Теми статей
Обрати теми

Продаж автомобіля: чи загрожує блокування податкової накладної?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У 2013 придбали новий вантажний автомобіль (з кодом УКТ ЗЕД у податковій накладній (ПН) 8704 21 91 00 — код нового авто), який досі експлуатували і зараз продаємо. Який код УКТ ЗЕД зазначати в ПН на його продаж? Чи виникне загроза блокування ПН, якщо поставити код УКТ ЗЕД 8704 21 99 00 (тобто код вживаного авто, яке використовувалося)?

Розглянемо, за яких умов тут може виникати загроза блокування ПН, а коли її можна уникнути.

Якщо покупець — неплатник ПДВ. Відразу скажемо, що блокування можна не боятися, якщо авто придбаває покупець — неплатник ПДВ. Оскільки ПН, які не видаються покупцям (у тому числі складені на неплатника ПДВ), підпадають під критерії безумовної реєстрації (зокрема, критерій з п.п. 1 п. 3 Порядку 1165*). Тому захищені від блокування і не блокуються. Причому незалежно від зазначеного в них коду УКТ ЗЕД!

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЕРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

А ось при продажу покупцеві — платникові ПДВ з’являються нюанси, про які скажемо далі.

Критерій 1 ризиковості операцій. Якщо не виконуються критерії безумовної реєстрації ПН з п. 3 Порядку № 1165 (скажімо, критерій місячних постачань «до 500» або податкового навантаження чи ін.), то ПН, складені на покупця — платника ПДВ, у загальному порядку підлягають блокувальному моніторингу (перевіркам на блокувальні ознаки). А в такому разі ПН можуть заблокувати за критерієм 1 ризиковості операцій додатка 3 до Порядку № 1165). Тобто так званим критерієм «пересорту»коли зіставляють покупки і продажі (у розрізі кодів УКТ ЗЕД) на основі ПН/РК, зареєстрованих починаючи з 01.01.2017.

Проте оскільки автомобіль отримувався набагато раніше — ще у 2013 році, то даних про його придбання (вхідний код УКТ ЗЕД) у системі просто не буде! А тому ПН на продаж цього авто (хоч з кодом 8704 21 99 00, хоч з кодом 8704 21 91 00) можуть заблокувати.

Подаємо Таблицю. Втім, блокування можна уникнути, якщо заздалегідь (до реєстрації ПН) подати Таблицю даних з кодами придбання та реалізації з поясненнями. Тобто з «покупним» і «продажним» кодом для авто (якщо, звичайно, платник не віднесений до ризикових, п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165).

Проте тут важливо, щоб податківці Таблицю прийняли (врахували). Оскільки тільки тоді ПН з кодами з Таблиці, прийнятої (врахованої) контролерами, не повинні блокуватися. Причому врахуйте: якщо Таблиця прийнята, то при складанні ПН коди слід зазначати точнісінько так, як вони зазначені в Таблиці (тобто однаково, в тому ж вигляді, з тією ж кількістю символів, БЗ 101.18)! Інакше при невідповідності вони направлятимуться системою як різні коди і ПН можуть заблокувати. Щоправда, проблема в тому, що подати Таблицю так, щоб її врахували, — не так-то просто. Детальніше про Таблицю див. «Таблиця даних: правила з 08.07.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53.

Який код УКТ ЗЕД зазначати в ПН? І все-таки який же ставити код ПН? Дійсно, відведені окремі коди:

— 8704 21 91 00 — для нових автомобілів і

— 8704 21 99 00 — для автомобілів, які використовувалися.

Причому продаж авто 2013 року платникові ПДВ, як ми з’ясували, з будь-яким кодом УКТ ЗЕД може підпадати під блокування.

А що коли авто купили, наприклад, у 2019 (коли вже щосили моніторилися коди придбань і продажів, і дані вхідного коду щодо авто вже значаться в залишках)? Тоді, якщо автомобіль, придбаний з «новим» кодом 8704 21 91 00, продавати з «вживаним» кодом 8704 21 99 00, то відмінність кодів на вході-виході може знову-таки спричинити загрозу блокування все за тим же критерієм 1 ризиковості операцій.

Виходить, оскільки зміна коду несе загрозу блокування, змінювати код тільки через те, що автомобіль був в експлуатації, — собі дорожче! І навіть, загалом, дивно. Адже автомобіль автомобілем так і залишається! Тобто товар усе той же, тільки був в експлуатації.

Тим паче, що якщо при продажу зазначити інший код УКТ ЗЕД, то зміну коду (нехай навіть і в одній цифрі) система розцінить як різні коди і як узагалі інший товар. Як наслідок — виникне загроза блокування, що в цьому випадку, погодьтеся, все-таки безпідставно. Адже жодний «інший» товар насправді тут не продаємо. А продаємо той же автомобіль, який купували раніше, після того, як деякий час його використовували. Тому вважаємо, не помилка — при продажу зберігати вхідний код УКТ ЗЕД. І продавати авто з вхідним кодомтим, який був при придбанні (8704 21 91 00). Тобто з яким кодом купили — з таким і продавати, попри те що деякий час автомобіль перебував в експлуатації і його використовували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі