№94

Податки & бухоблік, листопад, 2023/№ 94 Інші номери журналу ›
  • Суміщення професій (посад) Що робити, якщо на вакантну посаду не вдається знайти необхідного співробітника? Можна, звичайно, додати обов’язки вже наявним працівникам шляхом внесення змін до їх посадових інструкцій. А можна зробити інакше: оформити додаткове навантаження працівника як суміщення професій (посад). Саме про суміщення ми й говоритимемо у цій статті.
  • Норми витрат пального скасували: що далі? Нарешті урядовці вийняли ще одну скалку зі ступні вітчизняного підприємництва. ☺ Здавалося б, тепер можна пришвидшити крок. Та всі так призвичаїлись до існування цих норм, що навпаки зупинились і задумались: а як же жити без них далі?
  • ФОП на єдиному податку: нюанси продажу основних засобів Чи має право ФОП на єдиному податку продати, наприклад, нерухомість, автомобіль, вітрину чи комп’ютер, які він використовував у бізнесі? Які підводні камені такого продажу і як оподатковуватиметься відповідний дохід?
  • Проблеми з подарунковими сертифікатами Ми вже неодноразово зверталось до низки різних питань, що виникають у торговців щодо операцій з продажу подарункових сертифікатів та подальшим обміном їх на певні товари. Знов згадати про ці питання нас спонукали нові звернення читачів, а також доволі свіжий лист ДПСУ на цю тему. Тож давайте подивимось, що видали фіскали у цьому листі, і висловимо свої думки щодо питань, пов’язаних з використанням у торговій діяльності подарункових сертифікатів.
  • Трудова книжка: чи вносити запис про прийняття, якщо відсутній про звільнення? Лист Мінекономіки від 08.11.2023 № 4706-05/60275-09
  • Мінімальне податкове зобов’язання і сільгоспЄП: нові рекомендації від фіскалів Про те, що аграрії, які мають справу з сільгоспугіддями, повинні рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), відомо вже давно. Але й досі у них виникає чимало запитань з приводу того, як правильно його рахувати? У відповідь на їх запити нещодавно податківці пролили світло на декілька актуальних аспектів розрахунку МПЗ. Проаналізуємо найцікавіші.
  • Готівка, отримана ФОП на ЄП від служби доставки, включається в ЄП-дохід За матеріалами категорії 107.01.03 Бази знань*
  • Кредиторська заборгованість перед контрагентом з РФ: коли списувати? На балансі ТОВ є кредиторська заборгованість перед контрагентом з РФ, яка виникла ще до 24.02.2022. Коли можна списати цю заборгованість? Податківці роз’яснюють, що дохід від цієї кредиторки ми мали визнати ще 07.03.2022 (на дату набрання чинності Законом № 2116 про примусове вилучення майна). Чи дійсно це так?
  • Як Верховний Суд вимагає ліцензії та «акцизної» реєстрації від посередників при купівлі пального! Коли посередник купує пальне для комітента без його фізичного отримання, він не займається «реалізацією пального» в розумінні ПКУ. І начебто очевидно, що така діяльність не потребує ні оптової ліцензії, ні реєстрації платником акцизу. Але, на жаль, ми маємо фіскальний судовий вердикт — постанову ВС від 26.10.2023 у справі № 420/11327/21*. Там суд каже, що такий посередник повинен мати і ліцензію, і «акцизну» реєстрацію.
  • Продаж автомобіля: чи загрожує блокування податкової накладної? У 2013 придбали новий вантажний автомобіль (з кодом УКТ ЗЕД у податковій накладній (ПН) 8704 21 91 00 — код нового авто), який досі експлуатували і зараз продаємо. Який код УКТ ЗЕД зазначати в ПН на його продаж? Чи виникне загроза блокування ПН, якщо поставити код УКТ ЗЕД 8704 21 99 00 (тобто код вживаного авто, яке використовувалося)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі