Теми статей
Обрати теми

Захист від РРО-штрафів з 01.10.2023: хто «під парасолькою»

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Добіг кінця «безкарний» період 01.01.2022 — 30.09.2023. Тож ми фактично вступили в еру повернення штрафів за порушення вимог Закону про РРО. Але і тут є свої пільговики. Хто до них належить? Усі нюанси зараз і з’ясуємо!

Амністовані вибірково порушення з 01.10.2023

Окрім звільнення для порушень, вчинених у періоді 01.01.2022 — 30.09.2023, Законом про РРО* також передбачено звільнення і щодо порушень, які буде вчинено з 01.10.2023. Це норма п. 14 розд. ІІ Закону про РРО:

«14. Починаючи з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог цього Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчиненні ними при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, — по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, — по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях»

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Проведемо експрес-аналіз цієї норми, а потім детально розберемо територіальний критерій.

Підакцизний виняток. Можна сказати традиційно, законодавець не хоче робити ніяких послаблень для тих, хто має справу з продажем підакцизних товарів. Тобто товарів, перелічених у п. 215.3 ПКУ. Порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, вчинені як до, так і після 01.10.2023, штрафуються у загальному порядку.

Суб’єктний склад «пільговиків». Звільнення стосується суб’єктів господарювання — тобто як ФОП, так і юросіб. Воно не залежить від наявності у суб’єкта господарювання ПДВ-статусу. Не залежить від того, чи здійснює суб’єкт реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, ліків, медвиробів, «ювелірки». Немає звільнення, як ми вже сказали, лише за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Застосовність у часі. Звільнення стосується порушень, які вчинено з 01.10.2023. Причому воно сформульовано так, що податківці не зможуть у майбутньому наполягати на застосуванні штрафів «заднім числом» після закінчення воєнного стану.

Місце вчинення порушення. Звільнення діє вибірково і залежить від того, на якій території безпосередньо вчинено порушення. Так, амністуються лише порушення, вчинені при продажу товарів (крім підакцизних), наданні послуг на: 1) тимчасово окупованих територіях; 2) територіях активних бойових дій, 3) територіях можливих бойових дій.

Зрозуміло, вчинені у той час, коли ця територія мала відповідний статус (про це детальніше буде далі)

Ну а якщо порушення буде вчинено не на цих територіях, то звільнення за п. 14 розд. ІІ Закону про РРО суб’єкт господарювання не отримає! У такому разі, з урахуванням логіки податківців, від відповідальності його зможе врятувати лише документально підтверджений форс-мажор (детальніше щодо форс-мажору див. у статті «РРО-штрафи: нові віяння воєнного часу» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49).

Ну а далі, як і обіцяли, більше деталей щодо територіального критерію.

Місце вчинення порушення: нюанси

Як визначити приналежність до тимчасово окупованих територій, територій активних бойових дій, територій можливих бойових дій? Для цього використовуємо Перелік № 309*.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Ніяких альтернатив тут немає. У цьому Переліку є дата отримання і дата втрати територією відповідного статусу. Тож за цими датами і відслідковуємо, чи була територія, на якій вчинено порушення, на час вчинення порушення тимчасово окупованою територією, територією активних бойових дій чи територією можливих бойових дій. Якщо була, то має бути звільнення від відповідальності за таке порушення.

Для прикладу, візьмемо місто Харків.

Відкриваємо актуальну версію Переліку № 309 і шукаємо інформацію щодо Харківської міської територіальної громади (тобто міста Харкова). Бачимо наразі наступне.

I. Території, на яких ведуться (велися) бойові дії

1. Території можливих бойових дій

Код

Найменування

Дата виникнення

можливості

бойових дій

Дата припинення

можливості

бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

15.09.2022

2. Території активних бойових дій

Код

Найменування

Дата початку

бойових дій

Дата завершення

бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

24.02.2022

15.09.2022

Тобто виходить, що м. Харків з 15.09.2022 має статус території можливих бойових дій.

Відповідно, порушення вимог Закону про РРО, вчинені з 01.10.2023 при продажу товарів (крім підакцизних), наданні послуг на території міста Харків, звільняються від відповідальності. Причому звільняються порушення, вчинені 01.10.2023, 02.10.2023 і так далі — по дату припинення можливості бойових дій на території м. Харків.

Така дата буде вказана в правому крайньому стовпчику (див. вище).

Порушення, вчинені на території м. Харків після дати припинення можливості бойових дій, будуть штрафуватися в загальному порядку (звісно, за умови, що ця територія не опиниться після цього в якомусь іншому розділі Переліку № 309).

Юридична адреса vs місце здійснення діяльності

Ще один нюанс — не слід плутати податкову/юридичну адресу суб’єкта господарювання і місце здійснення діяльності.

Податкова/юридична адреса

Місце здійснення діяльності

Це місцезнаходження ФОП або юрособи згідно з ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань). Для ФОП це адреса місця проживання (ст. 45 ПКУ)

Це місце (місця), де фактично здійснюється діяльність з продажу товарів, надання послуг. Місце здійснення діяльності може збігатися з податковою/юридичною адресою, а може й не збігатися

Так от, для звільнення від штрафів за вчинені з 01.10.2023 порушення вимог Закону про РРО податкова/юридична адреса ФОП чи юрособи значення не має.

Наявність чи відсутність штрафного звільнення залежить від того, де саме з вчиненням порушення продавалися товари / надавалися послуги

Для прикладу така ситуація: суб’єкт господарювання має юридичну адресу на території можливих бойових дій, а його магазини розташовані по всій Україні, у тому числі на територіях, які не входять до Переліку № 309. Як застосовується штрафне звільнення?

Як ми з’ясували щойно, місцезнаходження юридичної адреси значення не має. Все залежить від того, де розташовано магазин, у якому мав місце факт порушення.

Якщо порушення мало місце у магазині, розташованому на тимчасово окупованих територіях / територіях активних бойових дій / територіях можливих бойових дій, — буде звільнення від відповідальності за таке порушення. Якщо у магазині, розташованому на інших територіях, — не буде звільнення.

А що з адміністративними штрафами за ст. 1551 КУпАП

Аналізуючи актуальну версію штрафного звільнення, можна дійти висновку, що там, де немає штрафу за Законом про РРО, не має бути й адмінштрафу.

Втім податківці можуть ухопитися, наприклад, за той факт, що штрафне звільнення встановлено для суб’єктів господарювання, а не для винних посадових осіб чи осіб, що здійснюють розрахункові операції. Позицію судів передбачити зараз важко. Тож адмінштраф не варто взагалі списувати з рахунків. Деякий ризик його застосування зберігається.

Висновки

  • Порушення вимог Закону про РРО, які вчинено з 01.10.2023, звільняються від відповідальності лише у разі, якщо їх вчинено при продажу товарів, наданні послуг на: 1) тимчасово окупованих територіях; 2) територіях активних бойових дій, 3) територіях можливих бойових дій. Зрозуміло, вчинено у той час, коли ця територія мала відповідний статус.
  • Приналежність до тимчасово окупованих територій, територій активних бойових дій, територій можливих бойових дій визначаємо за Переліком № 309. У цьому Переліку є дата отримання і дата втрати територією відповідного статусу. Тож за цими датами і відслідковуємо, чи була територія, на якій вчинено порушення, на час вчинення порушення тимчасово окупованою територією, територією активних бойових дій чи територією можливих бойових дій.
  • Не слід плутати податкову/юридичну адресу суб’єкта господарювання і місце здійснення діяльності. Для звільнення від штрафів податкова / юридична адреса ФОП чи юрособи значення не має. Наявність чи відсутність штрафного звільнення залежить саме від того, де саме (на якій території) з вчиненням порушення продавалися товари / надавалися послуги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі