Теми статей
Обрати теми

Найпоширеніший РРО-штраф: як рахувати повторність порушення?

Децюра Сергій, податковий експерт
З 01.10.2023 більшість суб’єктів господарювання можна буде притягнути до відповідальності за найпоширеніші РРО-порушення. Причому декого можна буде карати по повній, а декого тільки за зменшеними штрафами. Тому сьогодні з’ясуємо, як каратимуть торговців після зняття тотального РРО-мораторію на штрафи згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Загальна відповідальність

Найчастіше торговців карають за порушення, прописані у п. 1 ст. 17 Закону про РРО*. А саме мова йде про відповідальність за:

— проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових квитанцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи;

невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункових квитанцій на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

За такі порушення до суб’єктів господарювання податківці застосовують фінансові санкції у таких розмірах:

100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

150 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Штрафний мораторій

На початку воєнного стану законодавці вирішили звільнити від РРО-відповідальності частину торговців. А саме вони в п. 12 розд. ІІ Закону про РРО прописали, що

на період дії ВС санкції за порушення РРО-законодавства не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів

Але в такому вигляді РРО-мораторій проіснував до 01.08.2023. Річ у тому, що з 1 серпня 2023 набув чинності Закон України від 30.06.2023 № 3219-IX, який дещо підкоригував РРО-звільнення із п. 12 розд. ІІ Закону про РРО.

А саме:

1) з 01.08.2023 РРО-звільнення уже не поширюється не тільки на продаж підакцизних товарів, а й на здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, а також діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;

2) з 01.10.2023:

— остаточно припинить діяти РРО-звільнення із п. 12 розд. ІІ Закону про РРО. Раніше планувалося, що це звільнення діятиме до кінця ВС;

— почне діяти нове РРО-звільнення, яке з’явилося у п. 14 розд. ІІ Закону про РРО. Це звільнення поширюється не на всіх торговців, а тільки на торговців з певних регіонів України. А саме це РРО-звільнення поширюється на торговців, які знаходяться в зоні бойових дій (як активних, так і можливих) чи на тимчасово окупованій території.

А отже,

з початку жовтня ще можуть без наслідків порушувати РРО-правила тільки торговці (крім торговців підакцизкою) із бойових і окупованих регіонів України

Докладніше про них див. «Захист від РРО-штрафів з 01.10.2023: хто «під парасолькою» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79 (ср. ).

Торговців з усіх інших регіонів України уже зможуть притягувати до РРО-відповідальності з 01.10.2023.

Зменшені штрафи

Розмір штрафу. Закон України від 30.06.2023 № 3219-IX не тільки уточнив правила застосування РРО-звільнення від штрафів, а й зменшив розмір відповідальності, до якої будуть притягувати починаючи з 01.10.2023 деяких торговців (їх перелік шукайте вище). А саме відповідно до п. 15 розд. ІІ Закону про РРО за порушення з п. 1 ст. 17 Закону про РРО (їх перелік шукайте вище) буде застосовуватися не повний розмір штрафу, а зменшений:

25 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше. Повний розмір штрафу складає 100 % проданих товарів (робіт, послуг) з порушенням;

50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення. Повний розмір штрафу складає 150 % проданих товарів (робіт, послуг) з порушенням.

Але зменшені штрафи стосуються не усіх.

До яких порушників застосовується. При цьому зменшені штрафи стосуються не всіх порушників і діятимуть не на постійній основі.

Так, до кола щасливчиків потрапили суб’єкти, які одночасно виконують дві такі умови:

— є ФОП — платниками ЄП і не зареєстровані платниками ПДВ. Тобто на зменшені штрафи можуть розраховувати тільки ФОП, які є платниками ЄП груп 1, 2 та групи 3 зі ставкою 5 %.

Якщо ж порушником виявиться юрособа — платник ЄП або юрособа чи ФОП-загальносистемник або третьогрупник зі ставкою 3 %, то розмір відповідальності за порушення, прописані у п. 1 ст. 17 Закону про РРО, будуть загальні (100 % — перше порушення і 150 % — повторне);

не здійснюють діяльність з продажу ризикових товарів, а саме підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Отже,

з 01.10.2023 урізані розміри штрафних санкцій за порушення, згадані у п. 1 ст. 17 Закону про РРО, будуть поширюватися тільки на ФОП — платників ЄП без сплати ПДВ, які не торгують ризикованими товарами

Період застосування штрафів. При цьому урізані штрафи діятимуть не на постійній основі, а тільки з 01.08.2023 по 31.07.2025, але не довше ніж до закінчення воєнного стану.

Звертаємо увагу! Зменшені штрафи почали застосовуватися для ФОП-спрощенців з 01.08.2023. Водночас фактично їх дія почнеться тільки з 01.10.2023. Адже до цієї дати ФОП — платників ЄП і так буде звільнено від РРО-штрафів згідно з п. 12 розд. ІІ Закону про РРО.

Крім того, як стверджують фіскали (БЗ 109.18), зменшені штрафи будуть застосовуватися не до порушень, здійснених у період з 01.10.2023 по 31.07.2025 (але не пізніше закінчення ВС), а до порушень, виявлених у цей час.

Якщо ж порушення, допущені у період з 01.10.2023 і по 31.07.2025 (але не пізніше закінчення ВС), будуть виявлені після 31.07.2025 (закінчення ВС), то до ФОП-ексщасливчиків застосовуватимуть загальні розміри штрафів із п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Повторність порушення

Загальні правила. Узагалі-то, зменшення розміру РРО-відповідальності за найпопулярніші РРО-порушення, навіть якщо вони з 01.10.2023 стосуватимуться тільки певних ФОП, здається доволі гарним послабленням.

Водночас слід чітко розуміти, що навіть зменшений штраф «25 %» фіскали застосовуватимуть до порушення, вчиненого вперше. За всі повторні порушення штраф буде у 50 % суми продажу товарів з порушенням.

Дехто може сказати, що першим порушенням слід вважати всі порушення до того часу, поки фіскали їх не виявлять і не покарають суб’єкта. І тільки після цього слід вважати, що всі вчинені порушення після покарання фіскалами торговця є повторними і каратимуться у підвищеному розмірі.

Думка фіскалів. Водночас, на думку фіскалів, це не так (БЗ 109.18). Вони вважають, що у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО, до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції, зокрема, за першу з таких операцій — штраф, як за перше порушення, а за кожне наступне — як за наступне порушення.

Аргументують вони це тим, що всі порушення, перелічені у п. 1 ст. 17 Закону про РРО, не є триваючим порушенням. А отже, будь-яке з порушень, за які накладають штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО (наприклад, невидача касового чека РРО/ПРРО під час кожного продажу товару), визнається окремим порушенням. Навіть якщо ці порушення виявлені вперше під час однієї перевірки.

Таким чином, на їх погляд,

перший факт невидачі чека РРО/ПРРО є порушенням, вчиненим вперше, а наступний факт невидачі — уже повторним порушенням, навіть якщо це одна і та сама перевірка

Тому якщо ФОП — платник ЄП групи 3, який не торгує ризиковими товарами, двічі допустить одне і те ж порушення, про яке згадано у п. 1 ст. 17 Закону про РРО (наприклад, не видасть двічі чек РРО/ПРРО), то у нього буде два окремих порушення. При цьому за перший факт невидачі чека буде штраф у 25 %, а за кожний наступний факт невидачі чека (як протягом одного дня, так і взагалі протягом періоду, який вони перевіряють) — штраф у розмірі 50 % суми продажу товарів з порушенням.

Якщо ж на торговців не поширюється дія зменшених РРО-штрафів, то за допущення декількох окремих порушень, згаданих у п. 1 ст. 17 Закону про РРО (наприклад, невидача декілька разів чека РРО/ПРРО), світить за перше порушення 100 % штрафу (за перший невиданий чек РРО/ПРРО), а за всі наступні (другий та інші факти невидачі чека РРО/ПРРО) — 150 %.

Позиція суду. Раніше від цих посягань фіскалів вдавалося відбитися у суді. Були часи, коли слуги Феміди вважали, що коли один торговець вчиняє низку ідентичних проступків неодноразово з однаковою метою, формою вини, то такі дії слід вважати єдиним правопорушенням (див. постанову ВС від 27.08.2020 у справі № 815/4014/16). А тому вони ставали на бік торговців і наполягали, що РРО-порушення вважається вчиненим повторно, тільки якщо воно вже фіксувалося податківцями під час попередніх перевірок (задокументоване актом попередньої перевірки).

На жаль, на сьогодні суди змінили свою позицію при визначенні повторності РРО-порушень (див. постанову ВСУ від 22.02.2022 у справі № 640/4426/19). Вони торочать, як фіскали: кожен установлений контролюючим органом факт непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи є окремим правопорушенням (див. «РРО-відповідальність: нова позиція Верховного Суду щодо повторності порушень, штрафи за воєнні порушення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 24).

Позицію ВСУ на сьогодні взяли на озброєння і суди нижчих інстанцій (постанова Третього апеляційного адмінсуду від 01.06.2023 у справі № 160/2406/20 та П’ятого апеляційного адмінсуду від 12.04.2023 у справі № 420/19741/21).

А отже, загальний розмір фінансових санкцій необхідно визначати з урахуванням кількості разів допущених правопорушень, незалежно від того, виявлено такі порушення податківцями в межах однієї перевірки чи ні.

Тобто розраховувати на мінімальне порушення з п. 1 ст. 17 Закону про РРО (25 або 100 %) на сьогодні слід тільки при першому проступку (першому факті невидачі чека РРО чи першому факті непроведення операції через РРО тощо). Всі інші проступки вважатимуться повторними і каратимуться у підвищеному розмірі (50 чи 150 % відповідно).

Тому щоб не платити зайвого, краще уникати будь-яких РРО-порушень всім торговцям.

Висновки

  • Загальний розмір штрафу за РРО-порушення становить 100 та 150 %, залежно від того, допущене воно вперше чи вважається наступним.
  • Для ФОП — платників ЄП — неплатників ПДВ, які не торгують ризиковими товарами в період з 01.10.2023 і по 31.07.2025, але не пізніше закінчення ВС, діють скорочені РРО-штрафи: 25 % — при першому порушенні і 50 % — при повторному.
  • Податківці вважають, що кожна операція з продажу товарів без РРО/ПРРО є окремим порушенням. Тому під час однієї перевірки можна отримати як штраф за перше порушення, так і штраф за повторне порушення, якщо порушень виявиться більше ніж одне. Їх позицію на сьогодні підтримують і суди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі