Теми статей
Обрати теми

Податківці виявили перевищення дохідного ліміту єдиноподатником

Хмелевський Ігор, податковий експерт
На жаль, буває й таке. Найчастіше це трапляється тоді, коли платник помилково не включив якісь надходження до єдиноподаткового доходу або ж був переконаний, що ці надходження таким доходом не є. А податківці мали щодо цього іншу думку. У підсумку його річний дохід виліз за встановлений граничний обсяг доходу певної групи. Які наслідки це матиме для платника?

Якщо зазначене порушення контролюючий орган виявить у платника єдиного податку під час проведення перевірки, то за власним рішенням на підставі акта перевірки він анулює реєстрацію платника єдиного податку (п. 299.11 ПКУ).

Реєстрація анулюється з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, в якому допущено порушення

Тобто якщо перевіряючі виявлять давні порушення ЄП-ліміту (допущені в минулих періодах), то вони анулюють реєстрацію платника єдиного податку заднім числом.

Чим це може загрожувати єдиноподатнику?

По-перше, податківці донарахують:

— відповідні податкові зобов’язання, оскільки з моменту анулювання реєстрації платника єдиного податку суб’єкт господарювання вважатиметься загальносистемником. Зокрема, для юрособи йдеться про податкові зобов’язання з податку на прибуток, для ФОП — з ПДФО і ВЗ;

— штрафи;

— пеню.

А от чи повернуть при цьому сплачений за ці ж періоди єдиний податок?

Автоматично, звісно, ні — для цього немає жодних підстав. Але й подати уточнюючу звітність теж не вийде — податківці проти (див. БЗ 107.01.07). Як вихід вони радять такому суб’єктові господарювання звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу за основним місцем обліку щодо невизнання поданої за ці періоди звітності як податкової з відповідним поясненням. І тоді, очевидно, вже після того, як вони анулюють таку звітність, а в інтегрованій картці платника виникне переплата з ЄП, можна буде повернути її за звичайною процедурою, передбаченою ст. 43 ПКУ.

По-друге, на відміну від єдиноподатників, загальносистемники зобов’язані:

— вести складніший облік доходів і витрат;

— застосовувати РРО/ПРРО. Щоправда, з 01.01.2022 це вилізе боком лише платникам ЄП групи 1, оскільки решта єдиноподатників і так є РРО-зобов’язаними (якщо, звісно, вони не підпадають під винятки, встановлені ст. 9 Закону про РРО);

— сплачувати деякі додаткові податки (збори).

Зауважте:

з того моменту, коли суб’єкт господарювання вважається таким, що перебуває на загальній системі, на нього покладаються всі відповідні обов’язки

Тому перевіряючі, швидше за все, візьмуть і цей факт до уваги.

У такому разі підприємцю, який під час перебування на єдиному податку був звільнений від застосування РРО/ПРРО, може загрожувати штраф за непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО і за нероздрукування відповідних розрахункових документів.

У загальному випадку штраф становить (п. 1 ст. 17 Закону про РРО):

100 % вартості проданих без застосування РРО/ПРРО товарів (робіт, послуг) — якщо правопорушення вчинено вперше;

150 % вартості таких товарів — за кожне наступне подібне правопорушення.

Крім того,

ФОП-загальносистемники мають вести товарний облік запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку (п. 12 ст. 3 Закону про РРО)

Тож податківці згадають і про цей обов’язок, коли скинуть підприємця зі спрощенки. І напевно застосують відповідний штраф, передбачений ст. 20 Закону про РРО, — у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

Звичайно, з 01.01.2022 і по 01.10.2023 жодних РРО-штрафів не буде, адже тут діє відповідне звільнення з п. 12 розд. ІІ Закону по РРО. Однак починаючи з 01.10.2023 воно поширюється тільки на тих, хто із зони бойових дій або тимчасової окупації. Детальніше про те, хто має шанс уникнути загрози РРО-штрафів, читайте в статтях «РРО-штрафи на ФОП: до/після 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61 та «Захист від РРО-штрафів з 01.10.2023: хто «під парасолькою» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79 (ср. ).

Крім того, податківці можуть застосувати штрафи за неподання декларацій з інших податків і зборів, платником яких єдиноподатник став заднім числом. Для «юрика» це можуть бути декларації з податку на прибуток, для ФОП — декларації про майновий стан і доходи. Згідно з п. 120.1 ПКУ їм може загрожувати по 340 грн за кожне неподання.

По-третє, підприємець, який порушив умови перебування на спрощенці, але, як і раніше, вважає себе єдиноподатником, продовжує вести щомісячний обліку доходів у довільній формі, а ФОП — платники ЄП, зареєстровані платниками ПДВ, — спеціально призначену для них Книгу обліку доходів і витрат. Сумніваємося, що податківці вважатимуть записи про доходи/доходи та витрати в такій формі/книзі припустимими для загальносистемників.

При цьому ФОП може загрожувати адмінштраф за неправильне ведення обліку доходів і витрат від 51 до 136 грн (ст. 1641 КУпАП).

Перебування на загальній системі оподаткування також зумовлює обов’язок ПДВ-реєстрації за наявності підстав для цього.

У цій ситуації тішить одне: якщо податківці прийдуть на перевірку до кінця кварталу, в якому сталося порушення порядку перебування на спрощеній системі, єдиноподатнику наведені вище санкції не загрожують.

Зверніть увагу! Знову повернутися на спрощену систему після зняття з реєстрації платником єдиного податку суб’єкт господарювання зможе після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення про анулювання такої реєстрації (п. 299.11 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі