Теми статей
Обрати теми

Уповноважені із соціального страхування

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
З 1 січня 2023 року рішення про виплату лікарняних і допомоги по вагітності та пологах приймає не комісія із соціального страхування, а страхувальник чи уповноважені ним особи. Хто може бути такими уповноваженими особами та як їх призначити, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Як випливає з ч. 3 ст. 22 Закону № 1105*, приймати рішення про оплату лікарняного листа з 2023 року може одноосібно керівник підприємства (ФОП-роботодавець) або уповноважена ним особа (особи).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-ХIV.

Ці ж особи:

— контролюють правильність нарахування та своєчасність здійснення страхових виплат;

— приймають рішення про відмову у призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково);

— розглядають підставу і правильність видачі документів, що є підставою для надання страхових виплат.

Якщо керівник не збирається самостійно займатися зазначеними питаннями, він має уповноважити на це іншу особу (осіб).

Безумовно, найбільш вдалими кандидатами на роль уповноважених є працівники, які раніше були членами комісії із соціального страхування. Хоча можна призначити й інших осіб (або особу). Але бажано, щоб це були фахівці, які розуміються на умовах та порядку призначення страхових виплат. Наприклад, представники кадрової та/або бухгалтерської служб.

Буде це одна уповноважена особа або кілька, вирішує керівник підприємства (або ФОП-роботодавець). Також страхувальник-роботодавець сам встановлює, як розподілити функції між такими уповноваженими особами.

Наприклад, можна створити комісію уповноважених осіб, які прийматимуть рішення про призначення страхових виплат колегіально. А можна призначити по одній уповноваженій особі на відокремлений підрозділ. І кожен уповноважений одноосібно прийматиме рішення про виплату допомоги у своєму підрозділі.

Зверніть увагу!

Наразі склад комісії уповноважених залежить виключно від роботодавця

Включати до неї осіб, делегованих трудовим колективом, як це робили до 01.01.2023 під час створення комісії із соціального страхування, законодавство не зобов’язує.

Призначають уповноважену особу чи комісію уповноважених осіб із соціального страхування наказом чи розпорядженням керівника підприємства.

Крім того, має сенс затвердити Положення про уповноваженого (про комісію уповноважених осіб) із соціального страхування. Це не обов’язковий документ. Але він дозволить не перераховувати всі права та обов’язки уповноважених у наказі. Також у згаданому Положенні можна визначити форму документа, яким оформлятиметься ухвалене уповноваженими особами рішення.

Який вигляд може мати Положення про комісію уповноважених осіб із соціального страхування, див. нижче.

img 1

img 2

Уповноважені особи (особа) мають бути призначені відповідним розпорядчим документом — наказом чи розпорядженням керівника підприємства. Приклад такого наказу див. нижче.

img 3

Як оформити рішення уповноваженої особи (осіб) про призначення (відмову у призначенні) страхових виплат? Відповідь залежить від того, один уповноважений або комісія уповноважених осіб із соціального страхування діє на підприємстві.

Якщо керівник призначив комісію, оформлюємо протокол. У разі коли на підприємстві один уповноважений, складаємо рішення. Форму протоколу/рішення можна підглянути у додатку до Положення № 13*. Але не обов’язково її повністю повторювати. Ви можете розробити зручну для вас форму.

* Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 13.

Як може виглядати протокол комісії уповноважених осіб із соціального страхування, див. нижче.

img 4

Висновки

  • Уповноважену особу (осіб) із соціального страхування призначають наказом (розпорядженням) керівника підприємства.
  • Права та обов’язки уповноваженого або комісії уповноважених осіб із соціального страхування можна прописати в окремому Положенні.
  • Рішення комісії уповноважених осіб (уповноваженого) про призначення / відмову у призначенні страхових виплат оформляють протоколом (рішенням), форму якого підприємство розробляє самостійно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі