Теми статей
Обрати теми

Граничний ліміт доходу для ЄП: що потрібно про нього знати

Казанова Марина, податковий експерт
Суб’єктам господарювання, які працюють чи збираються працювати на «класичному» єдиному податку (не плутати зі спецЄП), важливо контролювати, щоб річний дохід не перевищив його встановлений граничний обсяг/ліміт. Зараз, під кінець року, як раз і варто перевірити/подбати про дотримання цього ліміту. І ми вам у цьому допоможемо.

Чому важливо контролювати? Тому що у випадку перевищення граничного обсягу доходу платник «класичного» єдиного податку (ЄП):

1) втрачає право перебувати на ЄП (або перебувати у певній групі ЄП). А якщо мова про суб’єкта, що тільки планує «заскочити» на ЄП, то він, відповідно, втрачає таку можливість;

2) повинен сплатити з суми перевищення ЄП за підвищеною ставкою. ФОП — за ставкою ЄП 15 % (п. 293.4 ПКУ), юридична особа — за своєю ставкою ЄП у подвійному розмірі (п. 293.5 ПКУ).

А от у платників спецЄП (група 3, ставка 2 %) історія зовсім інша. Граничного обсягу доходу для перебування на спецЄП не встановлено. Тож, потрапивши до спецЄП, єдиноподатник може отримувати доходи без обмежень у частині їх суми (п. 9.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Єдине, що залишається відкритим питання, а чи враховувати ці доходи потім — після повернення зі спецЄП при визначенні права перебувати на «класичному» ЄП. Адже спецЄП не вічний (це питання ще обговоримо в статті).

Нагадаємо також, що до 2021 року включно обсяг ЄП-доходу ще мав значення для цілей застосування ФОП на ЄП груп 2 — 4 РРО/ПРРО (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Втім починаючи з 2022 року ця тема закрита. Правила змінилися. Ліміт у 220 мінзарплат не має жодного значення.

Граничні обсяги ЄП-доходу. ПКУ (п. 291.4) встановлює річний обсяг доходу, який має не перевищити платник «класичного» ЄП. При цьому має значення саме

сума доходу, отриманого протягом календарного року (тобто в період з 01.01 по 31.12)

У 2022 році платникам ЄП за підсумками 2022 року потрібно не перевищити такі граничні обсяги річного доходу.

Група ЄП

Граничний обсяг доходу за календарний рік (з 01.01 по 31.12)

Розмір у 2022 році

група 1

167 розмірів мінзарплати

1085,5 тис. грн

група 2

834 розміри мінзарплати

5421 тис. грн

група 3 (3 %; 5 %)

1167 розмірів мінзарплати

7585,5 тис. грн

спецЄП

не встановлено

Х

Зверніть увагу:

— розмір мінзарплати береться на 1 січня податкового (звітного) року. Тому сума дозволеного обсягу доходу не змінюється протягом року при зміні розміру мінзарплати;

— у 2022 році беремо показник мінзарплати на 1 січня 2022 року. Навіть якщо мова про перехід на ЄП з 01.01.2023. Тобто показник мінзарплати на 1 січня 2023 року не чіпаємо.

Як обраховується? Розрахунок доходу з метою визначення права перебування на ЄП здійснюється за такими ж правилами, що й для цілей оподаткування ЄП (п. 292.14 ПКУ).

Тобто:

— у дохід включаються суми, визначені в ст. 292 ПКУ. А отже, з річним граничним обсягом доходу порівнюється

сума доходу без ПДВ (якщо спрощенець сплачує ПДВ

— при визначенні суми доходу враховуємо особливості щодо дати визнання доходу у єдиноподатників (дохід визначається за «касовим» методом).

З цього приводу вам буде корисною стаття «Доходи єдиноподатників на ставці 2 %» // «Податки & бухоблік», 2022, № 34 (адже правила визначення ЄП-доходу є однаковими і для спецЄП, і для «класичного» ЄП).

Перейшли на ЄП всередині року. Досить часто виникають питання: який граничний обсяг доходу у платників, які перейшли на ЄП не з початку року або які протягом року змінили групу ЄП. Розглянемо ситуації.

Ситуація 1. Перехід на «класичний» ЄП всередині року. Перейшли з загальної системи на ЄП (група 3 зі ставкою 3 %) всередині року (з 01.04, або 01.07, або 01.10).

Зрозуміло, що в декларації ЄП ми покажемо лише доходи, отримані під час перебування на ЄП. А ось чи враховується отриманий з початку поточного року на загальній системі дохід для визначення права перебування на ЄП? Іншими словами: чи підсумовується він з доходами, отриманими на спрощенці, — для цілей порівняння з граничним річним доходом?

Якщо ми подивимося в ПКУ, то в ньому сказано, що для визначення того, чи має право суб’єкт господарювання перебувати на спрощенці, має значення обсяг доходу, отриманого протягом календарного року (п. 291.4 ПКУ).

Позиція податківців щодо нашого питання мінлива.

То вони кажуть, що для порівняння з граничним обсягом доходу потрібно брати лише дохід, отриманий під час перебування на ЄП (а дохід, отриманий у цьому ж році на загальній системі до переходу на ЄП, не враховується для підрахунку «ліміту»).

В інших роз’ясненнях, навпаки, говорять — ні, треба для порівняння з граничною сумою річного доходу брати всю суму доходу, отриманого за календарний рік. Тобто

і суму доходу, отриманого протягом календарного року на загальній системі оподаткування до переходу на ЄП, а не тільки суму доходу, отриманого під час перебування на ЄП

Зокрема, саме таким є чинне роз’яснення, яке міститься в категорії 108.01.07 БЗ щодо спрощенців — юридичних осіб. У ньому сказано:

«юридична особа — платник єдиного податку третьої групи з метою перебування на спрощеній системі оподаткування визначає сумарний дохід у поточному році з початку цього календарного року:

дохід, отриманий під час перебування на загальній системі оподаткування,

та

дохід, отриманий під час перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали)».

Враховуючи, що роз’яснення податківців мінливі, давайте подивимося на цю ситуацію з точку зору логіки.

Як ми зазначали вище, «ліміт» доходу (граничний обсяг доходу) для тієї чи іншої групи ЄП у нас прив’язаний до суми доходу, отриманого за цілий рік.

Припустимо, ми перейшли на ЄП 3 % з загальної системи оподаткування з 01.07.2022. Якщо ми, наприклад, візьмемо позицію, що з граничною сумою доходу слід порівнювати лише дохід, отриманий на ЄП (тобто дохід, отриманий з 01.07.2022), то

якось дивно для визначення права перебування на ЄП порівнювати суму доходу, отриманого за півроку, з лімітом доходу, який установлений на цілий рік

Пропорційного визначення ліміту (ділення суми річного ліміту пропорційно періоду перебування на ЄП протягом календарного року) ПКУ теж не передбачає. Тобто взяти лише половину суми встановленого річного обсягу доходу відповідної групи і порівняти її з отриманою сумою доходу з 01.07.2022 (за півроку) теж не можна.

Тому, за логікою, враховуючи, що для права перебування на ЄП важливий саме дохід за календарних рік, для визначення того, чи не перевищили ми суму річного ліміту, потрібно враховувати весь отриманий за рік дохід (у тому числі й дохід, отриманий на загальній системі в цьому році до переходу на ЄП).

Ситуація 2. Перехід у «старшу» групу ЄП. Були з 01.01.2022 на ЄП групи 2, а з 01.07.2022 перейшли в групу 3 ЄП (ставка 3 % або 5 %). На який ліміт доходу потрібно орієнтуватися платнику для визначення того, чи дотриманий обсяг річного доходу?

Враховуючи, що немає якогось пропорційного вирахування річного ліміту (пропорційно періоду перебування в тій чи іншій групі) — головне, щоб не було перевищення ліміту, встановленої для тієї групи, в якій зараз перебуває платник. Тобто важливо в цьому випадку, щоб за підсумками 2022 року не був перевищений дохід, установлений для групи 3 ЄП (1167 розмірів мінзарплати — 7585,5 тис. грн).

Ситуація 3. Перехід на спецЄП та повернення зі спецЄП протягом року. Були на звичайному ЄП (наприклад, у групі 3 на ставці 5 %). З 01.07.2022 перешли на спецЄП.

Для перебування на спецЄП неважливе дотримання ліміту. Єдиноподатник може отримувати доходи без жодних обмежень у частині їх суми (п. 9.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Отже,

навіть якщо ви порушите граничний обсяг доходу, встановлений для групи 3 ЄП, то позбавити вас статусу платника спецЄП податківці не можуть

У принципі, зважаючи на те, що військовий стан буде тривати і на початку 2023 року*, а отже, зберігається і право використовувати спецЄП, то якщо до кінця року продовжимо працювати на спецЄП, за перевищення граничного доходу за підсумками 2022 року можна не переживати.

* Указ Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 07.11.2022 № 757/2022.

А якщо, наприклад, перейшли на спецЄП з 01.04.2022 і вже у 2022 році встигли повернутися на «класичний» ЄП? Чи враховується для підрахунку річного граничного обсягу доходу дохід, отриманий на спецЄП? Те ж саме — чи буде враховуватись дохід, отриманий у 2022 році на спецЄП, для можливості продовжувати працювати на «класичному» ЄП у 2023 році після того, як дія спецЄП у 2023 році закінчиться?

Щодо норм ПКУ, то в ньому цей момент однозначно не прописаний. Сказано лише, що не важливе дотримання граничного обсягу доходу саме на час перебування на спецЄП. А ось чи враховується він для дотримання річного ліміту, якщо в цьому ж році повернулися на «класичний» ЄП, не сказано.

Щодо думки податківців з цього питання. Перші роз’яснення податківців не давали можливості їх однозначно зрозуміти/розтлумачити. Зокрема, у категорії 107.01.01 БЗ щодо платників ФОП сказано, що (1) платник ЄП групи 3 після повернення зі спецЄП має дотримуватися річного обсягу доходу, встановленого для груп 3 і 2), при цьому дохід, отриманий на спецЄП, не впливає на застосування спрощеної системи оподаткування надалі з урахуванням усіх обмежень, установлених для ФОП — платників ЄП.

Але потім вже стосовно юридичних осіб вони сформулювали своє роз’яснення значно чіткіше. Так, у категорії 108.01.02 БЗ міститься лояльна консультація податківців, в якій сказано, що

після повернення зі спецЄП у «класичну» групу 3 ЄП дохід, отриманий на спецЄП, не включається до граничного обсягу доходу «класичної» групи 3 ЄП (1167 мінзарплат)

Тобто дохід, що потратив до спецЄП-декларацій, не залишає ніякого відбитку на результатах діяльності платника у «класичній» групі 3 ЄП. Тобто і до граничного обсягу доходу для порівняння з межею у 1167 мінзарплат не включається.

Тож, наприклад, перейшли з «класичного» ЄП групи 3 на спецЄП з 01.04.2022. Дохід за I квартал 2022 року склав 4 млн грн. На спецЄП платник отримав ще 4 млн. З 01.10.2022 повернувся знову на «класичний» ЄП. У період з 01.10.2022 по 31.12.2022 (припустимо, до кінця року) набрав ще 2,5 млн грн.

Так ось, за роз’ясненням податківців, з граничним обсягом доходу, встановленим для групи 3 платників «класичного» ЄП (7585,5 тис. грн) порівнюємо лише дохід 6,5 млн грн (4 + 2,5). А той, що був зароблений на спецЄП, не враховуємо.

Добре, що у податківців така думка. Але застережемо. За логікою, враховуючи, що граничний обсяг доходу встановлено саме виходячи з доходу за увесь рік, якось дивно порівнювати з цією «річною» сумою суму доходу, отриманого лише за частину року. Детальніше — у статті «Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59 (ср. ).

Тому якщо бажаєте користуватися таким ліберальним підходом, безпечніше отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК) від податківців щодо цього питання. Зважаючи на лояльне роз’яснення податківців, розміщене в БЗ, є висока ймовірність отримати таку ж «лояльну» ІПК на свою користь. Втім, як швидко вам дадуть ІПК, спрогнозувати складно.

До речі, як «приборкати» ЄП-дохід, якщо він близький до межі, знайдете у статті «Платникам ЄП: передноворічні поради» // «Податки & бухоблік», 2020, № 90.

Висновки

  • ПКУ встановлює для кожної групи ЄП граничний обсяг доходу, який дає право перебувати у цій групі. Виняток — спецЄП. Для спецЄП дохід не обмежується.
  • Граничний обсяг доходу прив’язаний до річної суми доходу, отриманої протягом календарного року (тобто в період з 01.01 по 31.12).
  • Якщо перехід на ЄП відбувся всередині року, то для порівняння з граничною сумою доходу доцільно брати всю суму доходу, отриманого за календарний рік. Тобто і суму доходу, отриману на загальній системі оподаткування протягом календарного року до переходу на ЄП (обраховану за ЄП-правилами). Позиція податківців щодо цього питання мінлива.
  • Якщо протягом року перейшли на спецЄП і в цьому ж році повернулися у «класичну» групу 3 ЄП, то за останніми лояльними роз’ясненнями податківців, дохід, отриманий на спецЄП, не включається до граничного обсягу доходу «класичної» групи 3 ЄП (1167 мінзарплат). Але до цього роз’яснення ми б радили ставитися критично.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі