Теми статей
Обрати теми

Забули відмовитися від податкових різниць: чи можна заднім числом?

Казанова Марина, податковий експерт
ТОВ на загальній системі. У 2021 році дохід був більше 40 млн грн. У 2022 році — менше 40 млн грн, але рішення про незастосування податкових різниць не було прийнято. Тепер бажаємо відмовитися від податкових різниць — прибрати різниці в декларації за 2022 рік і прописати в декларації про рішення не застосовувати різниці. Чи можна так зробити?

Фактично в цьому випадку право заявити про незастосування податкових різниць з розд. ІІІ ПКУ виникло вже в річній декларації за 2022 рік. Але ТОВ цим правом не скористалося. В цьому випадку є два варіанти дій:

— не уточнювати 2022 рік (рік, у якому стали відповідати критеріям малодохідності), а відмовитися від застосування податкових різниць вже з 2023 року;

подати уточнюючу декларацію до річної декларації за 2022 рік і відмовитися від застосування різниць «заднім» числом — з 2022 року.

Варіант залишити все

У цьому разі відмовитися від застосування податкових різниць ТОВ зможе з 2023 року (у декларації за 2023 рік). Звісно, за умови, що і за підсумками 2023 року дохід буде складати менше 40 млн. Адже

податківці дозволяють прийняти рішення про незастосування податкових різниць не тільки в першому році малодохідності, а й у будь-якому році малодохідництва. Наприклад, у другому, третьому або наступних роках перебування в малодохідниках (102.02 БЗ)

Відмітку та реквізити розпорядчого документа про незастосування різниць (поля «Наявність рішення», «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці») буде вперше вказано в річній декларації за 2023 рік.

І вважатиметься, що ТОВ відмовилося від різниць починаючи з 2023 року (включно). Розпорядчий документ (наказ) про незастосування різниць має бути датований 31.12.2023, тобто останнім днем звітного періоду року, в якому відмовилися від різниць. Реквізити цього наказу потрібно буде дублювати у всіх наступних деклараціях.

Зазначимо, що якщо попередній рік (2022) був «малодохідним», то незалежно від того, чи застосовує малодохідник різниці, для нього звітним періодом є календарний рік (п.п. «в» п. 137.5 ПКУ).

Декларація за 2022 рік у цьому випадку залишиться, як є, — з різницями.

Та вочевидь такий варіант підприємство не влаштовує, тож рухаємося далі.

Варіант самовиправитися

А чи можна подати уточнюючу декларацію до річної декларації за 2022 рік і відмовитися від застосування різниць заднім числом — з 2022 року (з першого року малодохідності)? Так, можна. Адже платник має право на виправлення самостійно виявлених помилок (ст. 50 ПКУ). Податківці також погоджуються з правом платника відмовитися від різниць через подання уточнюючої декларації (БЗ 102.20.02).

На підтвердження того, що це дійсно була помилка, вважаємо,

у платника має бути розпорядчий документ (наказ) про відмову від застосування податкових різниць, датований теж заднім числом — 31.12.2022 (тобто роком, з якого платник відмовляється від застосування різниць)

І саме реквізити цього наказу потрібно потім дублювати у всіх наступних деклараціях безперервної сукупності років малодохідності (тобто аж допоки знову не потрапимо в ряди високодохідників).

Що стосується самого подання уточнюючої декларації, то вона подається лише до річної декларації за 2022 рік. До квартальних декларацій за 2022 рік (які б платник мав подавати, враховуючи, що попередній (2021) рік він був високодохідником) уточненки подавати не слід.

Зверніть увагу: самовиправлення потрібно робити тільки через уточнюючу декларацію. Виправлення через додаток ВП у цьому випадку не спрацює. Адже власне у додатку ВП немає поля «Наявність рішення», а якщо заповнити це поле у звітній декларації, до якої подається додаток ВП, то це буде свідчити, що без урахування різниць заповнено саме поточну декларацію.

В уточнюючій декларації до декларації за 2022 рік необхідно:

(1) поставити відмітку в полі «Наявність рішення». А в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» вказати реквізити (номер та дату) розпорядчого документа, на підставі якого прийнято таке рішення. Наказ у цьому випадку, повторимо, має датуватися 31.12.2022 (останнім днем звітного періоду, в якому прийнято рішення про незастосування різниць);

(2) переобрахувати сумові показники в самій декларації за 2022 рік. Адже фактично об’єкт оподаткування (рядок 04) має бути очищений від різниць з розд. ІІІ ПКУ.

Швидше за все, подання такої уточненки призведе до появи переплати з податку на прибуток.

Деякі важливі моменти

Чи перевидавати наказ? Досить часто платники запитують, чи потрібно щороку перевидавати наказ про незастосування податкових різниць? Ні, не потрібно. Адже в п.п. 134.1.1 ПКУ сказано, що рішення про незастосування різниць приймається один раз протягом усієї безперервної сукупності малодохідних років. Тобто, відмовившись від застосування різниць, платник не зможе їх застосовувати, поки знову не перевищить поріг у 40 млн грн. А отже, діючим є й наказ, прийнятий у першому році (чи у наступних роках, про що див. вище) безперервної сукупності малодохідних років. Якщо знову опинимося в високодохідниках (тобто перейдемо на обов’язкове застосування різниць), а потім знову — в малодохідниках, то потрібен буде новий наказ на незастосування податкових різниць.

Чи дублювати рішення-відмову? Чи потрібно кожен рік у декларації дублювати реквізити наказу про незастосування податкових різниць? Взагалі безпосередньо ПКУ цього не вимагає. (ср. ) Адже в п.п. 134.1.1 ПКУ сказано, що

«про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. У подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються…».

Тобто поставлена позначка в першому році відмови від різниць має автоматом діяти й на всі подальші безперервні роки малодохідності. Але!

Податківці говорять про те, що відмітку (про рішення-відмову) треба дублювати у всіх наступних деклараціях (БЗ 102.20.02)

Мабуть, за нею податківцям легше ідентифікувати малодохідника-відмовника. Знову ж таки, якщо забули в декларації продублювати відмітку (рішення-відмову від різниць), то можна відновити забуту відмітку шляхом подання уточнюючої декларації.

Висновки

  • Якщо платник не проставив відмітку про незастосування різниць у річній декларації за першій рік роботи, в якому дохід став менше 40 млн грн (наприклад, це 2022 рік), але тепер бажає не застосовувати різниці, то в нього є два варіанти дій:
    — перший — відмовитися від застосування різниць вже з 2023 року (розпорядчий документ (наказ) про відмову від застосування різниць буде датований 31.12.2023), а 2022 рік не уточнювати;
    — другий — уточнити декларацію за 2022 рік (тобто відмовитися від застосування різниць вже з 2022 року). Але в цьому випадку розпорядчий документ про незастосування різниць має бути теж датований заднім числом — 31.12.2022.
  • Податківці погоджуються з правом платника подати уточнюючу декларацію, якщо він помилково не проставив відмітку про незастосування податкових різниць. Вважаємо, що через уточнюючу декларацію платник має право і зняти нараховані податкові різниці. Але на підтвердження того, що різниці були розраховані помилково, наказ про незастосування податкових різниць має бути датований заднім числом (31.12.2022).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі