Теми статей
Обрати теми

Касовий метод обліку ПДВ та постачання за бюджетні кошти vs Зведені податкові накладні

Казанова Марина, податковий експерт
Чи можуть платники — касовики складати зведені податкові накладні (ПН)? Чи можна складати зведені ПН на постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів? Зараз з’ясуємо.

Касовики за п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ*

Можливість складання зведеної ПН прямо передбачена для платників, які застосовують касовий метод ПДВ-обліку відповідно до п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

* Мова про платників податку, які здійснюють постачання, передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, надають послуги із забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії та/або послуги із зменшення навантаження відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702 та товарної підпозиції 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, нараховують плату за абонентське обслуговування.

Так, цим підпунктом передбачено, що платники при здійсненні ритмічних або безперервних постачань:

— покупцям — платникам ПДВ — можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих від нього коштів протягом такого місяця;

— покупцям — неплатникам ПДВ — можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих від них коштів протягом такого місяця.

При цьому варто звернути увагу на те, що:

1) складання зведеної ПН у цьому випадку — це право платника, який застосовує касовий метод за п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, а не його обов’язок;

2) для того щоб виникло право на складання зведеної ПН, постачання повинні мати безперервний або ритмічний характер. Для цілей п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць. Тобто має значення саме кількість постачань протягом місцям, а не оплат. Що стосується безперервного постачання, то ПКУ не містить визначення поняття «безперервний характер постачання». Тому досить часто податківці взагалі ігнорують це поняття.

Таким чином, для касовиків за п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ є своя спецнорма, що дозволяє складати зведені ПН

Інші касовики

А ось якщо підприємство застосовує касовий метод ПДВ відповідно до п. 187.10 ПКУ*, то цією нормою не передбачено можливість складання зведеної ПН. Як не передбачено її складанні і, наприклад, при постачанні підрядних будівельних робіт (при постачанні яких може застосовуватися касовий метод ПДВ-обліку відповідно до п. 187.1 ПКУ).

* Мова про платників податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, інші житлово-комунальні послуги, перелік яких визначений законом, нараховують плату за абонентське обслуговування, послуги (роботи), вартість яких включається до складу плати за послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій чи послугу з управління багатоквартирним будинком, фізичним особам, бюджетним установам, незареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, управителям багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості.

Касовий метод визначення дати виникнення податкових зобов’язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для житлово-експлуатаційних контор, управителів багатоквартирних будинків та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.

Щоправда, є ще «загальна» норма п. 201.4 ПКУ, яка дозволяє платникам у разі здійсненні ритмічних або безперервних постачань складати зведену ПН на такі постачання. Але проблема в тому, що ця загальна норма передбачає складання зведеної ПН саме на постачання (а не на отримані кошти), що не підходить касовикам. Адже касовий метод передбачає нарахування ПЗ за датою отримання коштів і на суму отриманих коштів. Зазначимо, що

податківці проти застосування загальної норми п. 201.4 ПКУ платниками, які застосовують касовий метод

У своїх роз’ясненнях вони, зокрема, зазначають, що за операціями, податкові зобов`язання за якими відповідно до п. 187.10 ПКУ визначаються за касовим методом, можливість складання зведених ПН не передбачена. А тому за такими операціями ПН складається на дату надходження коштів у рахунок поставлених товарів/послуг (категорія 101.16 БЗ). І є судова практика, де суд погодився з такими висновками податківців (див., зокрема, постанову Третього апеляційного адмінсуду від 11.02.2021 у справі № 160/3604/20).

Тому платникам, які застосовують касовий метод за п. 187.10 ПКУ, краще не ризикувати зі зведеними ПН, а складати ПН за датою надходження коштів. При цьому якщо послуги постачаються покупцям — неплатникам ПДВ, то вважаємо, що цілком достатньо буде скласти одну ПН на всі такі надходження за день.

Постачання з оплатою за рахунок бюджетних коштів

Подібна ситуація складається і з можливістю складання зведених ПН на постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів (п. 187.7 ПКУ). Безпосередньо п. 187.7 ПКУ, який визначає дату нарахування ПЗ для цього випадку (дата зарахування коштів на рахунок платника), не містить згадки про можливість складання зведеної ПН на такі операції. А загальна норма п. 201.4 ПКУ (про можливість складання зведених ПН на ритмічні та безперервні постачання) теж незастосовна, оскільки вона передбачає складання зведених ПН саме на постачання, а не на оплати. А тому податківці будуть проти складання зведених ПН на постачання з оплатою за рахунок бюджетних коштів, навіть якщо такі постачання мають ритмічний характер.

Висновки

  • Можливість складання зведеної ПН прямо передбачена для платників, які застосовують касовий метод ПДВ-обліку відповідно до п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.
  • В інших випадках застосування касового методу (відповідно до пп. 187.7 та 187.10 ПКУ) можливість складання зведених ПН не передбачена. Тож податківці вважають, що цього робити не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі