Теми статей
Обрати теми

Надали нерезиденту в оренду обладнання за кордоном: що з ПДВ?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство передало в оренду обладнання нерезиденту. Обладнання перебуває за кордоном. Як виписати податкову накладну?

Передача обладнання нерезиденту та його повернення

При укладенні договору оренди з нерезидентом передача йому рухомого майна може здійснюватися:

1) із вивезенням за кордон;

2) шляхом придбання за кордоном.

З вивезенням за кордон. Вивезення майна за кордон за договором оренди, як правило, оформляють у режимі тимчасового вивезення. А до операцій із вивезення товарів за межі митної території України в такому митному режимі застосовують умовне повне звільнення від оподаткування за дотримання вимог та обмежень, установлених гл. 19 МКУ. На це прямо вказує п. 206.8 ПКУ. Тож

якщо обладнання вивозилося з України в режимі тимчасового вивезення з умовним повним звільненням від ПДВ-оподаткування, то ПН не складається

Див. БЗ 101.16.

Не відображаються операції з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення з умовним повним звільненням від ПДВ відповідно до п. 206.8 ПКУ і в ПДВ-декларації (див. БЗ 101.24).

Повернення об’єкта оренди, що був вивезений у митному режимі тимчасового вивезення, здійснюють у режимі реімпорту (гл. 14 МКУ). При цьому згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 78 МКУ такий об’єкт має бути повернений у тому самому стані, в якому він був вивезений. Можливі хіба що природні зміни його якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, а також зміни, що допускаються в разі його використання в митному режимі тимчасового вивезення.

Згідно з п. 206.3 ПКУ операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільнені від оподаткування. Виняток — операції із ввезення відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ. Тобто не підпадають під звільнення від ПДВ-оподаткування товари, які раніше вивозилися в митному режимі експорту та повертаються в митному режимі реімпорту у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов ЗЕД-договору.

З придбанням за кордоном. Якщо обладнання придбавалося за кордоном і не вивозилося з території України, то тоді взагалі про ПДВ не йдеться. Відтак за такою операцією ПН не складається. А от при ввезенні такого майна в Україну після завершення договору оренди заплатити ПДВ доведеться.

Таким чином, передача обладнання в оренду нерезиденту (незалежно від факту вивезення такого майна з території України) у загальному випадку до жодних ПДВ-наслідків не призводить.

Орендні послуги — де місце постачання?

Орендна плата в цілях ПДВ-оподаткування зараховується до постачання послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ). ПДВ-оподаткування послуг залежить від місця їх постачання за пп. 186.2 — 186.4 ПКУ і може не збігатися з місцем, де послуги фактично надано.

Щодо місця постачання послуг із надання в оренду (лізинг) рухомого майна (крім транспортних засобів і банківських сейфів), то ним є місце, у якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, а у разі відсутності місця реєстрації — місце його постійного чи переважного проживання (п.п. «ґ» п. 186.3 ПКУ).

У нашому випадку отримувач орендних послуг — нерезидент. Тож місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України. Тому

послуги з надання в оренду обладнання нерезиденту не оподатковуються ПДВ незалежно від місця фактичного перебування рухомого об’єкта оренди — на митній території України чи за кордоном. Відповідно ПН на орендну плату не складається

Адже, повторимо, місце постачання орендних послуг, наданих нерезиденту, розташоване за кордоном (п.п. «ґ» п. 186.3 ПКУ). Тобто об’єкт ПДВ-оподаткування в орендодавця-резидента не виникає.

У ПДВ-декларації послуги, надані нерезиденту, які не оподатковуються ПДВ (місце постачання за межами України), відображають у безПДВшному рядку 5. А також дані про такі послуги наводять у таблиці 1 додатка Д5.

Також пам’ятайте: у разі надання нерезидентам неоподатковуваних послуг вхідний ПДВ, пов’язаний з їх наданням, слід компенсувати шляхом нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ (п.п. «а» п. 198.5 ПКУ). А якщо поряд з неоподатковуваними операціями буде й оподатковувана діяльність, то це спричинить необхідність розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ. Докладно про ПДВ-розподіл див. «Податки & бухоблік», 2023, № 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі