Теми статей
Обрати теми

Комунальному підприємству надійшли кошти за КЕКВ 2610: чи нараховувати ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Комунальне підприємство отримало бюджетні кошти за кодом 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)». Ці кошти призначаються на виплату зарплати, придбання матеріалів, обладнання, спеціального одягу, оплату послуг тощо. Чи потрібно комунальному підприємству при їх отриманні нараховувати ПДВ як за компенсацією наданих/виконаних комунальним підприємством товарів/послуг?

Почнемо з позиції податківців. Вона фіскальна. З одного боку, податківці правильно акцентують увагу на тому, що саме по собі бюджетне фінансування (грошові кошти), яке отримує платник за КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Але, з іншого боку, вони говорять про те, що

таке фінансування може розцінюватись як оплата вартості товарів/послуг, якщо в рахунок отриманих бюджетних коштів платником буде поставлено або було поставлено товари/послуги

Тобто, по суті, вони говорять, що якщо бюджетне фінансування направлене на надання комунальним підприємством послуг у межах виконання певної бюджетної програми, то при отриманні таких коштів комунальному підприємству необхідно нарахувати ПДВ, як при постачанні послуг за п. 188.1 ПКУ. Тобто фінансування з бюджету витрат комунального підприємства на постачання послуг податківці розцінюють як оплату поставлених комунальним підприємством послуг/робіт.

Про це, зокрема, свідчать численні консультації податківців (див., зокрема, листи ДПСУ від 27.07.2023 № 2145/ІПК/99-00-21-03-02-06; від 18.07.2023 № 1914/ІПК/99-00-21-03-02-05; від 06.07.2022 № 978/ІПК/99-00-21-03-02-06 та ін.).

Так, наприклад, якщо комунальне підприємство отримало бюджетне фінансування за кодом КЕКВ 2610 на розчищення доріг від снігу, покіс бур’янів (КПКВК «Організація благоустрою населених пунктів»), то в такому разі, на думку по датківців, в рахунок такого фінансування комунальним підприємством надаються послуги (розчищення доріг від снігу, покіс бур’янів).

А фінансування з бюджету витрат на їх постачання (на заробітну плату, спецодяг, матеріали і т. п.) є оплатою поставлених послуг/робіт. А тому за такими операціями (постачання послуг / виконання робіт з розчищення доріг від снігу, покіс бур’янів) комунальне підприємство зобов’язане нарахувати ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ (див., зокрема, ІПК від 11.07.2023 № 1794/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Але чи можна погодитися з такими висновками податківців?

Вважаємо, що з ними можна сперечатися. Адже КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» застосовується, коли кошти виділяються як фінансова допомога, а не як оплата товарів чи послуг. Для здійснення видатків для оплати товарів/послуг застосовуються інші КЕКВ (залежно від економічної суті операції).

Надходження під кодом 2610 не передбачають зустрічних постачань послуг (чи товарів), а отже, і не можуть вважатися оплатою таких послуг. Відповідно і ПДВ з таких надходжень виникати не повинен.

Звертають на це увагу і суди (див., зокрема, постанову Верховного Суду від 07.02.2023 у справі № 420/18420/21; рішення Київського окружного адмінсуду від 07.02.2023 у справі № 320/7310/21). Так, суди зазначають, що:

1. Надходження коштів за КЕКВ 2610 не пов’язане з компенсацією вартості товарів і послуг в обмін на проведені платежі. Як аргумент судді наводять визначення субсидій та трансфертних платежів, наведене в розд. 1 Інструкції № 333*:

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

— субсидії — це усі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов’язані з відшкодуванням збитків державних підприємств;

— трансфертні платежі — це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу.

Отже, грошові кошти за кодом бюджетної класифікації 2610 передбачаються їх використанням виключно на цілі, обумовлені бюджетної програмою, тобто мають ознаки невідплатності і безповоротності, і за своїм характером для позивача не є компенсацією вартості товарів/послуг, що постачаються.

2. При отриманні грошових коштів за КЕКВ 2610 відносини між комунальним підприємством і державними органами є бюджетними, а не цивільно-правовими та не можуть визначатися як операції з постачання товарів або послуг. А тому не можуть бути об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Висновки

  • Субсидії і трансфертні платежі, що надаються платнику ПДВ — одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 2610, не повинні оподатковуватися ПДВ, оскільки надходження під кодом 2610 не передбачають зустрічних постачань послуг.
  • Проте податківці вважають інакше. Мовляв, якщо в рахунок отриманих за КЕКВ 2610 бюджетних коштів платником буде поставлено або було поставлено товари/послуги, то таке фінансування є оплатою таких товарів/послуг. А отже, при отриманні таких коштів, на думку податківців, комунальному підприємству необхідно нарахувати ПДВ — як при постачанні послуг за п. 188.1 ПКУ.
  • Суди не погоджуються з такими висновками податківців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі