Теми статей
Обрати теми

Товар знищено під час перевезення, але перевізник компенсував його вартість: ПДВ-питання

Казанова Марина, податковий експерт
Товар був переданий поштовому перевізнику (Нова пошта) для доставки покупцю. Але в приміщення перевізника, де знаходилося відправлення, потрапив ворожий снаряд, внаслідок чого товар було знищено. Перевізник відшкодував вартість втраченого товару. Чи потрібно нараховувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ за втраченими товарами (товари були придбані з ПДВ)? Чи можна скористатися «воєнною» нормою, яка дозволяє не нараховувати «компенсуючі» ПЗ, якщо товари знищені внаслідок дії непереборної сили? Як бути з податковою накладною «на покупця», якщо відвантаження — перша подія?

Зазначимо, що будемо розглядати ситуацію, коли ризики та контроль, пов’язані з товаром, переходять до покупця в момент вручення товару покупцеві. Тому оскільки товар було знищено на етапі перевезення, отже:

— ризики за товаром так і залишились у продавця (не були передані покупцю);

— саме продавець отримує компенсацію за втрачений товар від перевізника;

— фактично постачання (продажу) товару покупцю не відбулося. Згодом буде здійснене нове постачання товару.

Чи нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ за знищеним товаром?

Для того щоб відповісти на це запитання, спочатку потрібно розібратися з тим, чи оподатковуватиметься ПДВ сума отриманої від перевізника компенсації (від цього напряму залежить, чи потрібно нараховувати ПЗ за п. 198.5 ПКУ).

Податківці досі не дають однозначної відповіді на це запитання. Нинішні їх роз’яснення свідчать про те, що вони наче погоджуються з тим (див., зокрема, роз’яснення в категорії 101.07 БЗ), що

компенсація втраченого майна є відшкодуванням збитків і такі суми згідно з п. 188.1 ПКУ не оподатковуються ПДВ

Але одночасно у своїх роз’ясненнях податківці додають фразу, що «з метою уникнення неоднозначного трактування норм чинного законодавства щодо питань нарахування ПДВ при отриманні платником податків коштів як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, у кожній конкретній ситуації необхідне детальне вивчення документів (матеріалів)». Проблема у тому, що

не виключений варіант, що податківці можуть розцінювати отриману від перевізника компенсацію не як відшкодування збитків (господарську санкцію), а як компенсацію вартості товару, яка включається в базу ПДВ, і вимагати нарахування з неї ПДВ на загальних підставах*

* При цьому отримувач компенсації має скласти на перевізника податкову накладну, як на постачання товару. Тобто зазначити в гр. 2 найменування товару, вартість якого відшкодовується.

Для обґрунтування цього вони зазвичай посилаються на п. 188.1 ПКУ, в якому сказано, що в базу ПДВ включаються будь-які суми коштів, пов’язані з компенсацією вартості товарів. Звичайно, з такими аргументами важко погодитися. Адже зазвичай особа, яка виплачує компенсацію, не придбаває ТМЦ, а саме компенсує збитки. Відтак отримана компенсація не призводить до виникнення ПДВ-зобов’язань.

При цьому, якщо:

1) якщо отриману компенсацію не оподатковуємо ПДВ (тобто розглядаємо її саме як господарську санкцію — відшкодування збитків), то в такому разі за втраченими товарами виникають підстави нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ, як за не використаними в господарській діяльності (про це ж сказано і в БЗ 101.07). Звісно, «компенсуючі» ПЗ нараховуються тільки в тому випадку, якщо за товаром виникло право на податковий кредит (є зареєстрована «вхідна» ПН постачальника);

2) якщо отриману компенсацію оподатковуємо ПДВ (тобто розглядаємо компенсацію перевізника як компенсацію вартості товарів), то «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ за втраченими товарами нараховувати не потрібно. Адже фактично в цьому випадку для ПДВ-обліку, раз ми нарахували ПДВ з компенсації, вони вважатимуться використаними в оподатковуваних операціях (по суті, вважатимуться поставленими перевізнику).

Чи можна скористатися воєнним звільненням від компенсуючих ПЗ?

Далі виходимо з того, що компенсацію перевізника ми розглядаємо саме як господарську санкцію (відшкодування збитків), яка не оподатковується ПДВ. У такому разі, як ми зазначили вище, втрачені товари доведеться визнати такими, які не використані в господарській діяльності, а отже, за ними виникають підстави нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ (ср. ).

У платника виникло запитання. Товар втрачено перевізником через те, що товар потрапив під обстріл (тобто він знищений внаслідок воєнної агресії). Чи можна в такому разі застосувати «воєнну норму п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, відповідно до якої не вважаються використаними в негосподарській діяльності товари, придбані з ПДВ, які були знищені (втрачені) внаслідок обставин непереборної сили у період дії воєнного надзвичайного стану?

Зазначимо, що в листах, які клієнти отримали від Нової пошти, зазначено, що вантаж було знищено у зв’язку з форс-мажорними обставинами, а саме потраплянням ворожого снаряду в приміщення, де знаходилось відправлення.

Формально, це підтверджує те, що товари знищені внаслідок воєнної агресії, а значить, начебто є право застосувати п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ для ненарахування «компенсуючих» ПЗ.

Але! Враховуючи, що від перевізника отримано компенсацію за товар, можна не сумніватися, що податківці будуть проти такого «лояльного» підходу. Адже логіка п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ передбачає, що мова в ньому йде саме про ситуацію, коли товари втрачено і платник несе збитки, які ніхто не компенсує (хоча про компенсацію в цьому пункті згадки немає, але це прослідковується і з самої логіки цієї норми).

Більш того, навряд чи цього листа від Нової пошти виявиться достатньо для того, щоб податківці вважали товари втраченими (знищеними) внаслідок обставин непереборної сили. Адже зазвичай в такому випадку вони вимагають акт пожежі (або інший документ, що підтверджує факт настання форс-мажорних обставин), інвентаризаційні описи, фото-/відеозйомку пошкодженого майна.

Тому, швидше за все, податківці не погодяться з ненарахуванням «компенсуючих» ПЗ у цьому випадку.

Що з податковою накладною на покупця?

Якщо перша подія — відвантаження товару, а товар так і «не доїхав» до покупця, то можуть виникнути запитання: як бути з податковою накладною (ПН) «на покупця» на таке «нереалізоване» постачання?

У ПКУ можна знайти норми як на користь того, що ПН у цьому випадку має обов’язково складатися, так і на користь того, що вона в цьому випадку не складається.

Так, з одного боку, п. 201.1 ПКУ говорить, що платник зобов’язаний скласти ПН на дату виникнення ПЗ. А у випадку, коли перша подія — відвантаження, податкові зобов’язання виникають на дату відвантаження товару (п. 187.1 ПКУ). А під відвантаженням товару, як свого часу роз’яснювали податківці, мається на увазі фізичне переміщення товару зі складу продавця. У нашому випадку факт відвантаження товару (фізичне його переміщення зі складу продавця) відбувся, що підтверджується і документом перевізника про прийняття товару для перевезення. Отже, виходить, виникають підстави і скласти за таким відвантаженням ПН.

Але, з іншого боку, п. 201.7 ПКУ говорить, що ПН складається (1) на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також (2) на суму коштів, що надійшли як попередня оплата (аванс). Авансу в нашому випадку не було. І оскільки товар так і не було передано в розпорядження покупця, то фактично і не відбулася операція постачання. Адже під постачанням товару за п.п. 14.1.191 ПКУ розуміється «будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник». А отже, можна знайти аргументи і на користь того, щоб не складати ПН на таке нереалізоване (не здійснене) постачання.

Звісно,

безпечніше вже за самим фактом того, що відбулося відвантаження товару, скласти ПН на покупця

Але потім до такої ПН потрібно буде скласти розрахунок коригування (РК). Проблема може бути з визначенням дати, на яку потрібно скласти такий РК. Адже формально жодної з підстав зі ст. 192 ПКУ немає (немає ні повернення товару, ні повернення авансу, ні зміни ціни).

Виходить, що в такому разі доцільно скласти такий РК на дату, коли отримаємо від перевізника акт про втрату товарів. Звісно, покупець (якщо покупець — суб’єкт господарювання — платник ПДВ) в себе в обліку (1) не показує цю ПН (адже немає факту придбання товару, а отже, і не виконуються умови з п. 198.2 ПКУ для формування податкового кредиту) і (2) не показує РК.

Приклад. Укладено договір з покупцем на постачання товару на суму 1200 грн (у т. ч. ПДВ — 200 грн). Собівартість товару — 600 грн. За договором з покупцем ризики й контроль, пов’язані з товаром, переходять до покупця в момент отримання товару від перевізника.

20.10.2023 продавець передав товар поштовому перевізнику для доставки покупцю. Але товар під час знаходження у перевізника потрапив під обстріл і був знищений. 24.10.2023 перевізник надав Акт про знищення товару, але одночасно прийняв на себе зобов’язання компенсувати його вартість продавцеві.

31.10.2023 була отримана від перевізника компенсація за товар (відшкодування шкоди) в сумі 1200 грн (без ПДВ).

№ з/п

Зміст господарської операції

Первинний документ

Сума, грн

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

2

3

4

5

6

1

20.10.2023. Передано товар перевізнику

Накладна, транспортний документ перевізника

600,00

281/Товари в дорозі

281/Товари на складі

2

20.10.2023. Нараховано ПЗ з ПДВ за фактом відвантаження товару

Податкова накладна

200

643

641/ПДВ

3

24.10.2023. Отримано від перевізника акт про втрату товару

4

24.10.2023. Списано втрачені товари (за собівартістю)

Акт перевізника

600,00

947

281/Товари в дорозі

5

24.10.2023 або 31.10.2023. Нараховано «компенсуючі» ПЗ на суму втраченого товару (база — вартість придбання)

Акт перевізника, «компенсуюча» ПН

120,00

947

641/ПДВ

6

24.10.2023. Зняті ПЗ за постачанням методом «червоне сторно»

Акт перевізника, Розрахунок коригування

200,00

643

641/2

7

Зареєстровано «зменшуючий» РК

641/2

641/ПДВ

8

24.10.2023. Визнано перевізником претензію

Акт перевізника

1200,00

374

715

9

31.10.2023. Відшкодовано суму збитку перевізником

Виписка банку

1200,00

311

374

Висновки

  • Компенсації, отримані від перевізника за пошкодження/втрату товару, за своєю суттю є відшкодуванням шкоди (господарською санкцією). А такі суми не оподатковуються ПДВ. Але у податківців можуть розцінити таку компенсацію як відшкодування вартості товару і вимагати оподаткування її ПДВ на загальних підставах.
  • Якщо отриману компенсацію від перевізника не оподатковуємо ПДВ (розглядаємо її як господарську санкцію — відшкодування збитків), то в такому разі, за загальними правилами, за втраченими товари (якщо вони були придбані з ПДВ) виникає необхідність нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ.
  • Навіть якщо в документі, отриманому від Нової пошти, буде зазначено, що товар знищено внаслідок обстрілу, враховуючи, що отримано компенсацію за товар, навряд чи податківці погодяться з правом не нараховувати «компенсуючі» ПЗ за втраченим товаром.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі