Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняного замість ПФУ: а так можна?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємство доволі часто заходять лікарняні з нетривалим періодом непрацездатності. Чи можна їх оплатити за рахунок власних коштів повністю і не морочитися з отриманням фінансування від ПФУ?

Цікаве питання, чи не так? А відповідь на нього — ні, категорично не радимо вам оплачувати непрацездатні дні замість ПФУ. Розповідаємо чому.

Думка, що оплачуючи дні непрацездатності замість ПФУ, ви там самим економите Фонду кошти й питань до вас не буде, оманлива. Так, можливо, ПФУ при перевірці заплющить очі на таку добровільну оплату від роботодавця, проте тут слід розуміти, що окрім ПФУ, питання призначення, повноти виплати найманим працівникам роботодавця за листками непрацездатності перевіряє ще один орган — Держпраці.

Відкрийте Перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання (об’єктом відвідування) вимог законодавства про працю, що є додатком 4 до Акта проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю), затвердженого наказом Мінекономіки від 27.10.2020 № 2161. У такому Переліку є розділ 9, який присвячений загальнообов’язковому державному соцстрахуванню. Відповідно до цього розділу інспектори праці перевіряють, зокрема, питання:

— надання працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах;

— наявності підстав для відмови в призначенні страхових виплат, що фінансуються ПФУ.

Зверніть увагу, що Держпраці має доступ до електронного реєстру листків непрацездатності. Тож приховати щось тут буде важко.

Якщо роботодавець оплатить період непрацездатності замість ПФУ і це виявлять при перевірці інспектори праці, то вони винесуть припис про усунення порушення. Тобто інспектори праці будуть наполягати на тому, що працівник мав право на допомогу від ПФУ, а роботодавець порушив це право. Тому роботодавець повинен виправити помилку й нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності відповідно до приписів Закону № 1105.

«Відпетляти» від нарахування, посилаючись на строк давності для призначення допомоги, не вийде.

У випадку з е-лікарняними 6-місячний строк давності не діє, оскільки звернення за призначенням відбувається в момент зміни статусу лікарняним на «Готово до сплати»

Це підтверджує ПФУ в листі від 17.07.2023 № 2800-030401-8/39741 (текст листа та коментар до нього «е-Лікарняні: чи призначати, якщо минуло 6 місяців?» ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2023, № 58).

Тож роботодавцеві доведеться розрахувати суму допомоги, замовити фінансування в ПФУ та виплатити працівникові. А ще в цьому випадку роботодавець не зможе з власної ініціативи відрахувати з працівника «зайво» виплачені кошти за період, за який буде надано допомогу від ПФУ. Про це вам прямо скажуть при перевірці інспектори праці. Чому не вийде? Бо тут відсутня лічильна помилка, а виплати проведені добровільно.

Тож включається вимога ст. 1215 ЦКУ. Нею встановлено, що

не підлягають поверненню безпідставно набуті зарплата, допомоги, якщо їх виплата проведена роботодавцем добровільно, за відсутності лічильної помилки з його боку і недобросовісності з боку набувача

Тож краще не нараховувати оплату тимчасової непрацездатності замість ПФУ. Бо це все може погано закінчитися. Тобто ви платите свою частину лікарняного, ПФУ — свою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі