Теми статей
Обрати теми

Постачання відер, лопат для ЗСУ: чи нараховувати ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Постачаємо відра, лопати, запчастини та бензопили військовій частині. Чи буде ПДВ? Чи потрібно складати податкову накладну на таке постачання?

Безкоштовна передача

Спочатку розглянемо ситуацію, коли зазначені ТМЦ передають для потреб ЗСУ безкоштовно.

У період воєнного стану діє спецнорма п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Вона визначає, що

операції з безоплатної передачі товарів/послуг не є постачанням, якщо вони надаються ЗСУ, оборонним структурам, іншим особам, зазначеним у абз. 4 п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ

Причому під цю норму підпадає безоплатна передача будь-яких товарів/послуг (обмежень за видами товарів/послуг немає). Головне, щоб вони передавалися особам, названим в абз. 4 п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Єдиний виняток передбачено для товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ. У свою чергу, нагадаємо, за ставкою ПДВ 0 % оподатковуються постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту ЗСУ та інших зазначених у постанові № 178* осіб для потреб оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави (п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ).

* Постанова Кабміну «Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану» від 02.03.2022 № 178.

Тому

— при безоплатному постачанні товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту для потреб оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави установам/організаціям, визначеним постановою № 178 (їх відокремленим підрозділам/філіям/частинам), що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, застосовується ставка ПДВ 0 % (зі складанням ПН як на постачання за 0 %);

— при всіх інших безоплатних постачаннях товарів/послуг особам, названим в абз. 4 п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, безоплатна передача не є постачанням. Тож ПН взагалі не складається. Важливо при цьому, що нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ не потрібно (про це прямо сказано в абз. 5 п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Слід також урахувати таке:

1) безоплатна передача товарів/послуг, для того щоб вона не вважалася постачанням, має здійснюватися напряму особам, названим в абз. 4 п. 321підрозд. 2 розд. XX ПКУ (а не через третіх осіб);

2) безоплатна передача товарів/послуг має бути належним чином задокументована. Тобто має бути первинний документ, в якому зафіксовано факт прийняття відповідною структурою ЗСУ переданого майна. Податківці вимагають, аби добровільну передачу активів на потреби ЗСУ оформляли:

1) наказом по підприємству з рішенням керівництва про добровільну передачу майна та

2) актом приймання-передачі, який містить обов’язкові реквізити первинного документа, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік*.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Отже, якщо безоплатно напряму військовій частині будемо передавати лопати, відра, бензопили і маємо документальне підтвердження такої передачі, то:

— ПДВ не нараховується;

— ПН не складається (позаяк операція не вважається постачанням);

— «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ теж не нараховуються.

Що стосується безоплатної передачі запчастин, то тут важливим є те, що податківці розмежовують товари, які використовуються для забезпечення оборонного транспорту (1) безпосередньо і (2) опосередковано (більш детально про це дивіться в статті «Нульова ПДВ-ставка щодо товарів для забезпечення транспорту ЗСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 42).

Якщо маємо справу з товарами, призначеними для безпосереднього забезпечення оборонного транспорту, то до такої безоплатної передачі застосовується ставка ПДВ 0 %. При цьому податківці відносять до таких товарів у тому числі запасні частини для ремонту автомобільної техніки.

А якщо мова не про товари для забезпечення оборонного транспорту чи про товари, які використовуються для забезпечення оборонного транспорту опосередковано (автозаправні станції (колонки); ремонтні майстерні; рукави для подачі ПММ тощо), то безоплатна передача не є постачанням (ПДВ не нараховується, ПН не складається, не нараховуються «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ).

Детальніше про безоплатні постачання (у т. ч. ЗСУ) див. у «Податки & бухоблік», 2023, № 85.

Постачання на платній основі

Тепер поговоримо про ситуацію, коли постачання ТМЦ військовим частинам або іншим оборонним структурам здійснюється на платній основі. У питаннях оподаткування ПДВ тут варто звернути увагу:

1) на вищезгадані п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ та постанову № 178, які визначають, що до припинення чи скасування воєнного стану операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення оборонного транспорту особам, названим у цій постанові, підлягає оподаткування за ставкою 0 %.

Що відноситься до товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту? Конкретного переліку цих товарів немає. Але податківці говорять про те, що такими товарами є пальне та інші паливно-мастильні матеріали, оливи, охолоджуючі рідини, автомобільні шини, колісні диски, запасні частини, комплектуючі, інструменти та додаткове обладнання, визначене відповідними нормативними та технічними документами.

При цьому, як зазначають податківці, нульова ставка не застосовується за товарами, які використовуються для забезпечення транспорту опосередковано (автозаправні станції (колонки), ремонтні майстерні, резервуари для зберігання ПММ, станки, обладнання для ремонту транспорту, насосні станції для перекачки ПММ, конструкції, комплектуючі та обладнання до них тощо) (див., наприклад, лист ДПСУ від 07.09.2023 № 2863/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Також ставка 0 % не застосовується і до постачання на платній основі послуг з техобслуговування автомобілів.

І знову акцентуємо увагу на тому, що ставка 0 % застосовується, тільки якщо постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту здійснюється особам, названим у постанові № 178.

Більш детально про це див. у статті «Нульова ПДВ-ставка щодо товарів для забезпечення транспорту ЗСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 42 (ср. ).

2) на п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, який передбачає звільнення від ПДВ постачання товарів «воєнного значення», названих у цьому пункті, при виконанні певних умов. До таких товарів належать, зокрема, спеціальні засоби індивідуального захисту (за визначеними кодами УКТ ЗЕД), товари оборонного призначення (теж певних кодів УКТ ЗЕД), лікарські засоби та медичні вироби.

Зазначимо, що лопат, відер, бензопил у цьому переліку немає. Інших норм, які б передбачали звільнення від ПДВ постачання на платній основі військовим частинам таких ТМЦ, теж немає.

Отже, при постачанні військовій частині на платній основі відер, лопат, бензопил таке постачання оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Висновки

  • Якщо підприємство буде безоплатно напряму передавати військовій частині лопати, відра, бензопили та матиме документальне підтвердження такої передачі, то ПДВ за такої передачі не нараховується (ПН не складається, позаяк операція не вважається постачанням). «Компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ теж не нараховуються.
  • Якщо на користь ЗСУ постачаються (як на платній, так і на безоплатній основі) товари для заправки або забезпечення оборонного транспорту, у тому числі запасні частини, застосовується ставка ПДВ 0 %.
  • Якщо ТМЦ (окрім товарів для заправки та забезпечення військового транспорту) будуть передаватися ЗСУ на платній основі, то потрібно проаналізувати, чи не названі вони в п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Лопати, відра, бензопили не названі в цьому переліку. Тому їх постачання оподатковується ПДВ на загальних підставах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі