Теми статей
Обрати теми

Виконання підрядних будівельних робіт і касовий метод

Казанова Марина, податковий експерт
ПКУ передбачає можливість застосування касового методу до операцій з виконання будівельних підрядних робіт. Розберемося детальніше з тим, чи обов’язкове застосування касового методу до таких операцій, хто саме з суб’єктів може його застосовувати та яких саме будівельних робіт це стосується.

Право застосовувати касовий метод ПДВ до операцій з виконання підрядних будівельних робіт закріплене п. 187.1 ПКУ. Так, у ньому визначено, що:

«За операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу».

Далі детально розберемося з порядком застосуванням цієї норми.

При цьому зазначимо, що якщо виконання підрядних будівельних робіт здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів, то буде застосовуватися не п. 187.1 ПКУ, а п. 187.7 ПКУ. Датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ у цьому випадку буде дата зарахування бюджетних коштів на банківський рахунок. Такий порядок нарахування ПЗ не є касовим методом. Відмінність полягатиме в тому, що податковий кредит (ПК) у постачальника визначатиметься за першою подією. Більш детально про це див. у статті «Продаж за рахунок бюджетних коштів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 81).

Хто має право на застосування касового методу

Як визначено п. 187.1 ПКУ, касовий метод може застосовуватися «за операціями з виконання підрядних будівельних робіт». А отже,

застосовувати касовий метод мають право саме виконавці підрядних будівельних робіт

Тобто:

підрядники (як сторона договору, яка зобов’язується на власний ризик виконати певну роботу)

та

субпідрядники. Відповідно до ст. 838 ЦКУ підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником — як замовник.

Причому

мова йде про виконання саме підрядних будівельних робіт. А отже, це роботи, які виконуються за договором будівельного підряду. Причому можна зробити висновок, що касовий метод може застосовуватися до всіх робіт, які виконуватимуться за договором будівельного підряду

Відповідно до ст. 875 ЦКУ за договором будівельного підряду підрядник зобов’язується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або виконати інші будівельні роботи. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов’язаних з місцезнаходженням об’єкта.

Тобто касовий метод можна застосовувати при виконанні:

1) будівельних робіт. Кошторисні норми України «Настанова з визначення вартості будівництва», затверджені наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 01.11.2021 № 281, визначають, що будівельні роботи — це будівельні, монтажні, ремонтно-будівельні, реставраційно-відтворювальні, пусконалагоджувальні роботи;

2) робіт з капітального ремонту будівель/споруд. Для розмежування капітального та поточного ремонтів доцільно використовувати Примірний перелік № 150*;

* Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держкомітету з питань ЖКГ від 10.08.2004 № 150.

3) робіт з реконструкції (технічного переоснащення) будівель/споруд;

4) монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов’язаних з місцезнаходженням об’єкта (які виконуються за договором будівельного підряду).

Застосування касового методу — право, а не обов’язок

Пункт 187.1 ПКУ визначає, що за операціями з виконання підрядних будівельних робіт може застосовуватися касовий метод. Тобто

застосовувати касовий метод щодо підрядних будівельних робіт — це право, а не обов’язок

Виконавці підрядних будівельних робіт можуть застосовувати і звичайне правило першої події (див. лист ДПСУ від 15.07.2021 № 2788/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Як зазначають податківці (зокрема, в категорії 101.06 БЗ), для застосування касового методу за операціями з виконання підрядних будівельних робіт

не передбачено подання до контролюючих органів будь-яких заяв чи повідомлень щодо початку застосування касового методу

Достатньо лише поставити позначку про застосування касового методу у відповідному полі заключної частини ПДВ-декларації. Така відмітка проставляється щомісячно протягом періоду застосування касового методу податкового обліку.

При цьому податківці говорять, що про застосування касового методу потрібно зазначити в обліковій політиці.

Якщо ж платник податку бажає відмовитись від застосування касового методу податкового обліку, то така відмова здійснюється з початку року шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства.

Звісно,

якщо платник обирає використання касового методу обліку ПДВ, то касовий метод потрібно застосовувати до всіх договорів, які передбачають виконання будівельних підрядних робіт. Застосовувати його вибірково не можна

Довгострокові контракти на будівництво

Якщо будівельні роботи виконуються за довгостроковими контрактами (окрім договорів на будівництво житлової нерухомості, за якими виникає операція першого постачання житла), то

податкові зобов’язання з ПДВ формуються не за касовим методом, а на дату фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами) (п. 187.9 ПКУ)

Але тут варто звернути увагу на те, які договори вважаються довгостроковими. Довгостроковий договірце договір, який передбачає виконання робіт більше одного року та (!) не передбачає поетапного їх здавання. Якщо роботи здаватимуться поетапно, то навіть якщо строк їх виконання буде більше одного року, п. 187.9 ПКУ працювати не буде. В цьому випадку (у разі поетапного здавання робіт) ПЗ з ПДВ у підрядника (субпідрядника) визнаватимуться за загальними правилами (за касовим методом або за правилом першої події — залежно від того, який метод обліку обере платник).

При цьому ще раз зазначимо, що правила п. 187.9 ПКУ (визначення ПЗ на дату фактичної передачі виконавцем результатів робіт) не застосовуються до договорів на будівництво житлової нерухомості, за якими виникає операція першого постачання житла.

Будівництво об’єктів житлової нерухомості

Особливості є, якщо мова йде про постачання послуг із спорудження такого житла за рахунок замовника. Справа у тому, що постачання таких послуг прирівнюється до операцій з першого постачання житла (п.п. «а» п.п. 197.1.14 ПКУ). А до операцій з першого постачання житла касовий метод обліку застосовується обов’язково (права вибору його застосування немає) (п. 187.1 ПКУ).

Але тут є неоднозначний момент, в яких саме випадках роботи зі спорудження житла вважатимуться першим постачанням житла. Судячи з роз’яснень податківців, для підрядника операція вважатиметься першим постачанням житла, якщо право власності (саме право власності на збудований об’єкт житлової нерухомості) реєструватиметься безпосередньо за замовником. Тобто коли замовник буде першим власником житлової нерухомості. Якщо ж право власності реєструватиметься одразу за покупцями — фізичними особами (вони будуть першими власниками житла, а до замовника не переходитиме право власності на житло), то тоді роботи з будівництва житла оподатковуються за загальними правилами, як і інші підрядні будівельні роботи (за касовим методом або за правилом першої події).

Як застосовується касовий метод

Касовий метод обліку ПДВ відповідно до п.п. 14.1.266 ПКУ передбачає, що за касовим методом формуються як ПЗ, так і ПК. За касовим методом:

— датою виникнення ПЗ є дата отримання коштів / інших видів компенсації. Отже, податкова накладна за такими операціями складається на дату надходження коштів у рахунок оплати вартості таких робіт;

— право на ПК з придбань, які використовуються до постачань, до яких застосовується касовий метод, виникає на дату списання коштів у рахунок оплати товарів / послуг / надання інших видів компенсації вартості поставлених товарів/послуг.

Висновки

  • За операціями з виконання підрядних будівельних робіт може застосовуватися касовий метод ПДВ-обліку.
  • Слово «може» означає, що застосовувати касовий метод — це право платника, а не його обов’язок. Але якщо обрали касовий метод обліку, то його потрібно застосовувати до всіх договорів, які передбачають виконання будівельних підрядних робіт.
  • Право застосовувати касовий метод обліку мають саме виконавці підрядних будівельних робіт — підрядники та субпідрядники. Причому це має бути виконання саме будівельних робіт, тобто робіт, які виконуються за договором будівельного підряду.
  • Касовий метод ПДВ-обліку може застосовуватися до всіх робіт, які можуть виконуватися за договором будівельного підряду.
  • Є свої нюанси визначення дати ПЗ з ПДВ, якщо здійснюється будівництво житлової нерухомості.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі