№81

Податки & бухоблік, жовтень, 2023/№ 81 Інші номери журналу ›
  • Випадки визначення ПДВ-зобов’язань за грошима: касовий метод і бюджетна оплата ПДВ-облік левової частки операцій ґрунтується на застосуванні правила першої події. Однак поряд з ними є й такі операції, за якими податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ виникають суто за грошима. Це відбувається у рамках касового методу і в разі бюджетних оплат. Тож саме специфіці цих особливих операцій присвячений сьогоднішній тематичний номер. А почнемо з переліку операцій, до яких застосовують правило визначення ПЗ «за грошима», та окреслимо коло платників, які мають ним послуговуватися.
  • Продаж за рахунок бюджетних коштів і ПДВ Якщо товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, то з’являються свої ПДВ-особливості. Податкові зобов’язання в такому разі треба нарахувати за отриманням оплати. Розглянемо ці операції детальніше.
  • Перше постачання житла та застосування касового методу Касовий метод ПДВ-обліку застосовується і до операцій з першого постачання житла, майбутніх об’єктів житлової нерухомості. При цьому тут найголовніше розібратися в тому, на якому саме етапі виникає операція з першого постачання житла. Адже саме від цього залежатиме, буде працювати касовий метод чи ні.
  • Виконання підрядних будівельних робіт і касовий метод ПКУ передбачає можливість застосування касового методу до операцій з виконання будівельних підрядних робіт. Розберемося детальніше з тим, чи обов’язкове застосування касового методу до таких операцій, хто саме з суб’єктів може його застосовувати та яких саме будівельних робіт це стосується.
  • Повноцінний касовий метод ПДВ-обліку: розподіляємо ПК і заповнюємо додаток Д6 У рамках касового методу ПДВ-обліку як податкові зобов’язання (ПЗ), так і податковий кредит (ПК) визнають суто за грошима. Однак, коли одночасно з касовими здійснюються першоподієві постачання, ПК теж підпорядковуватиметься правилу першої події. Тоді щодо товарів/послуг подвійного призначення (тобто призначених для часткового використання і в касових, і в першоподієвих операціях) у касовиків виникає необхідність розподілу ПК. Як касовику здійснити такий розподіл ПК, заповнити таблицю 4 додатка Д6 і таблицю 2.1 додатка Д1 до ПДВ-декларації, покажемо на прикладі.
  • Оплата частинами: як «касовикам» відображати податковий кредит Платник — «касовик» придбав товар або необоротний актив у постачальника (отримання — перша подія). Постачальник склав та зареєстрував податкову накладну на всю суму відвантаження. Але оплачує це відвантаження платник-касовик частинами (наприклад, 50 % у поточному місяці і 50 % у наступному). Як платнику-касовику відображати податковий кредит за такою податковою накладною?
  • Не проставили відмітку про ознаку касового методу ПДВ-обліку в таблиці 2.1 додатка Д1 При заповненні таблиці 2.1 додатка Д1 до ПДВ-декларації помилково не проставили позначку «ознака касового методу». Які наслідки? Зараз з’ясовуємо.
  • Вхідні податкові накладні у касовика: як працює правило 365/1095/60 днів Усім платникам ПДВ відоме правило «365 днів». Це коли зареєстровану ПН можна поставити в збільшення ПК протягом цього періоду. А як працює це правило для тих, хто використовує касовий метод? Тут є своя специфіка і своя спеціальна норма. Давайте розбиратися.
  • Списання безнадійного грошового боргу постачальником-касовиком: що з ПДВ? Підприємство, що застосовує касовий метод ПДВ, поставило товар покупцеві, який, так і не розрахувавшись за нього, ліквідувався. Тому прийнято рішення про списання грошової заборгованості покупця як безнадійної. Що при списанні заборгованості робити з ПДВ?
  • Якщо податкова накладна не тією датою (за відвантаженням, а не за оплатою) Не знали, що оплата надходитиме з бюджетного рахунку і помилково склали податкову накладну (ПН) за першою подією (відвантаженням) — не тією датою. Як цю ситуацію виправити?
  • Касовий метод обліку ПДВ та постачання за бюджетні кошти vs Зведені податкові накладні Чи можуть платники — касовики складати зведені податкові накладні (ПН)? Чи можна складати зведені ПН на постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів? Зараз з’ясуємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі