Теми статей
Обрати теми

Донарахування ПДФО резидентом Дія Сіті: що у 4ДФ?

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 103.25 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40632

Висновок документа

Сума донарахованого ПДФО на зарплату працівника резидента Дія Сіті відображається у 4ДФ з ознакою доходу «101» у місяці нарахування такого доходу

Спочатку давайте згадаємо правила оподаткування заробітної плати працівників резидентів Дія Сіті.

Відповідно до п.п. «а» п.п. 170.141.2 ПКУ з таких доходів резиденти Дія Сіті, як податкові агенти, утримують ПДФО за ставкою 5 %. Але обчислити суму зобов’язань з ПДФО із застосуванням цієї ставки можна лише за умови дотримання резидентом Дія Сіті вимог, установлених пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667), а саме:

— середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам має бути не менше 1200 євро (за курсом НБУ на перше число відповідного календарного місяця);

— середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів — не менше 9 осіб.

Обидва показники розраховують за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за місяцем, в якому юрособою набуто статус резидента Дія Сіті.

А якщо таких умов у якомусь місяці не дотримано? Тоді відповідно до п.п. 170.141.5 ПКУ резидент Дія Сіті зобов’язаний у межах Податкового розрахунку з ПДФО/ВЗ/ЄСВ самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18 % щодо доходів, які були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання Податкового розрахунку. При цьому сума сплаченого податковим агентом ПДФО не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичних осіб.

Як пояснювали податківці у БЗ 103.03, це означає, що резидент Дія Сіті зобов’язаний здійснити перерахунок ПДФО (тобто донарахувати різницю між 5 % та 18 %) щодо доходів у вигляді заробітної плати працівників (та/або винагороди за гіг-контрактом) та сплатити податок за свій рахунок до подання 4ДФ. Додатково утримувати ПДФО із доходів спеціалістів резидента Дія Сіті не потрібно.

А яким чином відобразити донарахований резидентом Дія Сіті податок у 4ДФ? Саме на це запитання відповідають податківці у консультації, що коментується.

На їхню думку, резидент Дія Сіті, який у певному календарному місяці не відповідав вимогам, визначеним пп. 2 чи 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, відображає у 4ДФ з ознакою доходу «101» за місяць, за який було нараховано зарплату:

— у графі 4а — суму ПДФО за ставкою 18 %;

— у графі 4 — фактичну суму ПДФО, перераховану до бюджету.

Які висновки можна зробити із цього роз’яснення?

По-перше, весь ПДФО (18 %) — утриманий із зарплати працівника (5 %) та донарахований за рахунок резидента Дія Сіті (13 %) — показують однією сумою за рядком із нарахованою працівнику заробітною платою.

По-друге, роблять це у місяці нарахування доходу. І це попри те, що у п.п. 170.141.5 ПКУ йдеться про виплачені протягом календарного місяця доходи (див. вище). Тобто, судячи з усього, з метою порівняння середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам з критерієм, установленим п.п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667 (1200 євро), потрібно відштовхуватися від нарахованої (а не виплаченої) у кожному конкретному місяці зарплати (винагороди). Докладніше про це див. «Дія Сіті: розрахунок чисельності та середньої винагороди» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі