Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та декретні: оподатковуємо та обліковуємо

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Про те, як порахувати суму лікарняних та декретних, ви могли дізнатися із попередніх статей цього номера. Тепер розглянемо оподаткування доходу працівника, який отримує такі виплати, а також поговоримо про відображення лікарняних та декретних в обліку підприємства.

ПДФО та ВЗ

Суми допомоги по вагітності та пологах не включаються до оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ. А якщо немає ПДФО, не утримується із суми цієї допомоги і ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Що стосується лікарняних, то їх суми входять до складу оподатковуваного доходу фізособи. Проте з видом такого доходу податківці ніяк не можуть визначитися. Судіть самі.

Підпункт 169.4.1 ПКУ відносить лікарняні до виплат у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законом. Отже, такі виплати обкладають ПДФО за ставкою 18 %. При цьому зауважте, що як частину зарплати лікарняні враховують при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу. Такий підхід підтримують і податківці (див. БЗ 103.08.04), але тільки для звичайних суб’єктів господарювання.

З резидентами Дія Сіті, на думку контролерів, все інакше. Нагадаємо: у загальному випадку (за дотримання встановлених критеріїв) заробітну плату своїх працівників та винагороду гіг-спеціалістів резиденти Дія Сіті обкладають ПДФО за пільговою ставкою 5 % (п.п. 170.141.2 ПКУ).

А що з лікарняними? Податківці у консультації з БЗ 103.03 з посиланням на Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР та Інструкцію № 5* заявляють, що лікарняні спеціалістів резидентів Дія Сіті не є заробітною платою. І тому вимагають обкладати такі виплати ПДФО не за пільговою, а за стандартною ставкою 18 %. Причому, як у гіг-спеціалістів, так і у працівників.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Якщо йдеться про гіг-спеціалістів, то виплата за період тимчасової непрацездатності не є винагородою за гіг-контрактом. А отже, їх лікарняні дійсно мають обкладатися ПДФО за ставкою 18 %.

Із працівниками резидентів Дія Сіті все не так однозначно. На наш погляд, виплати за період тимчасової непрацездатності у них мають оподатковуватися за ставкою 5 %. Адже для цілей обкладання ПДФО належність виплати до заробітної плати має визначатися на підставі ПКУ, а не якихось інших документів. І, як ми вже зазначили, п.п. 169.4.1 ПКУ визначає лікарняні як зарплату. Чому ж це не так для працівників резидентів Дія Сіті? Відповіді на це питання податківці не мають.

Чи вступати у суперечки з контролерами щодо ставки ПДФО, вирішувати вам. Рекомендуємо резидентам Дія Сіті заздалегідь отримати ІПК із цього питання. І якщо відповідь вас не влаштує, оскаржити її в суді. У разі винесення судового рішення на вашу користь, податківцям доведеться видати нову ІПК з урахуванням висновків суду (п. 53.2 ПКУ).

Нараховуєте лікарняні особі, яка виконувала роботи (надавала послуги) за цивільно-правовим договором? Тоді лікарняні є іншим оподатковуваним доходом (п.п. 164.2.20 ПКУ). З них у загальному порядку утримуйте ПДФО за ставкою 18 %.

Крім ПДФО, із суми лікарняних утримують ВЗ за ставкою 1,5 %

Ще один цікавий момент. Якщо лікарняні нараховані, але не виплачені, то ПДФО та ВЗ слід перерахувати до бюджету протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому нараховано дохід (п.п. 168.1.5 ПКУ). І тут може виникнути проблема.

За звичайних обставин ПДФО та ВЗ із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності роботодавець перераховує до бюджету зі спецрахунку одночасно з виплатою працівнику лікарняних. Однак раніше роботодавці стикалися з затримкою фінансування. В результаті перерахувати податок/збір до закінчення граничного строку було неможливо через відсутність грошей на спецрахунку.

Вихід у цій ситуації може бути таким: якщо на граничну дату сплати ПДФО та ВЗ допомога не надійшла, то перерахуйте їх з поточного рахунку підприємства. Після надходження на спецрахунок фінансування від ПФУ одночасно з виплатою працівнику допомоги по тимчасовій непрацездатності ще раз сплатіть ПДФО та ВЗ, але вже зі спецрахунку. Переплату, що виникла у зв’язку з повторним перерахуванням коштів, можна буде зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО та ВЗ з доходів, що не є заробітною платою.

ЄСВ

Лікарняні та декретні входять до бази нарахування ЄСВ (п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464*). Причому як суми допомоги, так і оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Базу нарахування внеску визначають у загальному порядку. При цьому майте на увазі, що перехідні лікарняні та декретні для порівняння суми доходу фізособи з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ розкидають по місяцях, за дні яких вони нараховані. Так само вчиняють для виконання вимоги про ЄСВ не менше мінімального страхового внеску.

Особливості нарахування ЄСВ за ставкою 22 % на суму перехідних лікарняних за основним місцем роботи фізособи роз’яснили податківці у БЗ 201.04.01. Так, у місяці початку тимчасової непрацездатності внесок визначається виходячи з фактичної бази нарахування ЄСВ (зарплати за відпрацьований час), оскільки загальна сума доходу ще не відома. Якщо після отримання листка непрацездатності та розподілу суми лікарняних загальний дохід за місяць виявиться меншим за мінзарплату, необхідно донарахувати ЄСВ за минулий період виходячи з мінімальної заробітної плати, що діяла в такому місяці.

Резидентам Дія Сіті слід пам’ятати, що лікарняні та декретні для цілей нарахування ЄСВ не є заробітною платою (див. пп. 3.2 та 3.3 Інструкції № 5) або винагородою за виконані роботи/послуги за гіг-контрактами. Тому ЄСВ від цих виплат розраховується за загальними правилами, а не у розмірі мінімального страхового внеску, як визначено ч. 141 ст. 8 Закону № 2464. На це звертають увагу податківці (див. БЗ 201.04.01).

Ставка ЄСВ, що застосовується до лікарняних та декретних, у загальному випадку становить 22 %

Якщо йдеться про працівників з інвалідністю, то за них звичайні роботодавці (юрособи та фізособи-підприємці) сплачують ЄСВ за ставкою 8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

Причому, на нашу думку, для працівників з інвалідністю, які трудяться у резидентів Дія Сіті, єдиний внесок від суми лікарняних/декретних також слід нараховувати за пільговою ставкою 8,41 %. Проте не факт, що такий підхід сподобається податківцям. Наприклад, у роз’ясненні з БЗ 201.04.01 вони наполягали на тому, що мінімальний страховий внесок для осіб з інвалідністю, які працюють у резидентів Дія Сіті, визначається як добуток мінзарплати та ставки 22 %, хоча з норм законодавства це не випливає.

Але у ситуації з лікарняними/декретними про мінімальний страховий внесок говорити не доводиться. Частина 141 ст. 8 Закону № 2464 передбачає сплату ЄСВ резидентами Дія Сіті у розмірі мінімального страхового внеску лише від зарплати та винагород гіг-спеціалістам. Тобто для лікарняних/декретних ця норма не працює. Проте незважаючи на це, немає впевненості, що податківці погодяться із застосуванням пільгової ставки ЄСВ для найманих працівників з інвалідністю, які трудяться у резидентів Дія Сіті. Адже в іншому роз’ясненні з БЗ 201.04.01 вони безапеляційно заявляють про застосування такими роботодавцями ставки ЄСВ 22 % до допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, не згадуючи про пільги для осіб з інвалідністю.

Перерахувати єдиний внесок слід при виплаті лікарняних/декретних, але не пізніше 20-го числа (для гірничих підприємств — 28-го числа) місяця, наступного за місяцем їх нарахування (абзац перший ч. 8 ст. 9 Закону № 2464). І тут треба бути уважним, щоб не пропустити граничний строк сплати ЄСВ, якщо ви, наприклад, нарахували допомогу, але затримали подання заяви-розрахунку і фінансування від ПФУ на зазначену дату не надійшло. Оскільки єдиний внесок роботодавці перераховують з поточного рахунку, якихось особливостей його сплати (на відміну від ПДФО та ВЗ) немає.

Бухоблік

Суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах фінансуються за рахунок коштів ПФУ. Тому при їх нарахуванні рахунки обліку витрат підприємства не застосовують. Відповідно до Інструкції № 291* облік розрахунків з державними цільовими фондами з тимчасової непрацездатності здійснюють на субрахунку 378. У свою чергу, розрахунки з працівниками за виплатами, які не належать до фонду оплати праці, у тому числі за лікарняними та декретними, відображають на субрахунку 663.

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291.

Таким чином,

при нарахуванні допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах робимо проводку: Дт 378 — Кт 663

Отримання фінансування від ПФУ на спецрахунок відображаємо так: Дт 315 — Кт 378.

Інша ситуація із сумою оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Тут без рахунків обліку витрат не обійтися. При цьому, на думку Мінфіну (див. листи від 26.10.2011 № 31-08410-07-16/26368, від 27.09.2013 № 31-08410-07-27/28296 та від 21.12.2016 № 31-11410-07-25/36420), відображати нарахування такої виплати слід за дебетом субрахунку 949 у кореспонденції з кредитом субрахунку 663.

Водночас, на наш погляд, не буде помилкою включення цих нарахувань до загальновиробничих, адміністративних, збутових або інших операційних витрат (Дт 91, 92, 93, 94), тобто залежно від того, де працює хворий працівник. Такий підхід підтверджують Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.2007 № 373 (ср. ). Так, згідно з п.п. 19 п. 394 Методрекомендацій оплата перших 5 днів хвороби виробничого персоналу включається до загальновиробничих витрат.

Нарахування суми ЄСВ від лікарняних/декретних Мінфін пропонує відображати проводкою: Дт 949 — Кт 651. Однак, як і у випадку з оплатою перших 5 днів тимчасової непрацездатності, вважаємо, підприємство може застосовувати й інші рахунки обліку витрат залежно від місця роботи персоналу: Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 651.

А тепер розглянемо відображення суми лікарняних в обліку підприємства на прикладі.

Приклад. Працівник підприємства (не є особою з інвалідністю) хворів із 30.10.2023 по 07.11.2023. Сума середньоденної зарплати для розрахунку лікарняних — 493,15 грн. У листопаді на підставі листка непрацездатності йому було нараховано лікарняні в загальній сумі 4438,35 грн (493,15 грн х 9 к. дн.), у тому числі:

— оплата перших 5 днів хвороби за рахунок коштів роботодавця — 2465,75 грн;

— допомога по тимчасовій непрацездатності за 4 дні хвороби — 1972,60 грн.

Як зазначені операції відобразити на рахунках бухгалтерського обліку, див. у таблиці нижче.

Облік нарахування та виплати лікарняних

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності

949

663

2465,75

2

Нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності

378

663

1972,60

3

Утримано ПДФО з суми лікарняних

(4438,35 грн х 18 % : 100 %)

663

641/ПДФО

798,90

4

Утримано ВЗ із суми лікарняних

(4438,35 грн х 1,5 % : 100 %)

663

642/ВЗ

66,58

5

Нараховано ЄСВ на суму лікарняних

(4438,35 грн х 22 % : 100 %)

949

651

976,44

6

Перераховано ПДФО з суми оплати перших 5 днів хвороби (2465,75 грн х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

311

443,83

7

Перераховано ВЗ з суми оплати перших 5 днів хвороби (2465,75 грн х 1,5 % : 100 %)

642/ВЗ

311

36,99

8

Перераховано ЄСВ з суми оплати перших 5 днів хвороби

(2465,75 грн х 22 % : 100 %)

651

311

542,47

9

Перераховано на поточний рахунок працівника оплату перших 5 днів хвороби

(2465,75 грн - 443,83 грн - 36,99 грн)

663

311

1984,93

10

Отримано від ПФУ допомогу по тимчасовій непрацездатності

315

378

1972,60

11

Перераховано ПДФО з суми допомоги

(1972,60 грн х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

315

355,07

12

Перераховано ВЗ з суми допомоги

(1972,60 грн х 1,5 % : 100 %)

642/ВЗ

315

29,59

13

Перераховано ЄСВ з суми допомоги

(1972,60 грн х 22 % : 100 %)

651

311

433,97

14

Перераховано працівнику допомогу по тимчасовій непрацездатності

(1972,60 грн - 355,07 грн - 29,59 грн)

663

315

1587,94

Висновки

  • Допомога по вагітності та пологах не обкладається ПДФО та ВЗ.
  • Лікарняні підлягають обкладенню ПДФО у загальній сумі заробітної плати.
  • У загальному випадку на суми лікарняних та декретних звичайних працівників ЄСВ нараховується за ставкою 22 %, а працівників з інвалідністю — за ставкою 8,41 %.
  • Мінфін рекомендує нараховувати суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця проводкою Дт 949 — Кт 663.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі