. 7 Закону України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VIII.

А от після того, як набуде чинності законопроєкт № 6134, штраф складатиме вже 8500 грн за будь-яких умов.

Це, звісно, спростить штрафування, але у більшості випадків збільшить суму штрафу у 100 разів. Плюс не забуваймо у цьому випадку про право Держпродспоживслужби заблокувати доступ до вебсайту або його частини (про що ми писали вище).

У разі прийняття законопроєкту № 6134 ВРУ та підписання його Президентом він набуде чинності через 1 рік з моменту опублікування, але не раніше припинення або скасування воєнного стану. Норми ж щодо Порталу е-покупець мають запрацювати з дня прийняття Мінцифри рішення про введення його у експлуатацію, але не пізніше 3 років з дня набрання чинності законом (тобто 1 + 3 роки). Інтернет-продавцям/надавачам послуг/виконавцям робіт для реєстрації на Порталі буде надано 6 місяців, які відлічуватимуться від дня введення цієї системи у експлуатацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі