Теми статей
Обрати теми

Що буде у листопаді 2023 року

Податкові перевірки. У середині жовтня законодавці в першому читанні розглянули законопроєкт від 16.10.2023 № 10016-д, який мав повернути з 01.11.2023 проведення значної кількості податкових перевірок. Які саме перевірки планували повернути, читайте у «Повернення податкових перевірок з 1 листопада: законопроєкт» // «Податки & бухоблік», 2023, № 84.

Водночас до початку листопада законодавці так і не змогли розглянути цей законопроєкт у другому читанні і перетворити його на закон. А тому з 1 листопада точно не буде розширено перелік дозволених перевірок під час дії ВС.

Отже, і після 1 листопада фіскали можуть здійснювати тільки ті перевірки, які їм було дозволено проводити з 1 серпня 2023 (див. «Дозволені та заборонені податкові перевірки під час війни: що після 1 серпня» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63).

Будівництво укриттів. З 1 листопада починають діяти нові державні будівельні норм «Захисні споруди цивільного захисту» ДБН В.2.2-5:2023, якими встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також реконструкції та капітального ремонту вже існуючих з урахуванням реалії воєнного часу та міжнародного досвіду з облаштування споруд цивільного захисту.

Компенсація за зруйноване житло. З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно. Тобто з цієї дати люди, які втратили житло і звернулися за компенсацією, почнуть отримувати житлові сертифікати у рамках програми єВідновлення і зможуть його обміняти на нове уже збудоване житло чи кошти на будівництво такого житла.

Малі виробники дистилятів. 23 листопада 2023 набирає чинності Закон України від 29.06.2023 № 3193-IX, яким створюються умови для успішного функціонування малих виробників дистилятів. А саме відповідно до цих змін:

— для цілей оподаткування спиртові дистиляти стали окремим видом підакцизної продукції;

— вводиться нова категорія виробників алкоголю — малі виробництва дистилятів, а також визначаються вимоги до їх матеріально-технічної бази і запроваджується подання декларації відповідності матеріально-технічної бази;

— запроваджується подання такими виробниками щоквартального звіту про обсяги виробництва та/або обігу алкогольних напоїв — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом;

— окремо визначається вартість ліцензії на виробництво дистилятів, за якою можна здійснювати також експорт й оптову торгівлю дистилятами власного виробництва у сумі 780 грн тощо.

Зауважимо, що ліцензія на виробництво алконапоїв не поширюється на їх оптову торгівлю та експорт, для таких видів діяльності доведеться придбати окремо ліцензію на оптову торгівлю. Річна плата складатиме 30000 грн.

Детально про ці та інші зміни, що стосуються малих виробників дистилятів, читайте у «Дешевий спирт і алкогольні напої: незабаром!» // «Податки & бухоблік» 2023, № 70.

Аптеки. 26 листопада 2023 набирає чинності постанова Кабміну від 22.09.2023 № 1015, якою вносяться зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабміну від 30.11.2016 № 929. Зміни стосуються вимог до мінімальної площі аптек. Так, з цієї дати мінімальна площа для аптек, розташованих:

— у селищах та селищах міського типу, буде становити не менше ніж 30 м2 (що на 10 м2 менше, ніж раніше), при площі торговельного залу — не менше ніж 13,5 м2 (що на 4,5 м2 менше, ніж раніше);

— у селі, — не менше ніж 18 м2 (раніше було 30 м2) при площі торговельного залу — не менше ніж 6 м2 (раніше 10 м2), приміщення для зберігання лікарських засобів — не менше ніж 3,6 м2 (раніше 6 м2); кімната для персоналу — не менше ніж 2,4 м2 (раніше 4 м2).

Медпрактика. 29 листопада 2023 набирає чинності постанова Кабміну від 05.09.2023 N 1034, яка вносить зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою Кабміну від 02.03.2016 № 285.

Для надання реабілітаційної допомоги ліцензіат повинен:

— затвердити індивідуальний реабілітаційний план;

— здійснювати моніторинг та оцінку результатів виконання плану, його коригування у разі необхідності;

— забезпечити доступність реабілітаційної допомоги;

— забезпечити послідовність та своєчасність залучення до процесу реабілітації необхідних фахівців у достатній кількості;

— розпочинати реабілітацію з реабілітаційного обстеження пацієнта, визначення наявності або ризику виникнення обмеження повсякденного функціонування, кількісної оцінки;

— застосовувати методи доказовості в реабілітації.

Крім того, фахівці з реабілітації повинні відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ. А якщо надається психологічна допомога в роботі мультидисциплінарної реабілітаційної команди, то мають залучатися фахівці, які мають вищу освіту за спеціальностями «Психологія» та/або «Медична психологія», досвід практичної роботи в закладах охорони здоров’я та/або реабілітаційних закладах не менше одного року та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ.

Пожежна безпека. 27 листопада 2023 набирає чинності Закон України від 02.05.2023 № 3063-IX, який удосконалює законодавство України щодо державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки. Наприклад, буде удосконалено перелік завдань і обов’язків суб’єктів господарювання у сфері цивільного захисту. А саме з цієї дати слід:

— розміщувати інформацію, у тому числі у доступній для осіб з порушеннями зору та слуху формі, про заходи безпеки працівників, населення у разі виникнення надзвичайної ситуації;

— забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених посадових осіб ДСНС, для здійснення заходів державного нагляду (контролю) незалежно від присутності керівника (уповноваженої особи) суб’єкта господарювання»;

— забезпечувати безперешкодний доступ працівників аварійно-рятувальних служб, з якими укладені угоди про аварійно-рятувальне обслуговування суб’єктів господарювання, для проведення обстежень на відповідність протиаварійних заходів планам локалізації і ліквідації наслідків аварій на об’єктах підвищеної небезпеки, сил цивільного захисту — для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення пожеж та інших небезпечних подій тощо.

Піротехніка. 6 листопада 2023 набирає чинності Закон України від 11.04.2023 № 3039-IX, який вносить зміни до ст. 32 Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-IV з приводу заборони використання і розповсюдження піротехніки.

Так, з цієї дати забороняється:

1) використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;

2) продаж та/або передача у будь-який спосіб феєрверків класів F2, F3, F4;

3) продаж та/або передача у будь-який спосіб феєрверків класу F1 особам, які не досягли 16 років.

Вищезазначені заборони на продаж піротехніки піротехнічних виробів класів F2, F3, F4 не стосуються тільки експорту таких виробів і то тільки протягом одного року з дня набрання чинності цією забороною.

Водночас продавати або передавати деякі піротехнічні вироби буде дозволено. Мова йде про:

— сценічні піротехнічні вироби класу T1, інші піротехнічні вироби класу P1, але їх продавати можна тільки особам, які досягли 18 років;

— сценічні піротехнічні вироби класу T2 та інші піротехнічні вироби класу P2, але їх продавати можна лише особам із спеціальною підготовкою.

ОСББ. 10 листопада набирає чинності Закон України від 14.07.2023 № 3270-IX, який спрощує управління багатоквартирними будинками. А саме дещо удосконалює процедуру створення ОСББ, а також скликання і проведення установчих зборів об’єднання. Деякі з цих змін вимагатимуть внесення коректив до статутів ОСББ.

Тому ОСББ та асоціаціям ОСББ, статути яких затверджені до 10 листопада 2023, слід забезпечити приведення статутів у відповідність протягом трьох років з дня припинення чи скасування ВС.

Причому протягом трьох років з дня припинення чи скасування ВС положення неоновлених статутів ОСББ, асоціацій ОСББ є чинними в частині, що відповідає законодавству на день набрання чинності цим Законом.

Медогляди. Роботодавці мають до кінця листопада (а саме до 1 грудня) подати до управління Держпраці заявку щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році.

Електронні сигарети. Ще у липні 2023 було введено чимало заборон при рекламуванні електронних сигарет. А саме з цієї дати допускається розміщення інформації про електронні сигарети на вебсайтах виробників, імпортерів таких виробів тільки для повнолітніх осіб. А щоб до реклами доступ був тільки у повнолітніх, обов’язковою умовою є попередня ідентифікація віку користувачів з використанням документа, що посвідчує особу.

15 листопада 2023 починає діяти Порядок попередньої ідентифікації віку користувачів вебсайтів виробників, імпортерів пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та/або електронних сигарет, затверджений постановою Кабміну від 11.08.2023 № 839. За цим Порядком, щоб дізнатися інформацію про асортимент, споживчі характеристики, обслуговування та використання електронних сигарет, користувач має надати на вебсайт, де міститься реклама, інформацію про свій вік. При цьому доступно три способи перевірки даних:

1) подання електронних копій е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, а також використання іншого засобу ідентифікації, який дає змогу однозначно встановлювати особу та її вік;

2) використання технології розпізнавання обличчя. Для цього користувач на вебсайті виробника, імпортера через відповідний модуль демонструє обличчя та документ, що посвідчує особу, а вебсайт автоматично перевіряє справжність зображення користувача за допомогою методу розпізнавання реальності особи (liveness detection method), розпізнає документ та у разі відповідності зображення обличчя документу проводить ідентифікацію віку користувача;

3) за допомогою залучення оператора. За цим способом користувач на вебсайті через відповідний модуль у режимі реального часу демонструє обличчя та документ, що посвідчує особу, а вже оператор проводить віддалену ідентифікацію користувача та перевіряє його вік.

Звіт аудитора. 17 листопада 2023 набирає чинності рішенням НКЦПФР від 27.06.2023 № 713, яким затверджено 4 форми інформації, яку надають до НКЦПФР суб’єкти аудиторської діяльності, які надають аудиторські послуги підприємству, що становить суспільний інтерес (крім банків і страховиків). Такі форми до НКЦПФР подають в електронній формі невідкладно (негайно), але не пізніше дати підписання аудиторського звіту.

Призначення допомоги ВПО. З 1 листопада 2023 відповідно до п. 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабміну від 20.03.2022 № 332, за оформленням допомоги на проживання ВПО має звертатись одна особа від усієї сімʼї, а не кожен член сімʼї окремо. Крім того, з цієї дати допомога виплачується щомісяця одному з членів сім’ї. Ці нововведення стосуються внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за допомогою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі