Теми статей
Обрати теми

Переходимо на спрощенку серед року: як визначити дохід

Хмелевський Ігор, податковий експерт
У попередній статті «Переходимо на ЄП з 2024: чи пускає дохід?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93 йшлося про те, як стати платником єдиного податку (ЄП) з початку року. Та це не єдина можливість набути бажаного статусу єдиноподатника. Ви можете зробити це й посеред року, з початку будь-якого кварталу. З’ясуємо, які вимоги до доходу претендента на ЄП висуваються в такому разі.

Дохід для переходу — за попередній рік!

Перехід із загальної системи на сплату ЄП врегульовано п.п. 298.1.4 ПКУ. Прийняти таке рішення загальносистемник може шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Право перейти на спрощенку є в тих суб’єктів господарювання, в яких протягом року, що передує переходу на ЄП, єдиноподаткові доходи вписувалися в розміри граничного обсягу доходу, визначеного для відповідної групи.

ПКУ (п. 291.4) встановлює для кожної групи граничний обсяг доходу, який дає право перебувати саме в цій групі єдиноподатників (їх величини шукайте в статті «Граничний річний дохід на єдиному податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93).

Аби підтвердити, що підприємницький дохід не перевищує ліміти для вибраної групи ЄП, разом із заявою претендент на ЄП обов’язково подає розрахунок доходу за попередній календарний рік

Форми заяви і розрахунку затверджено наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Зверніть увагу! Граничні обсяги доходу наразі прив’язано до мінзарплати (МЗП), встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (п. 291.4 ПКУ). А оскільки вона рік від року зростає, то і граничні обсяги доходу теж збільшуються.

При переході на ЄП з початку року все начебто зрозуміло: переходите з 1 січня 2024 року — розраховуєте дохід за попередній (2023) рік і порівнюєте його з граничним лімітом доходу відповідної групи, встановленим на 01.01.2023. Хоча, чесно кажучи, карти дещо плутає свіжа БЗ 107.01.01, де ні до ладу ні до прикладу згадується про МЗП станом на 01.01.2024. Однак наша позиція залишається непохитною: орієнтуватися варто саме на ліміт доходу, установлений на 01.01.2023 (подробиці — в статті «Пропорційний» ліміт експлатника спецЄП: якщо перевищено у 2023 році» // «Податки & бухоблік», 2023, № 88).А як рахувати річний дохід, коли перехід на ЄП відбувається не в кінці, а в середині календарного року? Запам’ятайте:

якщо ви претендуєте на статус платника ЄП серед року, ключовим критерієм (так само, як і при переході з початку року) все одно є дохід попереднього року

Тобто якщо ви хочете перейти на ЄП, скажімо, з 01.04.2024 (або з будь-якого іншого кварталу 2024 року), ваш обсяг доходу за 2023 рік має відповідати граничним обсягам доходу 2023 (а не 2024!) року.

Дохід для переходу — за єдиноподатковими правилами

При переході із загальної системи оподаткування на спрощену для цілей порівняння розміру отриманого доходу з єдиноподатковими лімітами доходи слід перерахувати за правилами спрощеної системи. Про це йдеться в абзаці третьому п.п. 298.1.4 ПКУ. Аби зафіксувати свій обсяг доходу за попередній рік, у претендента на статус єдиноподатника є спеціальний розрахунок, який додається до заяви про перехід на ЄП.

Тобто якщо зараз ви перебуваєте на загальній системі і доходи визначаєте або за ст. 177 ПКУ (ФОП), або за П(С)БО і розд. ІІІ ПКУ (юрособа), а в 2024 році плануєте перейти на ЄП, вам

доведеться перерахувати свої доходи за попередній 2023 рік за касовим методом

Точніше, виходячи з вимог ст. 292 ПКУ.

Єдиний виняток — грошові надходження, отримані як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди (п. 292.15 ПКУ). Ці надходження оподатковуються ЄП, але НЕ включаються до загального обсягу доходу, який визначає право суб’єкта господарювання перейти на ЄП і втриматися на ЄП у подальшому. Якщо винести це за дужки, то в усіх інших випадках претендент на ЄП з будь-якого кварталу 2024 року повинен уявити, що він у 2023 році був діючим платником ЄП, і саме із цього виходити, підраховуючи свій дохід.

Дещо складніше з цим буде юрособам, адже в них дохід на загальній системі визначається відвантаженням, а на спрощеній системі — надходженням коштів. Тож бухобліковий дохід, який є для «юрика»-загальносистемника об’єктом оподаткування податком на прибуток, не має до розрахунку жодної дотичності.

Контролюємо дохід поточного року

З метою реєстрації платником ЄП. При переході на ЄП серед року, крім обсягу минулорічного доходу, необхідно ще дотримуватися ліміту доходу поточного року.

Якщо в минулому році дохід претендента відповідає бажаній групі ЄП, а за неповний поточний рік на загальній системі він уже заробив більше, ніж цей граничний обсяг доходу, то потрапити в бажану групу йому — зась

Про це зазначають податківці в БЗ 107.01.01.

Наприклад, для переходу з 1 квітня 2024 року на ЄП (третя група) платникові необхідно вписатися в граничний обсяг доходу окремо за 2023 рік (тобто виходячи з розміру МЗП станом на 01.01.2023) і за перший квартал 2024 року (тобто виходячи з розміру МЗП станом на 01.01.2024).

З метою перебування на ЄП. Та це ще не все.

Дохід поточного року знадобиться не тільки з метою реєстрації платником єдиного податку, а ще й з метою визначення права перебування на ЄП

Адже суб’єктам господарювання, які перейшли на ЄП серед року (втім, як і решті єдиноподатників), важливо контролювати, аби річний дохід не перевищив його встановлений граничний обсяг/ліміт. Інакше — втрата права перебувати на ЄП (або в певній групі ЄП) та інші негативні наслідки (подробиці шукайте в статтях «Якщо спрощенець перевищив дохідний ліміт» і «Податківці виявили перевищення дохідного ліміту єдиноподатником» // обидві — в «Податки & бухоблік», 2023, № 93).

Розрахунок доходу з метою визначення права перебування на ЄП здійснюється за такими ж правилами, що й для цілей оподаткування ЄП (п. 292.14 ПКУ). Тобто:

— в дохід включаються суми, визначені в ст. 292 ПКУ;

— при визначенні суми доходу слід ураховувати особливості щодо дати визнання доходу в єдиноподатників (дохід визначається за касовим методом).

А чи враховується отриманий з початку року на загальній системі дохід для визначення права перебування на ЄП?

Іншими словами, чи підсумовується він з доходами, отриманими на спрощенці, для цілей порівняння з граничним річним доходом?

Якщо ми подивимося в ПКУ, то в ньому сказано, що для визначення того, чи має право суб’єкт господарювання перебувати на спрощенці, слід брати до уваги обсяг доходу, отриманого протягом календарного року (п. 291.4 ПКУ). Тому, за логікою, враховуючи, що для права перебування на ЄП важливий саме дохід за календарний рік, для визначення того, чи не перевищено суму річного ліміту, потрібно враховувати весь отриманий за рік дохід (у тому числі й дохід, отриманий на загальній системі в цьому році до переходу на ЄП).

Донедавна позиція податківців щодо цього питання була мінливою (більше деталей знайдете у статті «Граничний ліміт доходу для ЄП: що потрібно про нього знати» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95).

На сьогодні ж вони стверджують, що для порівняння з граничним обсягом доходу потрібно брати лише дохід:

— для ФОП — платника ЄП груп 1 — 3 — отриманий з моменту перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали);

— для юрособи — платника ЄП групи 3 — отриманий за період перебування на спрощенці (крім доходу, отриманого в період перебування на спецЄП)

Відповідні роз’яснення розміщені в БЗ 107.01.03 і БЗ 108.01.02 (ср. ).

За такого підходу загальносистемник (хоч ФОП, хоч «юрик»), який, скажімо, з 01.04.2024 планує перейти на ЄП, до кінця 2024 року матиме право використати весь дохідний ліміт відповідної групи ЄП. При цьому для визначення того, чи не перевищив він суму річного ліміту, потрібно буде враховувати лише дохід, отриманий ним на спрощенці. Тобто дохід, отриманий на загальній системі до переходу на ЄП, податківці дозволяють ігнорувати.

На нашу ж думку, така позиція податківців не зовсім узгоджується з вимогами ПКУ. Тож тим, хто ризикне скористатися нею, радимо отримати індивідуальну податкову консультацію на свою адресу.

Висновки

  • Установлений ПКУ обсяг доходу має бути для вас орієнтиром як тоді, коли (1) ви тільки збираєтеся переходити на спрощенку, так і (2) після переходу на неї.
  • У першому випадку дотримання цього критерію визначає, чи маєте ви право перейти на спрощену систему. Тут слід зважати на дохід того року, що передує переходу на ЄП, а також на дохід року, в якому планується такий перехід, до моменту переходу.
  • У другому випадку дотримання дохідного критерію визначає, чи маєте ви право втриматися на спрощенці в подальшому. На сьогодні дохід, отриманий на загальній системі до переходу на ЄП, податківці дозволяють ігнорувати, що, на нашу думку, не зовсім узгоджується з вимогами ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі