Теми статей
Обрати теми

Індивідуальна податкова консультація: для чого вона та як отримати?

Амброзяк Наталя, юрист
Яку користь може принести індивідуальна податкова консультація (ІПК)? Якщо отримали такий документ — чи обов’язково дотримуватися роз’яснень податківців? У цій статті розберемося з цими запитаннями. Також ми нагадаємо вам алгоритм отримання ІПК і поговоримо про можливості їх оскарження. Читаємо, зберігаємо та користуємося ☺.

Що таке ІПК та як її отримати?

Що таке ІПК? Нагадаємо: платник, звернувшись до податківців, має право отримати від них безоплатно індивідуальну податкову консультацію з питань практичного застосування окремих податкових норм, а також норм іншого підконтрольного податківцям законодавства (наприклад, Закону про РРО*). Про це зазначено у п. 52.1 ПКУ.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Як отримати ІПК? Потрібно подати запит на отримання ІПК. Вимоги до змісту такого запиту розміщені у п. 52.1 ПКУ. Особливу увагу приділіть практичній необхідності отримання податкової консультації (наведенню фактичних обставин). Якщо коротко, то план запиту такий:

1) шапка (вказуємо назву та адресу податкової, а також свої реквізити: найменування/П. І. Б. (для ФОП), код ЄДРПОУ/податковий номер (для ФОП), місцезнаходження, контактні дані);

2) описуємо ситуацію;

3) зазначаємо «У зв’язку з цим просимо надати відповідь(ді) на таке(кі) запитання» і перелічуємо запитання;

4) підпис платника;

5) дата створення/надсилання запиту.

Запит на ІПК можна направити як у паперовому вигляді (поштою або особисто через канцелярію), так і в електронному — через приватну частину Електронного кабінету платника податків (розділ «Листування з ДПС» або «Індивідуальні податкові консультації», останній працює, але у тестовому режимі). Додаткові інструкції щодо надсилання електронних запитів див. у категорії 135.03 БЗ.

Направляти запит можна як у свою обласну податкову, так і одразу до ДПСУ (у Київ).

Форма та строки надання ІПК? На сьогодні такі консультації можуть надаватися (п. 52.4 ПКУ):

усно (місцевими податківцями (тобто податковими інспекціями), обласними управліннями та ДПСУ);

у письмовій та електронній формах (обласними управліннями та ДПСУ).

Усні консультації мало хвилюють, оскільки їх зафіксувати не так вже й просто. Та й профіту, як то кажуть, такого, як письмовий та електронний формат, вони не дають.

За загальним правилом строк для надання ІПК — 25 календарних днів, наступних за днем отримання податківцями запиту. Цей строк можуть продовжити ще на 15 календарних днів. Про строки надання ІПК вказано у п. 52.1 ПКУ.

Зверніть увагу: строки надання ІПК на період карантину та воєнного стану були призупинені. Але з 01.08.2023 вони вже почали спливати (див. п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)!

Для чого потрібна ІПК?

Звільнення від фінвідповідальності. Основний сенс ІПК — звільнення від фінвідповідальності. Пояснюємо детальніше.

Однією з обставин, що звільняє від фінвідповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушень іншого підконтрольного податківцям законодавства, є ситуація, коли платник діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації. Причому така ІПК має бути зареєстрована у спеціальному реєстрі (див. за посиланням). Про це зазначено у п.п. 112.8.2 ПКУ.

Слід звернути увагу тут на таке:

— йдеться про звільнення саме від фінансової відповідальності. Тобто тих штрафів, які передбачені у ПКУ, Законі про РРО, «алко-табачно-пального» Законі № 481** та інших. Адмінштрафи (тобто санкції з КУпАП) прямо не згадуються.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спир ту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Однак із судпрактики видно, що іноді судді, спираючись на наявну у платника ІПК, доходять висновку про відсутність у діях платника складу правопорушення. Іншими словами, адмінштрафи не накладаються.

Приклади таких рішень: постанови Кіровського райсуду м. Кіровограда від 14.09.2023 у справі № 390/1486/23, Рівненського міського суду Рівненської обл. від 17.02.2023 у справі № 569/648/23, Садгірського райсуду м. Чернівці від 23.11.2022 у справі № 726/1019/22, Сумського апеляційного суду від 30.06.2022 у справі № 592/2268/22;

— ІПК має індивідуальний характер, тому вона так і називається — індивідуальна консультація (п. 52.2 ПКУ). Це означає, що

звільнення від відповідальності не працюватиме, якщо взяти з реєстру чужу консультацію (видану іншому суб’єкту господарювання)

Хоча навіть чужі ІПК можна використовувати, про що ми скажемо трохи пізніше;

— звільнення від фінвідповідальності працює тоді, коли вам надали ІПК у письмовій або електронній формі. Про усні консультації тут не йдеться. Усе тому, що звільняє від відповідальності та ІПК, яка зареєстрована у спецреєстрі. Усні консультації там не реєструються;

Верховний Суд висловлював позицію щодо того, що звільнення від відповідальності може працювати тільки тоді, коли спочатку платник отримав ІПК, а потім вже вчиняв або не вчиняв якихось дій (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 8).

Інформація про позиції фіскалів. Про думки податківців з тих чи інших питань ми можемо дізнаватися не тільки з ІПК, яку отримали для себе. Тут саме на перший план і виходять чужі консультації. Оскільки реєстр ІПК відкритий для будь-кого, то можна шукати відповіді на спірні запитання в чужих консультаціях.

Звісно, це не означає, що ми закликаємо вас бездумно слідувати позиціям податківців, навіть якщо вони відверто протиправні. Якщо ви готові сперечатися з контролерами, то чужі ІПК можуть допомогти вибудувати свою захисну стратегію, аргументи заздалегідь. А ось якщо ви все-таки сперечатися не готові — чужа ІПК може допомогти уникнути такого спору, бо вже буде відомо, до чого чіплятимуться податківці, наприклад, під час перевірки.

Як то кажуть, проінформований, отже — озброєний.

ІПК отримали, але висновки нам не подобаються...

Дехто з платників боїться отримувати ІПК. Зокрема, вважають, що якщо консультація з висновками не на їх користь, то потрібно у будь-якому випадку дотримуватися її.

Однак це не зовсім так.

По-перше, у ПКУ не визначено, що платник зобов’язаний дотримуватися ІПК. Йдеться лише про те, що дотримуючись ІПК, госпсуб’єкт звільнятиметься від фінвідповідальності. А це різні речі.

У випадку з неприємною ІПК ви вже матимете на руках аргументи податківців щодо конкретного питання і якщо зберетеся сперечатися, оскаржувати подальше рішення фіскалів, то вже заздалегідь зможете побудувати собі захист (про що ми вже писали вище). Однак повторимося:

це не означає, що ви беззаперечно маєте діяти тільки у відповідності з такою неприємною ІПК

По-друге, є шлях боротьби з ІПК — оскарження такої консультації у суді. Це право надано платнику п. 53.2 ПКУ. Знову ж таки, йдеться саме про консультації у письмовій або електронній формі, про що прямо зазначено у нормі. Також підкреслимо, що оскаржуються у суді протиправні ІПК, ті, що суперечать законодавству.

Тобто якщо висновки, наведені в ІПК, суперечать законодавству, то цілком можливо скасувати таку консультацію через суд та отримати нову. Причому податківці у випадку вашого виграшу у суді мають надати нову ІПК протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили відповідним рішенням суду з урахуванням висновків, викладених у такому рішенні (абзац третій п. 53.2 ПКУ). Тобто формально податківці вже не можуть видати таку саму, негативну для платника, ІПК.

Такі ІПК (з урахуванням рішення суду) дійсно існують. Наприклад, див. листи ДПСУ від 28.08.2023 № 2671/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 15.08.2023 № 2486/ІПК/99-00-21-03-02-05, від 23.12.2022 № 2365/ІПК/99-00-21-02-02-06 (ср. ).

Хоча варто визнати, іноді, навіть за наявності рішення суду про скасування ІПК, якість нових консультацій не дуже добра. Тобто є ризик, коли платник може отримати консультацію, наприклад, з цитуванням нормативки. Але, тим не менш, механізм оскарження все-таки працює.

Процедура судоскарження ІПК

Подавати позов на ІПК потрібно до окружного адмінсуду за місцезнаходженням юрособи/ФОП або за місцезнаходженням податкової, яка вам надала спірну консультацію (ч. 1 ст. 25 КАСУ). Тобто якщо, наприклад, консультація від ДПСУ, то подавати позов можна до Київського окружного адмінсуду або за вашим місцезнаходженням.

Також треба буде сплатити судовий збір (не беручи вже витрати на професійну юридичну допомогу). У 2023 році для цієї категорії справ він складає 2684 грн***. Якщо виграєте у суді, то судовий збір потім стягуватиметься з бюджету на вашу користь відповідно до ч. 1 ст. 139 КАСУ (хоча іноді цей процес, на жаль, затягується...).

*** Це немайнова вимога. Розмір судзбору складає 1 прожитмінімум для працездатних осіб, установлений законодавством на 1 січня року, в якому ви подаватимете позов (ч. 1 та п.п. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI).

Строк для звернення до адмінсуду складає 6 місяців з дня, коли ви дізналися або мали дізнатися про порушення ваших прав (керуємося у випадку з ІПК ст. 122 КАСУ). По суті, йдеться про 6 місяців, які відлічуються від дати отримання ІПК. Враховуємо тут позицію Верховного Суду та те, що окремих строків для судового оскарження податкових консультацій ПКУ не встановлює.

Оскарження ІПК — спосіб боротьби з вигадками фіскалів у ЗІР

Нагадаємо: окрім ІПК, інформацію про позицію податківців ми можемо дізнатися із Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (у профсередовищі його скорочено називають ЗІР або БЗ). Див. за посиланням.

Іноді у ЗІР фіскали дають відповіді зі спірними або ж відверто протиправними висновками. Так, інформація, яка там наведена, не є нормативно-правовим актом, вона не обов’язкова для виконання ні самими контролерами, ні платниками. Але на практиці податківці користуються цими висновками і навіть дублюють їх у ІПК.

І тут ІПК, а точніше механізм її оскарження, може допомогти зламати таку позицію

Алгоритм такий:

1) бачимо ЗІР, де є протиправний висновок;

2) подаємо запит на отримання ІПК;

3) отримуємо ІПК з позицією, подібною до тої, яка викладена у ЗІР;

4) оскаржуємо ІПК з п. 3 у суді;

5) отримуємо нову ІПК з урахуванням висновків, викладених у рішенні суду.

Звісно, це не ідеальний алгоритм. Вище ми вже писали про слабкі місця оскарження податкової консультації у суді. Але якщо ви — сміливий та наполегливий платник, то можна спробувати. Тільки попередньо варто прорахувати, чи будуть співмірними витрати на судове оскарження та кошти, які ви зекономите на можливих штрафах за допомогою правомірної ІПК.

Висновки

  • Строки надання податківцями ІПК були призупинені на період карантину та воєнного стану, але вони побігли з 01.08.2023.
  • Якщо платник діяв відповідно до ІПК, то він звільняється від фінвідповідальності (тобто штрафів, передбачених ПКУ, Законом про РРО, Законом № 481 та іншим, підконтрольним фіскалам законодавством).
  • ІПК можна оскаржити у адмінсуді. Якщо платник виграє, то податківці мають надати нову консультацію з урахуванням висновків, викладених у відповідному судовому рішенні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі